Ekolokero
Ekolokero
EkolokeroKevät ulkosaaristossa on huikea kokemus
Saaristo karuilta ulkoluodoilta mantereen tuntumaan on kuin typistetty Suomi tunturipaljakalta etelän reheviin lehtoihin. Kun mantereella alkaa vihertää, saaristo on vielä pitkään karunnäköinen.

Saaristossa säät vaihtelevat nopeasti
Aamu voi olla mitä kaunein, tyyni ja raikkaan viileä. Saman päivän alkuilta voi sen sijaan olla jo sateinen ja tuuli lähennellä myrskylukemia. Pahimmassa tapauksessa sade kääntyy rännäksi eli takatalvi alkaa kolkutella.

Kun kevät ottaa saaristossa lopulta vallan, puiden silmut turpoavat nopeasti ja kukatkin alkavat kukkkia. Kun kevätesikot puhkeavat kukkaan, moni retkeilijä tietää ettei kesä ole enää kaukana.

Huhtikuun aurinkoiset päivät saavat myös matelijat liikkeelle
Jos tietää kolon, mistä käärmeet tulevat esille, voi aamupäivän aikana nähdä kymmenien rantakäärmeiden tulevan nauttimaan auringosta. Käärmeitä tarkkailtaessa on kuitenkin aina oltava varovainen ja parempi on pitää niihin tietty etäisyys.

Rantakäärme on ihmisille vaaraton, sillä ei ole myrkkyä
Rantakäärme on helpommin tunnistettavissa keltaisista niskalaikuistaan. Jotkut yksilöt ovat väriltään tummia ja ne muistuttavat erehdyttävästi kyytä. Rantakäärmeen pää on kapeampi ja silmän pupilli on pyöreä.

Haahkat kertovat saariston keväästä
Haahkamammojen maihinnousu alkaa vaivihkaa. Jonakin huhtikuisena aamune ne sitten tulevat joukolla. Haahkat läpsyttelevät pitkin kallioita ja etsivät sopivaa painannetta, katajan alusta tai kivikasaa, jonka kupeeseen voisivat munia.

Haahkamammat munivat noin viisi munaa, yhden per päivä. Tämän jälkeen niillä on edessään kuukauden haudontaurakka. Toukokuun lopulla haahkanpojat kuoriutuvat.


Kevät ei etene ulkosaaristossa yhtä nopeasti kuin mantereella.

Huhtikuussa kivikoiden koloista, syvältä maan uumenista, tulevat ulos horrostaneet matelijat.

Mustavalkeiden koirashaahkojen merellinen soidinmourunta on yksi kauneimmista äänimaailmoista, mitä luonnossa voi kuulla.