YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

Kukkien värit ovat kirkkaat, jotta hyönteiset kiinnostuisivat niistä Hyönteiset näkevät värit eri tavalla kuin ihmiset. Ne näkevät ultraviolettia valoa ja kukissa on ultravioletteja kuvioita. Tuulipölytteisten kasvien ei tarvitse koreilla. Niille riittää vaatimattomammankin väriset kukat.

Ruska
Syksy paljastaa, että kasveissa on paljon muitakin värejä kun pelkkää vihreätä. Kasvi ottaa lehtivihreän talteen ja jäljelle jää upea kirjo keltaisen ja punaisen sävyjä. Tätä värikästä vaihetta syksyn kasveissa kutsutaan ruskaksi.

Muurahainen on kokoonsa nähden erittäin merkittävä eläin
Sen merkittävyys perustuukin koon sijasta lukumäärään. Joissakin yhdyskunnissa saattaa esiintyä miljoonia yksilöitä jotka asuvat sadoissa eri pesissä. Suomessa elää yhteensä n. 60 muurahaislajia, joista tunnetuimpia ovat viholaiset, keltiäiset ja mauriaiset.

Muurahaisyhdyskunnan kehitys alkaa siivellisten parveilusta. Paritellut naaras irrottaa siipensä ja pesäpaikan löydettyään kasvattaa jälkeläisistään työläisiä. Nämä sitten hankkivat ravinnon ja huolehtivat pesästä kuningattaren keskittyessä munimiseen.

Kasveille maistuu myös liha
Joskus kasvit kasvavat niin epäsuotuisassa maaperässä, että kuollut kasviaines ei hajoa kunnolla typpipitoiseksi ravinteeksi kasvien käyttöön. Tällaisissa olosuhteissa, kuten soilla, saattaa kasvaa lihansyöjäkasveja.
Ne ovat ratkaisseet typpipulman ottamalla sitä saalistamistaan eläimistä.

Tällaisia kasveja ovat mm. kihokit, joilla on varsin erikoinen tapa saalistaa. Kihokin saalistustekniikkaan voit tutustua Katsomossa.

Kukkien tarkoituksena on houkutella pölyttäjähyönteisiä vierailulle.

Muurahainen on kokoonsa nähden erittäin merkittävä eläin.

Suomessa eläinravintoa käyttäviä kasveja on kaiken kaikkiaan 12 lajia: kolme kihokkilajia, kuusi vesihernettä ja kolme yökönlehteä.


Koostamo
Koostetut