YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

Syödään mitä syödään, kunhan syödään
Onko asia näin? Luonnossa ruokaa on runsaasti tarjolla. Jotkut linnut ovat hyvinkin tarkkoja ruoastaan kuten lapinpöllö, piekana tai tunturikihu, jotka syövät vain jyrsijöitä. Jos niitä ei ole tarjolla, eivät ne pesi lainkaan. Varislinnuille sen sijaan kelpaa lähes kaikki. Nisäkkäät eivät myöskään ole kovin kranttuja.

Suomi on melkoinen marjaparatiisi
Lähes ympäri vuoden on erilaisia marjoja tarjolla. Marjoja tuottavia kasvilajeja on Suomessa n. 50. Eläimet voivat hyödyntää näistä kaikkia, mutta ihmiselle iloa on vain n. 25 lajista. Kuinka monta marjalajia sinä tunnistat.

Marjavuoden aloittaa tuttu ahomansikka
Sen jälkeen ovat vuorossa mustikka ja hilla eli lakka. Elokuussa antaa puolukka satonsa. Lokakuussakin vielä saadaan satoa karpalosta, tyrnistä ja pihlajasta. Marjojen kypsymiseen eri aikana on hyvä syy. Jos ne kypsyisivät kaikki samanaikaisesti, jäisi suurin osa niistä syömättä ja joutuisivat haaskuun.

Nokkonen on varsin monipuolinen hyötykasvi, myös ihmiselle
Nokkosista saa maittavaa nokkosmuhennosta tai lettuja. Sitä on käytetty myös rohdoskasvina. Se sisältää myös paljon c-vitamiinia. Hauduttaapa joku nokkosenlehdistä makoisan teejuomankin.

Suurin merkitys nokkosilla on kuitenkin monille hyönteisille. Esimerkiksi nokkosperhonen ei tule toimeen ilman nokkosia. Samoin on syksyisen neitoperhosen kanssa. Jos nokkospensas näyttää kalutulta on syyllinen todennäköisesti nokkosperhosen toukka, joka löytyy jostain lähistöltä koteloituneena. Nokkosperhosen toukalle ei kelpaa mikään muu ravinto kuin nokkosen lehdet.


Marjoja syövät linnut ovat tehokkaita kasvien levittäjiä.

Suomi on melkoinen marjaparatiisi. Marjoja on tarjolla lähes ympäri vuoden.

Nokkosperhoset eivät tule toimeen ilman nokkosia.


Koostamo
Koostetut