YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

Ekolokero vieraili Hangon lintuasema Haliaksella
Halias sijaitsee aivan Hankoniemen lounaisimmassa kärjessä, ulkomeren äärellä muutaman kilometrin päässä Hangon kaupungista. Asema on Uddskatanin luonnonsuojelualueella, hyvän muuttoreitin varrella. Halias onkin pohjoismaiden paras vaelluslintuasema.

Haliaksen lintuvuosi
Halias on tunnettu ennen kaikkea vilkkaista syksyistään, jolloin vaelluslinnut (tiaiset, pähkinähakki, käpylinnut jne.) liikkuvat innokkaasti. Toisaalta asemalta havaitaan myös runsaasti vesilintuja, kurkia, kahlaajia
ja petolintuja.

Ajankohtaisia lintuhavaintoja Hangon ja Rönnskärin lintuasemilta.
(Halias Hangossa ja Rönnskär (Rönski) Kirkkonummella ovat Tringa ry:n alueelle kuuluvia lintuasemia.)

Haliaksella lintuja rengastetaan noin 10 000 vuodessa; pääosin tiaisia. Päärengastuskausi on heinäkuun puolivälistä marraskuun puoliväliin.

Miksi lintuja rengastateaan?

Rengastus on tärkeä apuväline muutontutkimuksessa: sen avulla saadaan tietoa eri lintulajien muuttoreiteistä, niiden käyttämistä levähdys- ja talvehtimisalueista sekä muuttonopeuksista.

Rengastuksen avulla saadaan myös tietoa mm. lintujen iästä, kuolevuudesta ja kuolinsyistä, synnyinpaikka-, kotipaikka- ja puolisouskollisuudesta, vuosittaisista kannanmuutoksista, yksilöiden elinaikaisesta jälkeläistuotosta ja eri ominaisuuksien periytyvyydestä, lintuparven sosiaalisesta arvojärjestyksestä sekä yksilön elinpiirin laajuudesta ja hyväksikäytöstä.

Rengastuksesta lisää Treenamossa.


Hangon lintuasema Halias on tunnettu ennen kaikkea vilkkaista syksyistään.

Rengastuksen tuottama tieto edistää myös lintujen suojelua.

Oikean rengaskoon ja -tyypin käyttäminen on rengastuksen ehdoton edellytys.


Koostamo
Koostetut