YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

Ravintoketju koostuu tuottajista, kuluttajista ja hajottajista. Ravintoketjut voivat olla lyhyitä tai pitkiä, niissä voi olla mukana useita eri yksilöitä ja eliölajeja.

Vihreät kasvit kykenevät sitomaan auringon valon energian. Valon avulla ne muodostavat vedestä ja hiilidioksidista sokereita, joita ne käyttävät omiin elintoimintoihinsa. Ne yhteyttävät ja ovat siten omavaraisia. Tämän ominaisuutensa takia niitä kutsutaan tuottajiksi. Tuottajat mahdollistavat elämän. Ne ovat ravintoketjun ensimmäinen lenkki ja tarjoavat energiaa muille.

Ravintoketjun toisella tasolla ovat kuluttajat. Niitä ovat kasveja syövät eläimet, esimerkiksi monet toukat, hyönteiset, pikkunisäkkäät, linnut sekä kasveja syövät kalat. Ja isoimmista eläimistä esimerkiksi hirvi ja lehmä. Ravintoketjun huipulla on usein suurikokoisia ja vanhaksi eläviä lajeja, usein petoeläimiä. Petoeläimet syövät kasvinsyöjiä ja ovat myös kuluttajina. Niiden vihollinen on useimmiten vain ihminen.

Luonnossa kaikki kiertää. Kun eläin tai kasvi kuolee kuvaan astuvat hajottajat. Ne pilkkovat kuolleen aineksen sopiviksi yhdisteiksi tuottajien käyttöön ja kierto alkaa taas alusta. Treenaamossa voit tutustua aiheeseen tarkemmin.

Ravintoketjut ovat yllättävän erilaisia
Suurikokoinen hirvi on kasvissyöjä. Jokin ravintoketju voi päätyä suoraan puita kaluavan hirveen, jos se vain onnistuu välttämään kaikki luonnon omat vaarat. Katsomossa voit tutustua erilaisiin ravintoketjuihin.

Lantaa syövät kovakuoriaiset, lantiaiset, todistavat omalta osaltaan, että kaikilla lajeilla on oma lokeronsa ekosysteemissä. Lantiaisiin sekä niiden tutkimukseen voit tutustua Katsomossa.

Mihin ihminen mahtaa sijoittua ravintoketjussa?


Kasvit kykenevät sitomaan auringon valon energian.

Kasveja syövät toukat ja aikuiset hyönteiset. Osa hyönteisistä on myös petoja.

Suurikokoinen hirvi on kasvissyöjä. Osa hirvistä kuitenkin joutuu petojen saaliiksi.


Koostamo
Koostetut