YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

Vierailu eläinpuistossa kannattaa

Ähtärin eläinpuisto on Suomen ensimmäinen luonnonvarainen eläinpuisto. Puistossa asustaa pääasiassa suomalaisia lajeja.
Eläinpuiston läpi ei kannata juosta, vaan aikaa kannattaa varata kunnolla. Näin eläimistä voi havaita kerralla enemmän. Ekolokero tapasi mm. ahman, suden, hirven, saukon ja ilveksen.

HIRVI (Alces alces)
Hirvi on Suomen suurin nisäkäs. Hirvisonni voi painaa jopa 500–600 kiloa. Suuri eläin syö paljon. Kesäravinto muodostuu puiden versoista sekä suo- ja vesikasveista, joista hirvet saavat mineraaleja sarvien kasvattamiseen. Syksyllä ruokavalio muuttuu varpuvoittoiseksi, talvella ruokana on vain puita ja pensaita. Vain uroshirvillä on sarvet. Ne alkavat kasvaa huhtikuussa ja voivat kasvaaa jopa sentin vuorokaudessa. Vanhat urokset pudottavat sarvet syksyllä, nuoret saattavat pitää niitä kevääseen saakka. Suuresta koostaan huolimatta hirvi on melko ketterä eläin. Sorkka leviää liikkuessa, eivätkä jalat painu niin syvälle maaperään kuin luulisi.

SUSI (Canis lupus)
Susi on herättänyt kautta aikojen ristiriitaisia tunteita. Jo saduissa susi on paha ja pelottava otus. Todellisuudessa se on kuitenkin seurallinen, mutta arka laumaeläin, joka välttää kohtaamista ihmisen kanssa. Susi syö piennisäkkäitä ja jopa hirvieläimiä. Susia on Suomessa hieman yli sata yksilöä. Susi onkin Suomessa luokiteltu uhanalaiseksi eläimeksi.

ILVES (Lynx lynx)
Ilves on Suomessa suden tavoin luokiteltu uhanalaiseksi eläimeksi. Suomen metsissä asustaa vajaat tuhat yksilöä. Tupsukorvaiseen ilvekseen törmää harvoin, sillä se liikkuu pääasiassa hämärän aikaan. Ilves saalistaa pikkunisäkkäitä, peuroja, poroja ja metsäkauriita.

AHMA (Gulo gulo)
Ahma on Euroopan suurin näätäeläin. Aikuinen ahma saattaa painaa jopa 25 kiloa. Ahma on suden ja ilveksen ohella uhanalainen eläin. Suomessa ahmoja on noin 100–150 yksilöä. Ahma syö usein muiden petojen jättämiä raatoja sekä piennisäkkäitä, jäniksiä ja lintuja. Se vaatii suuren reviirin ja liikkuu yleensä öisin.


Hirvi on Suomen suurin nisäkäs.

Susi herättää yhä ristiriitaisia tunteita. Susi on kuitenkin arka laumaeläin, joka väistää ihmistä.

Ilves on Suomessa uhanalainen eläin.

Ahma on Euroopan suurin näätäeläin.


Koostamo
Koostetut