YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje
KEVÄÄN ENSIMMÄISET

Tuskin on lumi sulanut, kun ensimmäiset kasvit nousevat routaisesta maasta ja muuttolintujen etujoukot saapuvat. Ikkunassa räpistelee jo pian kohmeinen nokkosperhonen.

Meteorologiassa vuodenaikojen vaihtuminen määritellään yksinomaan lämpötilan avulla. Termisen kevään katsotaan alkaneen kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyväisluontoisesti nollaan asteeseen tai sen yläpuolelle. Luonto puolestaan saattaa paikallisesti herätä lisääntyvän valon ja lämmön vaikutuksesta jo aikaisemmin.
Kevään ensimmäiset kukat ilmestyvät usein lumen keskelle sulaneisiin pälviin. Tällöin ei puissa ole vielä lehtiä eikä aluskasvillisuutta. Pajut, pähkinäpensaat ja lepät aloittavat puista ensimmäisinä kukinnan ja käynnistävät samalla jokakeväisen allergia-ajan.

LESKENLEHTI ON AIKAINEN KUKKIJA

Leskenlehti on monin paikoin ensimmäinen kaunistus valkoisena hohtavan hangen keskellä. Leskenlehti hyötyy siitä, että se on aikainen kukkija. Tutustu Katsomossa aiheeseen ja tee niihin liittyvä tehtävä. (linkki) Samalla voit tutustua tarkemmin muihin kevään kasveihin. Kuinka monta niistä tunnistit?

JOUTSENIEN SOIDINSEREMONIA

Myös jäät sulavat kevätauringossa ripeästi. Erityisesti matalat rantavedet ja ruovikot luopuvat nopeasti kylmästä kuorestaan ja antavat palaaville vesilinnuille mahdollisuuden levähtää ja ruokailla raskaan muuttolennon jälkeen. Ensimmäisille sulille saapuvat isokoskelot, laulujoutsenet, telkät ja sinisorsat. Soidinmenot alkavat heti ja lintujen tarkkailijoilla on mukavat ajat tiedossa. Joutsenet pariutuvat loppuelämäkseen. Silti niilläkin on jokakeväiset soidinseremoniansa. Samalla ne osoittavat muille koiraille, mikä naaras on jo varattu.

Ennen vesilintujen saapumista on lintujen kevätmuutto ollut jo jonkin aikaa käynnissä Ensimmäiset tunnustelijat saapuvat joskus jo helmikuussa, jos lauhat säät mahdollistavat sen. Näitä lajeja ovat mm. kiurut, mustavarikset ja töyhtöhyypät. Hyönteissyöjien saapumiseen on kuitenkin vielä aikaa.

Muistatko milloin näit viime keväänä ensimmäisen västäräkin tai kuulit peipon laulua? Oletko kenties jo tehnyt luontohavaintoja tänä keväänä? Käy Koostamossa kertomassa havainnoistasi. http://www.yle.fi/koostamo/

 

Juha Silander/YLE
Koivun lehdet hiirenkorvilla huhti-toukokuussa.
Arja Lento/YLE
Leskenlehti on ensimmäisiä kukkia, joka ilmestyy keväällä kukkimaan.
Riku Kaminen/YLE
Vesistöt voivat olla jäässä vielä toukokuussakin.
Brand X Pictures.
Kyhmyjoutsen uiskentelee rantavedessä.


Koostamo
Koostetut