YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero
Ohjaamo Katsomo Treenaamo

Etusivu
Sää
Ihan pihalla

E-kortit
Palaute
Open paja
Ohje

LINTUJA HARRASTAMAAN

Lintuharrastuksen hyvä puoli on se, että sitä voi harrastaa missä vain ja milloin vain. Lisäksi se sopii kaikenikäisille. Ulkona oleminen ei maksa mitään ja hyvät kiikarit saa kohtuullisella hinnalla. Lintuharrastuksen aloittaminen ei paljon vaadi. Kiikarit, lintukirja ja muistivihko ovat tärkeimmät välineet. Linnut on suosituin luontoharrastuksen kohde.

Lintujen tarkkailu ja lajien opettelu kannattaa aloittaa talven ja alkukevään aikana. Silloin lajeja on vähän ja jos vielä aluksi keskittyy oman pihapiirin lajeihin, ei mene sekaisin lajien runsaudesta. Kevään mittaan lajeja tulee lisää ja niitä voi opetella vähän kerrallaan. Lajien kirjo on maassamme kuitenkin niin laaja ja niiden esiintyminen on osin niin paikallista, että kaikkien lajien opettelu vie useita vuosia. Kokeneet lintuharrastajat sanovat kuitenkin, että hyvän kuvan Suomen linnustosta saa jo yhdessä vuodessa. Alussa siis oppii ja näkee eniten. Kärsivällisyyttä kuitenkin tarvitaan.

Suomessa on kymmeniätuhansia lintuharrastajia ja kaikilla on varmasti oma tapansa harrastaa sitä. Joillekin mahdollisimman monen lintulajin näkeminen on tärkeätä. Sitä kutsutaan ”bongaamiseksi”. Toiselle taas lintujen syys- ja kevätmuuton seuranta ja lintulaskenta on olennaista. Monet vain yksinkertaisesti nauttivat luonnon tarkkailusta ja samalla tulkitsevat vuodenkiertoa lintulajien avulla, nauttien samalla ulkoilusta ja retkeilystä. Osa harrastajista erikoistuu vain joihinkin lajeihin, esimerkiksi petolintuihin tai kanalintuihin. Joku yhdistelee näitä kaikkia osa-alueita.

Lintuharrastajat ovat usein jonkin lintuyhdistyksen jäseniä. Suomessa toimii lukuisia paikallisia lintuyhdistyksiä, jotka tekevät seurantatutkimusta eri lajien muutoista ja myös niiden lukumääristä. Lintuharrastajat tekevät siten myös tärkeätä suojelutyötä eri lajien säilyttämiseksi. Voit tutustua Suomalaisiin lintuyhdistyksiin osoitteessa: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linkit.shtml
Varmasti sinunkin kotiseudullasi vaikuttaa jokin niistä. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy miten pääset harrastuksen alkuun. Mitään ikärajaa harrastuksella ei ole ja yhdistysten kautta pääsee kokeneimpien konkareiden matkaan.

Kevät on hieman myöhässä ja muuttajia on vielä runsaasti tulossa. Kerro havainnoistasi kirjoittamalla niistä, lähettämällä tavallisia kuvia tai videokuvaa Koostamoon. http://www.yle.fi/koostamo/

TIESITKÖ:

Lasten lintupäivä

Lasten lintupäivä on Karjaan-Pohjan lintuharrastajat Lullulan ja Risto Willamon ideoima tapahtuma, jonka päätarkoituksena on innostaa lapsia lintu- ja muuhun luontoharrastukseen sekä lapsia ja vanhempia yhteiseen retkeilyyn ja tutustumaan lähiseutunsa luontoon.
Osallistujat vastaavat itse tapahtuman järjestelyistä, mutta BirdLife Suomi tarjoaa osallistujille materiaalia ja julkaisee tulokset www-sivuillaan. Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista.
Lasten lintupäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004.

Vuoden 2005 Lintupäivän tuloksia
Tunnelmia vuoden 2004 lintupäivästä

 

Pentti Kallinen/ YLE
Arja Lento/YLE
Esko Kitula/YLE
Pentti Kallinen/ YLE


Koostamo
Koostetut