Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero


Olemme aiemmin oppineet, että kasvit lisääntyvät mm. siemenistä (suvullinen lisääntyminen). Ne voivat kuitenkin lisääntyä myös kasvullisesti tai itiöiden avulla (suvuton lisääntyminen).

Tässä ohjelman jaksossa käsitellään juuri itiöiden avulla lisääntyviä kotimaisia kasveja.

Sanikkaiset ovat itiöistä lisääntyviä putkilokasveja ja yksi kasvikunnan pääjakso, johon myös saniaiset kuuluvat. Sanikkaisia Suomessa ovat liekokasvit, kortekasvit ja saniaiset.

Liekolajeja meillä kasvaa kuusi
Parhaiten niistä tunnetaan riidenlieko. Sen puutuneet varret kestävät
hyvin tallaamista, pakkasta ja kuivuutta. Se tunnetaan myös moni-puolisena rohdoskasvina. Sen avulla torjuttiin aikanaan riisitautia ja syöpäläisiä.

Sanajalka on varmasti tuttu näky, ainakin kosteimmilla paikoilla. Sen leveät, liuskaiset lehdet ovat kiinnittyneet paljaaseen varteen. Meillä sanajalka voi kasvaa puolentoista metrin korkuiseksi.

Muita metsissämme kasvavia itiökasveja ovat varjoisissa metsissä ja kosteissa paikoissa viihtyvä metsäimarre, näyttäviä kasvustoja muodostava hiirenporras, suuret ja komeat kivikkoalvejuuri ja kotkansiipi sekä kallioimarre, joka on mestariselviytyjä kasvimaailmassa.

Käävät ovat sieniä ja toimivat lahottajina
Kääpien sienirihmasto on puun tai maan sisällä ja voi kestää vuosia, ennen kuin itiöemä, varsinainen kääpä, kasvaa puun pintaan. Kääpien itiöemät ovat usein pitkäikäisempiä kuin muiden sienten. Ne voivat elää vuosi-kymmeniä. Eniten niitä löytää vanhoista metsistä, joissa on runsaasti lahopuuta.

Jäkälät ovat kauniita
Ne koristavat kaikenlaisia luontotyyppejä mitä moninaisimman näköisinä ja värisinä. Tutuimpia niistä ovat haavankeltajäkälä, puita peittävä sormipaisukarve, poronjäkälä, torvijäkälä sekä naavat ja lupot.

Käy katsomassa video jäkälistä Katsomossa.


Korte ja liekometsien jäänteistä ovat muodostuneet maapallon nykyiset kivihiili- ja öljyvarat.


Sen lisäksi, että kallioimarre kestää hyvin
pakkasta, voi se menettää melkein kaiken
sisältämänsä veden ja toipua kuivuudesta hetkessä

Kääpien määrä ja lajistollinen moni-
muotoisuus antavat arvokasta tietoa metsien tilasta ja niiden todellisesta iästä.

Jäkälä on erikoinen yhdistelmä sientä ja levää.