Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero


Luontokuvaaminen on elinikäinen harrastus
Luontokuvaaja liikkuu erilaisissa luontomaisemissa ja nauttii Suomen kaikista vuodenajoista täysin rinnoin. Samoja asioita voi tarkkailla neljä kertaa yhden vuoden aikana.

Luontokuvaaja on myös tarkkailija
Hän havainnoi, tutkailee valoa, rajaa kuvaa, tähtää, tarkentaa ja laukaisee. Kuvausolosuhteet voivat olla välillä ankarat. Kaikki on kuitenkin sen arvoista, kun palkintona on onnistunut luontokuva.

Monia vuosia luontoa kuvanneet henkilöt ovat myös oppineet tuntemaan luontoa. He tunnistavat herkästi poikkeuksellisia ilmiöitä ympäristössään ja tallentavat niitä filmille tai digitaaliseen muotoon tulevien sukupolvien arvioitaviksi.

Valokuvaus vaatii välineitä
Niitä on monenlaisia ja rahaa laitteisiin saa uppoamaan halutessaan loputtomasti. Aloittelija ei suinkaan tarvitse kalliita välineitä. Ihan tavallinen pokkari riittää ja pienellä harjoittelulla pääsee jo sinuiksi laitteen perusominaisuuksien kanssa. Pitempään kuvausta harrastaneelle saattaa tulla tarve hankkia järjestelmäkamera, jonka valttina on lähes loppumaton monipuolisuus ja lisälaitteiden kirjo.

Luontokuvauksessa välineitäkin tärkeämpää on kärsivällisyys, sekä halu ja kyky nähdä erilaisia asioita ympäristössään. Luonnossa asiat ovat usein tavattoman isoja tai sitten niin pieniä, ettei niitä kaikki edes osaa etsiä ja havaita. Kameran kanssa kulkiessa tulee tarkkailtua maisemaa hieman toisella tavalla. Silloin myös huomaa helpommin jotain uutta jonka haluaa näyttää muillekin.

Minkälainen sitten on hyvä luontokuva?
Tietysti sellainen, joka kertoo kohteestaan jotakin uutta tai esittää sen poikkeuksellisen hienolla tavalla. Vahingossakin voi joskus onnistua. Kuvaustekniikkaa kannattaa kuitenkin harjoitella ja kameran ominaisuuksia pitää hyödyntää. Sillä tavalla voi nopeastikin kehittyä kuvaajana. Hyvänä nyrkkisääntönä voi varmasti pitää luontokuvaaja Benjam Pöntisen toteamaa viisautta: ”Kuvaamaan oppii kuvaamalla ja katsomalla toisten kuvia”.

Kameran kanssa kulkiessa maisemia tulee tarkkailtua hieman toisella tavalla.

Luontokuvaajat tunnistavat herkästi poikkeuksellisia ilmiöitä ympäristössään.

Luontokuvauksessa välineitäkin tärkeämpää on kärsivällisyys.

Luontokuvan tulee kertoa kohteestaan jotakin uutta tai esittää se poikkeuksellisen hienolla tavalla.