Hae YLEstä:
Förnybar Energi
Frontsidan / TV-serie / Del 1 / Bioenergins roll betonas överallt i Europa
 
SUOMEKSI
IN ENGLISH

Bioenergins roll betonas överallt i Europa

Produktchef Eija Alakangas representerar Finland i projektet EUBIONET 2. Projektet granskar bl.a. de olika EU-ländernas lagstiftning, den internationella handeln med biobränslen och utreder olika biobränslens produktionskedjor. I projektet deltar representanter från 15 länder och det följer 30 olika produktionskedjor, som i huvudsak hänför sig till produktio-nen av träbränslen. Den huvudsakliga uppmärksamheten fästs vid flis och pelleter, men också användningen av halm som bränsle för värmeanläggningar undersöks.

 

 

- Samarbetet har som mål att stöda medlemsländernas egna produktion. Vi försöker alltså förmedla bra praxis från ett land till ett annat och samtidigt befrämjar vi överföringen av teknologi. Finland är ett ledande land som användare av både bio- och träenergi, men vi har mindre erfarenhet av t.ex. användningen av halm eller åkerbiomassor, i vilka Danmark har varit det ledande landet, konstaterar Alakangas.

Projektverksamheten stöder Europas gemensamma mål och samtidigt försöker man stöda användningen av bioenergi. Varje medlemsland har sina egna program och sina egna mål, men samtidigt har alla medlemsländer också ett gemensamt helhetsmål. Till exempel att öka bioenergins andel till 12 procent av den totala energiförbrukningen fram till år 2010.



Den förnybara energins modelländer
Bioenergin i Finland. Källa: VTT
Bioenergin i Finland. Källa: VTT
Enligt statistiken är Finland det ledande landet i användningen av bioenergi. Hos oss används bioenergi i alla storleksklasser från uppvärmningen av egnahemshus med pelletter och flis till stora kraftverk. I Jakobstad ligger världens största kraftverk som använder biobränsle. I de andra EU-länderna koncentreras användningen av biobränslen till brännandet av trä i hushållen och till några megawats regionvärmeanläggningar. Av alla länder i Europa använder Finland procentuellt mest biobränsle vid produktionen av el.

- Den främsta experten på vindkraft är Danmark, för de har kunnat skapa industrier som tillverkar dessa vindkraftverk. Danmark tillverkar både apparatur och egna vindkraftverk. Sett med megawatt är Tyskland den största förbrukaren av vindkraft. Tysklands prouktion av vindelektricitet kan jämföras med Finlands hela produktion av el. Under senare år har också Spanien ökat andelen av vindenergi i sin egen energiproduktion i hög grad.

I produktionen av solenergi står de sydeuropeiska länderna Spanien och Malta i täten. Också Österrike har gjort sig känt som nyttjare av solenergi. I Österrike används solenergin för uppvärmning av hus tillsammans med uppvärmning med pelletter.

Stora länder i användningen av jordvärme och geotermisk energi är Italien och Island. Också i Sverige finns det relativt många värmepumpar i bruk.

Vattenkraft utnyttjas i många länder. Största delen av grön el produceras med vattenkraft. Viktiga länder inom vattenkraften är bergiga länder såsom Sverige, Norge och Österrike. Norra Finlands vattenkraft är också beaktansvärd.


EU-länderna har olika utgångspunkter

Målet för varje EU-land är att öka användningen av förnybar energi. I Finland liksom i de andra nordiska länderna siktar man speciellt på att öka användningen av bioenergi. I England är man intresserad av biobränslen odlade på åkern, för där finns inte relativt sett lika mycket skog som i de nordiska länderna. I fråga om bioenergi står England långt nere på skalan bland EU-länder för de har sedan gammalt utnyttjat sina egna fossila bränslereserver, i huvudsak stenkol.

Det generella målet i fråga om förnybart bränsle är att 12 % av all energi år 2010 skulle produceras med hjälp av förnybara energikällor (nu 6 %). Målet har inte delats skilt för varje land. I elproduktionen har varje land getts ett eget procentuellt mål som uppföljs. Finland borde höja sin andel av el producerad med förnybara energikällor från nuvarande 23 % till 31½ % fram till år 2010.

Stora skillnader förekommer mellan de olika EU-länderna. I Ungern är målet för elproduktion 3,6 % och i Sverige 60 %. Målen grundar sig på statistik från år 1997.