yle.fiKuunkuiskaajat – en glad och charmig duo från Finland

Julkaistu Pe, 19/03/2010 - 12:37
  • Kuunkuiskaajat (Kuva: Magnum Music)
  • Två sångerskor från Finlands mest framgångsrika nutida folkmusikgrupp Värttinä representerar landet i årets Eurovisionsschlagerfestival i Oslo.

Susan Aho och Johanna Virtanen sjunger i egna duon Kuunkuiskaajat (De som viskar åt månen). Deras skiva med samma namn släpptes i december 2009. En månad senare vann deras glada och charmiga framträdande finländarnas hjärtan i uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen. Kuunkuiskaajat fick 42 % av rösterna och slog därmed alla förhandsfavoriter.

Det finska bidraget heter “Työlki ellää” och är skrivet och komponerat av Timo Kiiskinen. Låten är inspirerad av både gamla finska poetiska runosånger och zigenarmusik. Susan Aho säger sig själv ha romskt påbrå. En del av sången framförs på karelsk dialekt från östra Finland. Den humoristiska låttiteln kan översättas som “Man kan försörja sig på arbete också (men det är affärer som gör en rik)

Susan Aho, sång & dragspel
Susan (36) började spela dragspel som 13-åring. Hon har en magisterexamen i musik från Sibeliusakademins folkmusikavdelning. Susan spelade redan dragspel på Värttinäs skiva Vihma” (som släpptes 1998) innan hon började sjunga i gruppen. Susan är inte bara professionell musiker utan arbetar även med dockteater. Just nu spelar hon på den internationellt kända dockteatern Sampo.

Johanna Virtanen, sång
Johanna (33) började sina musikstudier vid Mellersta Österbottens konservatorium i Karleby. Hon har fortsatt studera folkmusik och sång vid Sibeliusakademin och hoppas snart kunna ta en magisterexamen i musik. Johanna arbetar som sångpedagog och lär gravida kvinnor förlossningssång. Hon spelar även orgelharmonium, kantele och tvåradigt dragspel. Hon blev medlem i gruppen Värttinä år 2001. 

Med Värttinä har Susan och Johanna turnerat över stora delar av Europa och världen. Sammanlagt har de besökt över 30 länder. Ett av gruppens största projekt under senare år har varit att komponera musiken till teateruppsättningen av Sagan om ringen, som bygger på J. R. R. Tolkiens bok. Musikalen hade premiär i Toronto i Kanada 2006 och flyttade sedan till London i maj 2007 där den spelades i över ett år.

> Työlki ellää - original Finnish lyrics
> Työlki ellää - English translation
> Työlki ellää - traduction des paroles en francais

Kontakt:
Tiina Pajula
Produktchef, internat.repr.
E-post: tiina@magnummusic.fi
Tel: +358 (0)45 130 7700

Magnum Music Ltd.
P.O. Box 47
FI-11101 RIIHIMÄKI
FINLAND
 

Kuvagalleria

  • Kuunkuiskaajat
  • Kuunkuiskaajat
  • Kuunkuiskaajat
  • Kuunkuiskaajat
  • Kuunkuiskaajat