Finfoodin uutisen mukaan Espanja ja Italia hakevat Välimeren keittiötä UNESCO:n maailmanperintölistalle. Espanjan maatalousministeriö kertoi aloitteestaan kesäkuun alussa todeten, että ministeriö on "vakuuttunut siitä, että espanjalaisen keittiön luonne ja erinomaisuus ansaitsevat UNESCO:n tunnustuksen".
Välimeren ruokakulttuurin määrittelyssä alueen keittiölle tyypillisenä pidetään runsasta oliiviöljyn käyttöä sekä monipuolista ja runsasta valikoimaa kasviksia, pähkinöitä ja hedelmiä. Välimeren keittiössä käytetään vähemmän lihaa ja enemmän kalaa.
Espanjalaiset ja italialaiset korostavat Välimeren keittiön ainutlaatuisuuttaa terveyskriteerein. Espanjan kehitysasioista vastaava ministeri Elena Espinosa esitteli aloitteen Espanjan parlamentille tiistaina. Välimeren keittiön ainutlaatuisuus todistettiin Välimeren alueella vaikuttavien tiedeyhteisöjen tutkimustulosten avulla. Se on tutkitusti sydämelle ja verisuonille terveellinen.
Espanja heräsi Välimeren keittiön ainutlaatuisuuteen, kun Ranska ilmoitti helmikuussa haluavansa oman keittiönsä maailmanperintökohteeksi.