Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia


11.1.2002 YLE teema / Kansanterveyslaitos

Tuore tutkimus ei vahvista flavonoidien suojaavan selvästi sydän- ja verisuonitaudeilta tai syöviltä. Viitteitä flavonoidien positiivisista vaikutuksista löytyi vain sydäninfarktin ja keuhkosyövän kohdalla. Flavonoidien yhteyttä muihin syöpämuotoihin tai sydän- ja verisuonitauteihin, kuten katkokävelyyn tai aivohalvaukseen ei sen sijaan ei löytynyt. Flavonoidivalmisteiden käytölle lisäravinteina ei tämän tutkimuksen mukaan löydy perusteita.


ETM Tero Hirvosen Kansanterveyslaitoksella tehdyn ja Helsingin yliopistossa tarkastetun väitöskirjatyön aineistona olivat Syövänehkäisytutkimuksen (SETTI) osallistujat, 27 000 tupakoivaa miestä. Tutkimuksessa etsittiin viiden yhdisteen: kversetiinin, kemferolin, myrisetiinin, luteoliinin ja apigeniinin yhteyttä sydän ja verisuonitauteihin ja syöpään.



Aikaisemmat tutkimustulokset flavonoideista ristiriitaisia



Tutkimuksessa havaittiin flavonolien ja flavonien saannin olevan yhteydessä sydäninfarktin ja keuhkosyövän riskiin. Flavonoideja runsaasti saavien (18 mg/päivä) riski sairastua sydäninfarktiin oli lähes neljänneksen (23 %) pienempi kuin pienimmän saannin ryhmässä (4 mg/päivä). Ylimmässä saantiryhmässä keuhkosyövän riski oli puolet pienempi kuin pienimmän saannin ryhmässä.

Useissa koe-eläintutkimuksissa flavonoidi-yhdisteet ovat estäneet tai hidastaneet syövän ja sydän- ja verisuonitautien syntyä. Ihmisillä tehtyjä kokeellisia tutkimuksia on niukasti, eikä niissä flavonoleilla ja flavoneilla ole juurikaan ollut toivottuja vaikutuksia.

Aikaisemmissa epidemiologisissa tutkimuksissa on jonkin verran näyttöä sille, että runsas flavonolien ja flavonien saanti on yhteydessä pieneen sepelvaltimotaudin riskiin. Sen sijaan flavonoleilla ja flavoneilla ei näyttäisi olevan yhteyttä riskiin sairastua aivohalvaukseen. Syöpien osalta epidemiologiset tutkimukset ovat antaneet ristiriitaista tietoa.



Runsas kasvisten käyttö suojaa kroonisilta taudeilta



ETM Hirvosen tutkimus antaa lisävahvistusta sille, että runsas kasvisten käyttö ravinnossa suojaa useimmilta sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta myös keuhkosyövältä. Runsas hedelmien käyttö oli yhteydessä pieneen aivoverenvuodon riskiin.

Viinin juojilla oli pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin ja keuhkosyöpään sekä saada katkokävelyoire kuin viiniä juomattomilla. Teen juonti oli puolestaan yhetydessä pienentyneeseen riskiin saada keuhkosyöpä. Lisäksi havaittiin, että kasviksilla ja viinillä oli myös flavonoleista ja flavoneista riippumaton yhteys, ts. kasviksien ja viinin yhteydet sydän- ja verisuonitauteihin eivät selity pelkästään niiden sisältämillä flavonoleilla ja flavoneilla.



Kasvikset tärkeimmät flavonoidien lähteet



Flavonolit ja flavonit ovat flavonoidien ryhmään kuuluvia antioksidantteja. Tärkeimpiä flavonolien ja flavonien lähteitä ovat kasvikset (erityisesti sipuli, selleri, ruohosipuli ja parsakaali), tee, hedelmät (erityisesti omena) ja marjat (erityisesti puolukka ja karpalo) ja punaviini.



Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi