Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'


14.1.2002 YLE teema / STT - Kansanterveyslaitos

Maidon sietokyky aikuisilla aiheutuu yhdestä yksittäisestä geenimuunnoksesta. Kansanterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkimusryhmä raportoi tutkimuksestaan uusimmassa Nature Genetics -lehden numerossa. Geenilöytö koskee niin aasialaista, eurooppalaista kuin afrikkalaistakin syntyperää olevia ihmisiä.

Laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt eivät voi nauttia suuria määriä laktoosia eli maitosokeria sisältäviä tuotteita. Maito, juusto ja monet muut meijerituotteet aiheuttavat heille erilaisia vatsavaivoja kuten huonovointisuutta, vatsanväänteitä ja ripulia.

Vaivat aiheuttaa imeväisvaiheen jälkeen tapahtuva laktaasientsyymin aktiivisuuden lasku, jonka on tiedetty periytyvän peittyvästi.

Laktoosi-intoleranssista kärsii noin 30-50 miljoonaa amerikkalaista. Vaiva on noin 75 prosentilla afrikkalaista ja 90 prosentilla aasialaista syntyperää olevilla amerikkalaisilla. Suomalaisista laktoosi-intoleranssia esiintyy noin 17 prosentilla, thaimaalaisilla jopa 100 prosentilla.

Tutkijat kertovatkin, että pohjoiseurooppalaisilla laktoosi-intoleranssia esiintyy vain noin viidellä prosentilla, kun Kaakkois-Aasian asukkailla luku on lähes sata prosenttia.


Geeni muuttui



Yllättävänä pidetään, että näin yleisen oirekuvan takaa löytyy vain yksi geenimuutos kaikissa tutkituissa populaatioissa.

"Löytämämme DNA-muunnos on sama eri etnisistä ryhmistä tulevilla laktoosi-intoleranssi potilailla, mikä osoittaa sen olevan hyvin vanha," sanoo tutkimusta johtava professori Leena Peltonen Kalifornian yliopistosta Los Angelesista.

"Uskomme, että löytämämme muunnos on geenin alkuperäinen muoto. Se muuttui maitotuotteita hyväksyväksi, kun entisajan ihmiset aloittivat maidon tuottamisen."

Kylmässä ilmastossa ei voitu viljellä talvella. Geenimutaatio mahdollisti aikuisille maidon juomisen, mikä taas auttoi ihmisiä selviytymään. Hengissä selvinneet puolestaan siirsivät omia geenejään eteenpäin.

Maitokulttuuri eli lehmien ja vuohien pito alkoi 10.000-20.000 vuotta sitten. Geenimutaation uskotaan tapahtuneen samoihin aikoihin.

"Minusta se on kiehtovaa. Ihmiset pitävät laktoosi-intoleranssia sairautena, mutta se oli alunperin kaikilla," Peltonen huomauttaa.


Suomalainen aineisto



Suomalaislääkäreiden keräämiä ja tutkimia perheitä käyttäen professori Leena Peltosen ja dosentti Irma Järvelän tutkimusryhmä tunnisti perimän muutoksen, joka esiintyy paitsi suomalaisilla, myös amerikkalaisilla, afrikkalaisilla, etelä- ja keskieurooppalaisilla sekä aasialaisilla.

Tutkijat tutkivat yhdeksää perhettä eli kaikkiaan 196 suomalaista, joilla kaikilla on laktoosi-intoleranssi. Tutkijat saivat verinäytteitä myös italialaisilta, saksalaisilta ja korealaisia ja lisäksi he käyttivät amerikkalaisten ja ranskalaisten geeneistä kertovaa tietoa.

Ryhmä onnistui löytämään geenin, joka säätelee toista, laktoosia hajottavaa entsyymiä valmistavaa geeniä. Suomalaisista he löysivät kaksi geenimuutosta. Toinen niistä oli laktoosi-intoleranssipotilailla ja toinen jokaisella suomalaisella.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi