Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Laihdutus

Aivoissa tapahtuu muutoksia ruokailun aikana


3.10.2006 Cell Metabolism/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys

Uudessa tutkimuksessa raportoidaan ensi kertaa, mitä muutoksia aivoissa tapahtuu ruokailun aikana. Tutkijat havaitsivat, että ensimmäisillä puraisuilla aivojen nälkäkeskuksen aktiivisuus kohoaa jyrkästi, mutta jo lähes samaan aikaan alkaa erittyä kylläisyyden tunteesta vastaavia yhdisteitä toisella aivoalueella.
Alkupalojen tarkoitus on kiihottaa ruokahalua ennen varsinaista ateriaa. Nyt tälle ajatukselle on saattanut löytyä tieteellinen peruste, kerrotaan Cell Metabolism-lehdessä. Rotilla ensimmäiset syödyt ruokapalat stimuloivat vahvasti halua syödä, kertoo Edinburghin yliopiston tutkija Gareth Leng, joka johti tutkimusta yhdessä Louise Johnstonen kanssa.

Heidän tuloksensa osoittavat, että ruualla itsellään on suuri ruokahalua kiihottava vaikutus, sillä silloin nälkää ilmaisevat "virtapiirit" aivoissa menevät äkkiä päälle. Myös ruuan välitön odotus aktivoi tiettyjä nälän tunteeseen liittyviä aivosoluja rotilla.

Kuitenkin rotan aivojen nälkäkeskus hälyttää vain lyhyen aikaa, sillä aivojen kylläisyyskeskus viestii kylläisyyden tunteesta lähes heti kun ruoka koskettaa mahalaukun pohjaa.

Tutkimuksessa rotat totutettiin tiukkaan ruokavalioon ja niiden aivojen toimintaa tutkittiin ruokailua ennen ja sen aikana. Tutkijat antoivat rottien ruokailla kaksi tuntia päivässä ja 10 päivän tiukasti ajastetun ruokavalion jälkeen syödyn ruuan määrä ja ruumiin paino olivat vakiintuneita. Rotat alkoivat syödä ahnaasti heti ruuan nähdessään ja lopettivat syömisen noin 90 minuutin jälkeen, vaikka ruokaa oli vielä jäljellä. Eläimet siis todennäköisesti söivät, kunnes olivat täysin kylläisiä.

Rotat nukutettiin tiettyinä ruokailuihin sovitettuina aikoina ja niiden aivoja analysoitiin. Tutkijat mittasivat äkillisiä muutoksia eri aivoalueiden aktiivisuudessa määrittämällä erään proteiinin määrää. Monet hermosolut erittävät "Fos"-proteiinia olleessaan aktiivisia.

Ennen syömistä useimmilla tutkituilla aivoalueilla esiintyi vain vähän Fos-proteiinia. Ruoka-aikana aivojen nälkäkeskuksessa sijaitsevat, ruokahalua kiihottavia yhdisteitä sisältävät hermosolujoukot erittivät paljon Fos:ia, riippumatta siitä, oliko ruokaa tarjolla vai ei.

Yllättäen tutkijat huomasivat, että myös hermosolut, jotka sisältävät ruokahalua hillitseviä yhdisteitä, erittivät Fos-proteiinia ruoka-aikaan, mutta vain ruuan ollessa saatavilla. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että kylläisyyden tunne aktivoituu samanaikaisesti kun ruoka nielaistaan, eikä vasta myöhemmin kun tietty määrä ruokaa on jo syöty.

Tutkijat olivat odottaneet, että aivoalueiden aktiivisuuden välillä olisi selvä ero nälän ja kylläisyyden välillä, niin että nälkäkeskuksen aktiivisuus kohoaisi selkeästi ajoitettuna ruoka-aikana ja kylläisyyskeskus aktivoituisi, kun rotta lopettaa syömisen.

Sen sijaan, nälän tunnetta välittäviä yhdisteitä erittävät hermosolut aktivoituvat välittömästi tulossa olevan ruuan odottamisesta ja kylläisyyden tunteesta vastaavat hermosolut aktivoituvat heti kun ruokaa on syöty vähänkin.

Sivukartta

Useimmille makeanhimo on opittu juttu
Makeanhimon taltuttajat kokemuksen mukaan
Laihduttajan ideapankki
Kännykällä paino kuriin?
Aivoissa tapahtuu muutoksia ruokailun aikana
Teestä saattaa olla apua laihduttajille
Ehkäisypilleri ei lihota
Lapsen painopulman hoito vaatii elämäntapamuutosta koko perheeltä
Miksi proteiinipitoinen ruoka vähentää ruokahalua
Lihavuutta halutaan ehkäistä alentamalla terveellisen ruuan verotusta
Kuitu täyttää paremmin kuin proteiini
Miten luusto pysyy vahvana ja mieli kylläisenä?
Miksi kaikki sohvalla viihtyvät eivät liho?
Dieetissä pysyminen tärkeämpää kuin dieetin tyyppi
Painonvartijat tuntee "Laihdutuksen hauskat harhaluulot"
Jäätelön energiapitoisuuksissa suuria eroja
Vähähiilihydraattinen dieetti laihduttaa vähintään yhtä hyvin kuin vähärasvainen
Syömistä ei hallita syömättä
Liika rasva ja makeus pois ruokapöydästä
Kohtuullisesti rasvaa ja riittävästi maitoa pitävät painon kurissa
Lääkärin resepti: Lainsäätäjä lapsia laihduttamaan
Lihominen ja verensokeri kuriin
Aito Unelma
Vaihtoehtoisia teitä hyvinvointiin
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi