Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Hapankaaliohjeita


25.6.2007 Pia Rautio/YLE Terveys

Hapankaalin valmistaminen on halpaa ja helppoa. Kaalista täytyy ensin poistaa sen puumainen kanta, sillä se on liian kova kaalin jatkokäsittelyä ajatellen.

Hapankaalin valmistus



kuva: Rita Trötschkes
Hygieenisyys on tärkeää, jotta oikeanlaiset hyvät bakteerit pääsevät työn touhuun eivätkä esim. homeet. Hapatusastiassa kannattaa pitää vettä yön yli ja pestä se sitten kuumalla vedellä (ei pesuaineella). Painoksi tarvittavat kivet, koivulastu ja puunuija on hyvä keittää.

Perusohje (5 litran ruukku)
4 kg luomukaalia
20 g hienoa merisuolaa (n. 1 rkl)
2 rkl kuminoita

Suikaloi kaali tulitikun paksuisiksi suikaleiksi. Käytä myös ydin ja vihreät ulkolehdet. Laita ruukun pohjalle mustaherukan ja vadelman lehtiä (pinnalla maitohappobakteereita). Jos sinulla ei ole lehtiä, käymisen aloittamiseksi voit lisätä kaalin joukkoon hieman valmiin hapankaalin lientä.

Survo ruukkuun vuorotellen kaalia, suolaa (punnitse valmiiksi) ja kuminoita. Nuiji niin, että nestettä alkaa irrota. Älä täytä ruukkua ihan täyteen, jotta siihen mahtuvat painot. Jos hapatusastiasi on lasipurkki, tee survominen puhtaassa ämpärissä. Laita survoksen pinnalle kaalin lehtiä, koivulastu tai lautanen sekä painoksi kivet. Peitä ruukku kannella. Jos käytät oikeaa hapatusruukkua, täytä vesilukko vedellä ennen kannen asettamista. Vesilukon ansiosta hiilidioksidi pääsee ulos, mutta happi ei pääse sisään.

Pidä ruukkua ensin 2 vrk lämpimässä + 20 – 22 º:ssa, esim. patterin vieressä. Siirrä se sen jälkeen viileämpään 15 - 17º:een kahdeksi viikoksi. Nyt vasta astian saa avata ja jakaa haluttaessa pienempiin purkkeihin. Loppukypsyminen tapahtuu jääkaapissa tai kellarissa +4 º:ssa, jossa käyminen pysähtyy. Osan voi myös pakastaa. Pakastaminen ei tuhoa maitohappobakteereita.

Hapankaali on maukasta sellaisenaan, mutta siitä voi myös tehdä helpon lämpimän ruoan. Laita pannun pohjalle vähän rypsiöljyä, lisää hapankaali ja esim. tofu- tai fetakuutioita. Kypsät pavut tekevät siitä jo aterian. Hapankaalia voi käyttää myös keittoihin sekä laatikko- ja pataruokiin.

Monet, jotka eivät ole ennen pitäneet hapankaalin mausta ihastuvat siihen nautittuaan oheisen reseptin mukaan valmistettua salaattia.



Pehmeä hapankaalisalaatti



500 g hapankaalia
2 dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
1-2 hienonnettua salaattisipulia
persiljaa

Valuta kaalista ylimääräinen neste. Sekoita kermaviili, majoneesi ja hienonnettu sipuli. Yhdistä ainekset ja koriste persiljalla.



Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi