Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita


27.3.2006 Kotimaiset kasvikset/YLE Terveys

Keittokirja "Liikuttavan hyvää" sai alkunsa Kotimaiset Kasvikset ryn:n Suomeen maajoukkueiden ja television Elixir-liikuntaohjelman yhteistyöstä. Sporttisten ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on ohjeen ravintosisältö, kuitumäärä ja annosten määrä ohjetta kohti.

Kurkkulassi (3-4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
½ keskikokoista kurkkua
n. 5 mintun lehteä
muutama basilikan lehti
½ tl jauhettua juustokuminaa
(1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)
1 ripaus suolaa
6 dl piimää
(kylmää vettä)


Raasta kurkku hienoksi raasteeksi kulhoon, jotta saat kurkun nesteenkin talteen. Silppua yrtit mahdollisimman pieniksi ja lisää silppu kurkkuraasteen joukkoon. Sekoita joukkoon loput raaka-aineet.

Jos seos on liian paksua juotavaksi, ohenna sitä jääkylmällä vedellä.
Kaada laseihin, koristele mintunlehdillä ja tarjoa.

Vinkki: Sekoita juoman sekaan pari lusikallista ruisleseitä ja vehnänalkioita. Hyvää tekevä aamu- tai välipalajuoma on valmis.


Sprintterin tuorepuuro (2 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
2 dl vadelmia
1 dl mansikoita
½ dl kaurahiutaleita
½ dl ruisleseitä
2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 dl kylmää maitoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna vetäytyä aamutoimien ajan. Tarjoa kylmänä. Käyttämällä eri marjoja tai hedelmiä saat makuun vaihtelua.


Futaajan Tofu-kasvispata / Mika Lehkosuo (4-6 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
(4-6 annosta)

3 dl kokonaisia kokojyväriisiä
6½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
3 rkl öljyä
750 g kesäkurpitsaa
5 valkosipulinkynttä
6 kypsää tomaattia
270 g tofua
suolaa
mustapippuria myllystä
4 dl silputtua basilikaa, minttua ja persiljaa
100 g parmesaanijuustoa
50 g korppujauhoja

Keitä riisi kasvisliemessä kunnes suurin osa liemestä on imeytynyt.
Viipaloi kesäkurpitsa 4 mm paksuisiksi viipaleiksi.
Kuori ja pilko valkosipulin kynnet, kuutioi tomaatit ja tofu ja silppua yrtit.
Kuumenna öljy pinnoitetulla pannulla.
Lisää pannulle kesäkurpitsaviipaleet ja valkosipuli ja ruskista. Jätä odottamaan.
Lisää kypsennetyn riisin joukkoon kuutioidut tomaatit ja tofu, suola, mustapippuri, yrtit ja parmesaanijuusto.
Levitä matalan öljytyn uunivuoan pohjalle puolet kesäkurpitsasta, lisää riisiseos ja lopuksi loput kesäkurpitsat tasaiseksi kerrokseksi.
Ripottele vuoan päälle korppujauhot ja paista vuokaa 200 asteisessa uunissa kullanruskeaksi noin 20 minuuttia.


Pujottelijan pastayllätys (4-6 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
1 pieni sipuli
1 iso porkkana
1 rkl öljyä
1 pieni punainen paprika
100 g herkkusieniä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tkl (185 g/140 g) tonnikalaa öljyssä
2 rkl fariinisokeria
½ kalaliemikuutio
2½ dl vettä
1½ rkl dijon –sinappia (tai vastaavaa)
1 tl suolaa
yhteensä ½ dl tuoretta basilikaa ja kirveliä silputtuna

Kuullota öljyssä kuorittu, hienonnettu sipuli ja paloiteltu porkkana. Pane sekaan pieneksi kuutioidut paprika ja herkkusienet.
Lisää hetken päästä loput aineet yrttisilppua lukuun ottamatta ja keittele hiljalleen viiden minuutin ajan. Lisää silputut yrtit, sekoita ja tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Nuudelikeitto a la Samppa Lajunen (4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
20 cm pala purjoa
100 g siitakesieniä
1 porkkana
½ tuoretta chiliä
350 g marinoituja broilerin fileesuikaleita
1 rkl öljyä
1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sitruunan mehu
3 annoslevyä nuudeleita

Halkaise purjo, pese huolellisesti ja leikkaa ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Viipaloi siitakkeet. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää broilerin fileesuikaleet ja kuullota kypsiksi. Lisää sienet, porkkana ja chili. Kuullota hetki. Lisää kuuma vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää nuudelit. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat lähes kypsiä.
Lisää purjosuikaleet ja sitruunan mehu. Anna kiehahtaa ja tarjoa heti.

Mansikkasmoothie (4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
5 dl mansikoita
4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl maitoa
3 rkl sokeria

Soseuta ainekset sauva- tai tehosekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Tarkista makeus. Tarjoa välipalaksi tai jälkiruoaksi.

Timjamimuffinit (6-8 isoa tai 12 pienempää)



2 kananmunaa
0,75 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
2½ dl maitoa
4 dl raastettua kesäkurpitsaa (200 g)
1 pieni punainen paprika
n. 2 rkl silputtua tuoretta timjamia
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
½ dl kaura- tms. leseitä
¾ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl leivinjauhetta

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy sekä maito. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja silppua paprika. Sekoita ne timjamin ja suolan kanssa maitoseokseen.

Sekoita keskenään jauhot, leseet, siemenet ja leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet nopeasti nesteen joukkoon. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa timjamia.

Jaa taikina muffinipellin koloihin tai paperisiin vuokiin ja paista uunissa keskimmäisellä ritilätasolla. Pienet muffinit paistetaan 200 asteessa n. 30 minuuttia ja isot 175 asteessa n. 40-45 minuuttia eli kunnes niiden pinta on kauniin ruskea ja ne alkavat irrota vuokien reunoilta. Jäähdytä hetki ja nosta tarjolle.

Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi