Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna


14.11.2005 Pro Kala/Ruotsalaiset Lipeäkalan Ystävät./YLE Terveys

Lipeäkala on perinteinen pohjoismainen kalaruoka, jota useissa perheissä on totuttu syömään vain jouluna. Sitä voisi mainiosti valmistaa muulloinkin, sillä kevyt kala-ateria maistuu aina, todetaan ProKala ry:stä.



kuva: http://www.lutfisk.nu/
Kaukana ovat ne ajat, jolloin perheenäidit valmistivat kuivatetusta turskasta todella monimutkaisesti lipeäkalaa. Nykyisin sitä saa kaupoista sellaisenaan täysin käyttövalmiina.

Kotimaiset lipeäkalan valmistajat käyttävät raaka-aineena
kuivattua molvaa. Tätä turskakalaa tavataan Kuolan niemimaan
rannikolta ja Islannista Biskajanlahdelle ulottuvalla alueella.

Kuivatut molvafileet liotetaan sooda-kalkkivedessä minkä
jälkeen fileet paloitellaan ja pakataan annospakkauksiin.
Valmistusprosessi kestää kaikkiaan 3-4 viikkoa.

Halutessaan kalan voi huuhtoa "pulauttamalla" sen kylmän vesialtaan kautta keitinveteen, mutta juoksevan veden alla lipeäkalaa ei tule huuhtoa.

Lipeäkala on kevyttä syötävää. Siinä on proteiinia 6 %, rasvaa 0,1 %, hiilihydraatteja ei lainkaan ja energiaa vain 100 kJ/100 g.



Lipeäkalan keittäminen neljälle



Noin 1 kg lipeäkalaa

Liedellä

Laita kala emali- tai ruostumattomaan teräskattilaan nahkapuoli alaspäin. Mausta keitinvesi suolalla, 1 tl suolaa kalakiloa kohden. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä 15-20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois.


Uunissa

Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Ripota 1 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Peitä astia kannella tai lumiinifoliolla. Kypsennä 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada vuokaan kerääntynyt vesi pois.

Mikrossa

Laita kala mikroon sopivaan astiaan nahkapuoli alaspäin. Lisää 1 tl suolaa kalakiloa kohti. Peitä kannella. 1 kg kalaa kypsyy 6-10 minuutissa (600W). Aloita 6 minuutilla. Se riittää, jos kalapalat ovat ohuita. Paksut kalapalat vaativat 2-4 minuuttia lisää. Anna kalan jälkikypsyä kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoilua. Kaada kalasta irronnut vesi pois.

Lipeäkalasalaatti limekastikkeella neljälle
4 annosta keitettyä lipeäkalaa:

8 perunaa
200 g pakastettuja papuja

Kastike
1 kananmunan keltuainen
1-2 tl dijonsinappia
½-1 tl hunajaa
1 limen raastettu kuori ja mehu
2 dl kevyt creme fraichea
suolaa
pippuria

Koristeluun
Raastettua limen kuorta
Keitä lipeäkala liedellä, uunissa tai mikrossa.

Keitä perunat kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Anna
jäähtyä. Kuori ja viipaloi perunat. Keitä pavut pakkauksen
ohjeen mukaan. Sekoita perunaviipaleet ja pavut salaattikulhossa.

Vatkaa munankeltuainen, sinappi, hunaja ja lime, lisää
seokseen creme fraiche. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada
kastike salaatin päälle ja sekoita.

Annostele salaatti neljälle lautaselle ja nosta lipeäkala
salaatin päälle. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Koristele
limen kuorella.



Lipeäkalaa juuresten ja kukkakaalikastikkeen kera



4 annosta keitettyä lipeäkalaa

Uunissa haudutetut juurekset

8 perunaa
2 paprikaa
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Kukkakaalikastike

1 pieni kukkakaali paloiteltuna
2 dl kanalientä
1½ dl ruokakermaa
1 tl voita
suolaa
valkopippuria myllystä
2 rkl hienonnettua tilliä

Keitä lipeäkala liedellä, uunissa tai mikrossa. Lämmitä
uuni 225 asteeseen.

Pese perunat. Huuhtele paprikat, kesäkurpitsa ja tomaatit.
Viipaloi kaikki kasvikset ja levitä ne leivinpaperilla
vuoratulle uunipellille. Mausta suolalla ja pirskota päälle
öljyä. Paista uunissa 25-30 minuuttia.

Keitä kukkakaalit kypsiksi kanaliemessä. Lisää ruokakerma,
anna kiehahtaa ja soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
Mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla. Lisää
hienonnettu tilli.

Jaa juurekset neljälle lämmitetylle lautaselle. Asettele
päälle lipeäkala. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Lusikoi
päälle kastiketta.
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Kymmenen syytä syödä kalaa

Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi