Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut


14.11.2005 Painonvartijat/YLE Terveys

Painonvartijat on keräänyt vuosien varrella sopivia niksejä, joilla voi taikoa maistuvat herkut - mutta pienemmin kalorein. Kakut, pullat ja piirakat ovat keveitä niin kauan, kun valmistuksessa on käytetty rasvaa säästeliäästi tai ei lainkaan. Juustokakusta tulee jouluinen pipareilla.

Suklaatäytekakku



kuva: Painonvartijat
12 annosta
3 täytekakkupohjaa (400 g), joko itse tehtyä tai kaupan valmiita

Kostukseen:
1 ¼ dl omenatuoremehua
1 rkl sitruunanmehua
¾ dl vettä

Täyte:
1 dl rasvatonta jogurttia (esim. vanilja- tai hedelmämaku) tai
2 dl marjoja/pakastemarjoja

Kuorrutus:
2 dl kaupan valmista vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (rasvaa max 14 %)
250 g maitorahkaa
4 rkl Options kaakaojauhetta (tai 2 rkl tavallista makeuttamatonta
kaakaojauhetta + 1 tl rommi- tai appelsiiniuutetta; McGormick tai
Meira)

Koristeluun:
vihreitä viinirypäleitä ja mintun/sitruunamelissan lehtiä, ohuita
appelsiinin- tai sitruunankuorirenkaita tms.

Ohje:
1. Sekoita kostukkeen aineet keskenään. Aseta kakku tarjoilualustalle ja lusikoi 1/3 kostukkeesta alimmalle kakkupohjalle. Levitä päälle jogurtti.
2. Kostuta toinen kakkupohja ja aseta edellisen päälle. Survo marjat ja levitä kakkupohjalle.
3. Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike ja lisää joukkoon maitorahka. Lusikoi ¼ vanilja-rahkavaahdosta marjojen päälle.
4. Kostuta kolmas kakkupohja ja aseta kakun päälle.
5. Mausta loput vanilja-rahkavaahdosta kaakaolla ja levitä vaahto kakun päälle sekä sivuille. Tasoita lastalla.
6. Koristele ja laita kakku viileään mehustumaan.

Vinkki:
Kakusta saadaan maidoton vaihtamalla jogurtti 2 dl soijapohjaista
toffeenmakuista vanukasta (Tofu Sun) ja käyttämällä
vaniljavaahtona kaurapohjaisia vaahtoutuvia vaniljakastikkeita

Juustokakku



kuva: Painonvartijat
12 annosta

Pohja:
10 digestive light tai ruis keksiä (rasvaa max 16 %)
10 mariekeksiä (rasvaa n. 10 %) tai 5 weetabix-muroketta
4 rkl (60 g) kevytmargariinia (rasvaa max 40 %)
1 pieni prk ananasmurskaa

Täyte:
3 rkl ohrakasjauhoa
1 kananmuna
4 dl rasvatonta maitoa
4-5 liivatelehteä
150 g maustamatonta kevytsulatejuustoa tai kevyttuorejuustoa (rasvaa max 10 %)
250 g maitorahkaa
3 rkl sitruunanmehua + 1 tl raastettua sitruunankuorta
4 tl vaniljasokeria
1,5 dl tai maun mukaan makeutusjauhetta(esim. Canderel tai Hermesetas)
1 1/4 dl kylmää rasvatonta maitoa

Koristeeksi:

Pääsiäisenä esim. 4 kpl tuoremehuun säilötyn persikan- tai
aprikoosinpuolikkaita ja vihreitä yrttejä, kesällä mansikoita.

Jouluna koristeeksi puolukoita ja pohjakekseiksi 16 joulupiparkakkua (tai 8 piparia, 8 weetabixia ja hiukan piparkakkumaustetta).

Ohje:

1. Jauha keksit muruiksi joko monitoimikoneessa tai muovipussissa
sosenuijan tai kaulimen avulla. Kaada murut astiaan ja
nypi joukkoon rasva.
2. Painele keksimuru-rasvaseos irtopohjaiseen kakkuvuokaan tiiviiksi
pohjaksi (pohjaa hieman suurempi voipaperin tai talouskelmun pala auttaa myöhemmin kakun irrottamisessa vuoasta) ja lusikoi päälle ananasmurska. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Täyte: laita liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen.
4. Valmista täytettä varten maitokiisseli: vatkaa ohrakas ja kananmuna maidon joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa liedellä vatkaten ettei seos paakkuunnu. Anna kiehua 2 minuuttia (= ohrakkaan kypsymisaika) ja sekoita välillä.
5. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita liivatteet yksitellen
suoraan kuumaan maitokiisseliin. Anna jäähtyä sekoittaen usein
jäähtymisen aikana.
6. Sekoita keskenään sulate/tuorejuusto sekä rahka kiiltäväksi seokseksi. Lisää seos maitokiisselin joukkoon kiisselin
jäähdyttyä.
7. Vatkaa lopuksi kylmä, rasvaton maito vaahdoksi, sekoita nopeasti
täytteen joukkoon ja mausta täyte herkulliseksi vaniljasokerilla, sitruunanmehulla ja -kuorella sekä makusi mukaan makeutus- jauheella. Huom! seos saa olla täyteläisen makea!
8. Kaada seos välittömästi kakkuvuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään useaksi tunniksi tai yön/päivän yli.
9. Irrota kakku varovasti irtopohjavuoasta, aseta tarjoiluastiaan,
poista pohjakelmu ja koristele.

Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi