Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Sydämellisiä ruokaohjeita


18.4.2005 Suomen Sydänliitto/YLE Terveys

Sydän rakastaa ruokaa, joka on maukasta, värikästä ja sopii herkutteluun. Sydämelle valmistettu ruoka sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, niukasti suolaa ja kovaa rasvaa, mutta riittävästi laadultaan hyvää pehmeää rasvaa.

Alla olevat ruokaohjeet ovat kirjasta Sydämeni keittiössä, jonka Sydänliitto julkaisi yhdessä kustannusosakeyhtiö Avaimen kanssa vuoden 2005 alussa. Suomen Sydänliitto täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Cajun-broileria riisillä ja ohralla



kuva: Suomen Sydänliitto ry
neljälle

4 broilerin rintafilettä
2 rkl öljyä
2 tl cajun-maustetta (suolaton)
mustapippuria myllystä

Sekoita mausteet öljyyn, sivele se broilereiden pintaan. Asettele fileet uunivuokaan lomittain.

1 pussi keittojuureksia (200 g)
½ rasia herkkusieniä
2 pientä sipulia
0,5 dl mustia kivettömiä oliiveja
1 purkki tomaattimurskaa

Kaada keittojuurekset uunivuokaan. Puolita sienet ja lohko sipulit. Pane ne vuokaan juureksien päälle. Kaada astiaan myös oliivit ja viimeksi päälle tomaattimurska. Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Peitä vuoka kannella tai foliolla paiston puolivälissä. Tarjoile riisi-ohra-lisäkkeen kanssa.

Riisi-ohralisäke

1,5 l vettä
2 rkl öljyä
2 laakerinlehteä
2,5 dl riisi-ohraseosta

Kiehauta vesi, öljy ja laakerinlehdet. Lisää riisi-ohraseos ja anna kiehua noin 20 minuuttia välillä sekoittaen.


Ruis-omenahyve



kuva: Suomen Sydänliitto ry
kymmenelle

pohja:
1 dl juoksevaa margariinia
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisleseitä

täyte:
5 hapanta omenaa
1,5 dl vettä
2 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
3 rkl vaaleata siirappia
0,5 dl vettä
2 rkl Maizenaa
3 kananmunan valkuaista
2 rkl tomusokeria
tilkka etikkaa

Valmista pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri keskenään. Lisää munankeltuainen sekoittaen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm korkeuteen.

Valmista täyte kuorimalla ja pilkkomalla omenat. Keitä omenapaloja kanelilla, inkiväärillä ja siirapilla maustetussa vedessä, kunnes ne soseutuvat. Sekoita Maizena kylmään vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana omenatäytteeseen. Keitä muutama minuutti, kunnes seos alkaa hyytyä. Kaada seos vuokaan taikinan päälle.

Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Ota piiras pois uunista. Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi ja lisää sokeri ja etikkatilkka. Valmis vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Pursota tai levitä omenatäytteen pinnalle marenki ja jatka paistamista 200 asteessa, kunnes marenki on saanut kauniin värin pintaan.

Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi