Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti


3.9.2004 Painonvartijat/YLE Terveys

Pasta on monissa kotitalouksissa kivunnut pikkuhiljaa perunan rinnalle tai jopa ohitse. Eikä ihme, saahan pastasta helposti ja nopeasti ruokaa, joka maistuu koko perheelle.

kuva: Ravintoraisio Oy
Pastaa on pidetty ravintoarvoltaan köyhänä ja se on mielletty samaan sarjaan kuin esimerkiksi valkoinen leipä. Suomessa on kehitetty viime aikoina kuitenkin uusia valmistusmenetelmiä, joiden ansiosta vehnän ohella muitakin viljalaatuja sekä kuitupitoista täysjyväviljaa voidaan käyttää pastan raaka-aineena. Laihduttajalle pasta on otollinen, koska tiiviin pastan on todettu pitävän nälän loitolla pitkään.

Ravitsemussuositusten mukaan ruoasta saatavien hiilihydraattien pitäisi kattaa yli puolet eli 55 - 60 % päivittäisestä energiantarpeesta. Hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio vaikuttaa edullisesti elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, koska hiilihydraatit korvaavat rasvaa energianlähteenä ja sisältävät sulamatonta ravintokuitua.

Matalaglykeemisen pastan sisältämät tärkkelys-hiilihydraatit sulavat ja imeytyvät vähitellen verenkiertoon ja nostavat näin hitaasti verensokeria. Tämän vuoksi olo pysyy kylläisenä pitkään eikä ruoan jälkeen tule tarvetta syödä makeaa tai napostella turhia välipaloja.


Kiireisen pelastus



kuva: Painonvartijat
Pasta, perinteisemmin makaroni, on tuttu jo isoäidin ajoista saakka. Makaronivelli, makaronilaatikko ja lihamakaronilaatikko tuovat vieläkin monelle mieleen lämpimät lapsuusmuistot.

Niin perinteiset kuin nykyaikaisetkin pastaruoat maistuvat koko perheelle. Pasta on myös kiireisen pelastus, koska se kypsyy nopeasti. Monipuolinen pasta tekee salaateista ja keitoista kunnon ruokaa, joka pitää olon kylläisenä pidempään kuin pelkkä kasvispohjainen salaatti.

Painonvartijoiden uusi Pastaherkut-keittokirja tarjoaa 60 kevyttä pastaherkkuohjetta, joista peräti 23 on kastikevaihtoehtoja. Painonvartijoiden Pastaherkut-keittokirjan ohjeet on laatinut ruokatoimittaja Marita Suontausta.


Juhlava meloni-kinkkusalaatti



6 annosta

3 dl Torino Tricolori Simpukka -pastaa
vettä

Marinadi:
1 rkl Kultasula rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl voimakasta sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi:
1 iso (n. 1 kg) verkko- tai galliameloni
150 g savukinkkua tai -kalkkunaa (rasvaa enintään 8 %)
1 dl hillosipuleita
1-2 dl silputtua ruohosipulia
1 ruukku jää- ja lehtisalaattia

Koristeluun:
hienonnettua ruohosipulia

1. Keitä pastaa 8 minuuttia pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin lävikössä.
2. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää marinadi keitetyn pastan joukkoon. Anna pastan maustua jääkaapissa kaksi tuntia tai yön yli.
3. Leikkaa melonin pohjasta pieni pala niin, että meloni pysyy pystyssä. Leikkaa melonin kannesta myös pala ja koverra sisus palloraudalla. Jos sinulla ei ole pallorautaa, koverra sisus lusikalla ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa myös savukinkku kuutioiksi. Puolita hillosipulit.
4. Sekoita kinkku- ja melonikuutiot, hillosipulit ja hienonnettu ruohosipuli pastan joukkoon.
5. Vuoraa lautanen salaatin lehdillä. Laita koverretun melonin sisään pastasalaattia ja nosta täytetty meloni salaattipedille. Laita loppu pastasalaatti salaatinlehdille tai erilliseen kulhoon. Koristele ruohosipulilla.


Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi