Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto


Rita Trötschkes

Merja Tuominen-Gialitakin suosikki on linssikeitto "Keitto on helppo valmistaa, ja se paranee seistessään tai odottaessaan seuraavaan päivään. Lapset hinkuvat keittoa yhä uudestaan", hän kertoo. Merja on asunut parikymmentä vuotta Kreetalla.

"Käytän keittoon aina vihreitä, kuorellisia linssejä, sillä kuorimattomat hajoavat muusiksi. Kuoritut ovat parhaita, kun halutaan saostaa ruokaa. Jos vatsa ei siedä papukeittoa, ei kannata syödä leipää ruuan kanssa eikä jälkiruokaa, vaan alkuun salaatteja ja yrttiteetä jälkeen", hän neuvoo.

Keitto on hyvin funktionaalinen ruoka monella tavalla. Laakerinlehti antaa makua ja tuoksua, mutta sen sanotaan olevan raskaissa papukeitoissa tärkeä, sillä se estää suolistokramppeja ja nopeuttaa ruuansulatusta. Linssit kuten pavut sisältävät paljon kuituja ja rautaa. Kasviproteiinien takia linssit ja pavut sopivat hyvin kreetalaiseen ruokavalioon, jossa vältetään nopeita hiilihydraatteja kuten perunaa, valkoista vehnää ja riisiä. Punaviinietikassa on puolestaan terveellistä foolihappoa.


Kreetalainen linssikeitto

200 g vihreitä (punaisia) kuorellisia linssejä
1 litra vettä
2-3 viipaloitua tai suikaloitua porkkanaa
1-2 hienonnettua sipulia
2-3 hiennonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyreetä
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
(1 liemikuutio) tai suolaa, koska liemikuutiossa on lisäaineita
hienonnettua persiljaa
½ dl punaviinietikkaa

Huuhdo linssit hyvin ja liota niitä puolisen tuntia. Keitä niitä vedessä 10-20 minuuttia. Punaiset linssit kypsyvät nopeammin kuin vihreät linssit. Lisää loput aineet punaviinietikkaa lukuunottamatta ja hauduta vielä ½ tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Jos haluat keitosta hapahkoa, lisää viinietikka. Voit käyttää myös sitruunaa.

Tarjoa keitto valkosipulilla sivellyn, salaatilla, tomaatilla ja fetalla päällystetyn leivän kanssa. Leivälle sopii myös anjovis, samoin keskelle lautasta voi ensin laittaa palan fetaa ja keittoa päälle. Kreetalainen suosittelee keiton kanssa ruokajuomaksi vettä. Merja ehdottaa juomaksi Teiskon tomaattiviiniä, joka muistuttaa valkoviiniä ja sopii minkä tahansa papu- tai tomaattiruuan kanssa.

Tähteeksi jääneen keiton voi muusata, lisätä jauhoja ja hiiva ja leipoa siitä leipä. Iltapalaksi keitosta voi siivilöidä linssit ja tarjota ne silputun sipulin kanssa kekona, jonka päälle murrennetaan hiukan pehmeää kermaista vuohenjuustoa (Chevreä) ja punapippuria.


O tempora, o mores!
Kreetan kolme suurta keittoa ovat linssikeitto, valkopapukeitto ja kikhernekeitto. Menneen maailman Rooman suuria sukuja olivat mm. Lentulliukset (lentils=linssi), Cicerot (kikherneet) ja Faviukset eli valkopavut. "Ei mitään uutta auringon alla", huudahtaa Merja.

Linssikeittoa on syöty ja syödään kaikkialla Kreetalla. Linssi selviytyy sikäläisessä ilmastossa ilman kastelua, ja se on saattanut olla ruokavaliossa jo ennen varsinaisen maanviljelyksen alkamista. Linssejä on löydetty ikivanhoista keittoastioista ajalta noin 3000 eKr.

Lisätietoja kreetalaisesta ruokavaliosta löydät:


(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)www.cretanfood.fi

Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi