Verenpainedieetti pienentää sepelvaltimotaudin riskiä
29.4.2008 Uutispalvelu Duodecim/YLE Terveys
Korkeata verenpainetta alentava ruokavalio ehkäisee myös sepelvaltimotautia ja aivohalvauksia, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Sairastuminen näyttäisi sitä epätodennäköisemmältä, mitä tarkemmin ruokavaliota noudattaa.
Tutkimukseen osallistui yli 88 500 naista, joiden ruokavaliota kyseltiin seitsemän kertaa 24-vuotisen seurannan aikana. Muita terveys- ja elämäntapatietoja kyseltiin kahden vuoden välein. Naiset olivat 34 - 59-vuotiaita. He eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta. Seurannan aikana heille sattui yhteensä 2 129 sydäninfarktia, 976 sepelvaltimotautikuolemaa ja 3 105 aivohalvausta.
Sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen sairastuminen oli harvinaisempaa naisilla, joiden ruokailutottumukset olivat lähellä verenpaineen alentamiseen tutkitusti sopivaa niin kutsuttua DASH-ruokavaliota. Tällaista ruokavaliota noudattava panostaa hedelmien, vihannesten, kokojyväviljojen, kuidun, vähärasvaisten maitotuotteiden, pähkinöiden ja palkokasvien syömiseen ja vähentää punaisen lihan ja lihajalosteiden, makeutettujen elintarvikkeiden ja suolan käyttöä.
Naiset, jotka noudattivat lähinnä DASH-ruokavaliota, sairastuivat sepelvaltimotautiin noin neljänneksen ja aivohalvaukseen noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin naiset, joiden ruokailutottumukset olivat epäterveellisimmät.
DASH-ruokavalio on liitetty verenpaineen alenemiseen ja veren rasva-arvojen paranemiseen, mitkä kummatkin pienentävät sydänsairauksien vaaraa. Sen pitkäaikaisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien riskiin on kuitenkin selvitetty vähänlaisesti.
|