Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta


Satu-Inkeri Huhta



Nokkosen asema ruokana on merkittävä, sillä se sisältää erittäin paljon ravintoaineita. Nokkosessa on mm. piitä 60- kertaisesti lehtisalaattiin varrattuna, kalsiumia kolminkertaisesti maitoon verrattuna, rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin verrattuna ja C- vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna.

Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E- vitamiinia. Nokkonen on todella monipuolinen ja ihana kasvi: paitsi rohtona ja ravintokasvina sitä on käytetty myös kuitukasvina.

Nokkosesta voi valmistaa pinaattikeiton tapaan valmistetun nokkoskeiton ja nokkosohukaisten lisäksi vaikkapa nokkosolutta.
Mm. nämä ja monet muut yrttireseptit löydät Virpi Raipala- Cormierin kirjoittamasta kirjasta: Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.




Seuraavassa helppotekoinen herkku ja terveyspommi; nokkossämpylät.


Nokkossämpylät

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1-2tl suolaa
1/2-1 dl kuivattua nokkosta
n. 1 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
n. 7 dl kokojyvävehnää, josta osa rouhittua n. 4 dl grahamjauhoja, josta osa voi olla leseitä 1/2 dl kylmäpuristettua seesamiöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, nokkonen ja auringonkukansiemenet. Lisää jauhot ja lopuksi öljy. Taikina saa olla pehmeää. Muotoile taikina sämpylöiksi ja anna kohota. Paista 200-225 asteessa 20-30 minuuttia.


Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi