Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Reseptit

Voikukalla suu makeaksi


Satu-Inkeri Huhta



Voikukka on monimuotoinen ja monivuotinen sikurikasveihin kuuluva "rikkaruoho", josta on apua rohtona yllättävän moneen vaivaan. Suomessa on n.400 eri voikukan lajia. Voikukasta voidaan käyttää sen juurta ja versoa. Tuoreesta voikukasta puristettu mehu on myös oiva rohto.

Voikukan vaikuttavia aineita ovat mm. taraksiini-karvasaine,tarakseroli, hartsit, flavonoidit, ja fruktoosi. Lisäksi voikukasta saa A-, B-, C-, ja D-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia,rautaa ja kaliumia. Varsinainen terveys"rikkaruoho". Seuraavalla ihastuttavalla jälkiruokalisukkeella saa suun makeaksi ja vitamiinit päälle.


Voikukkasiirappi

1 osa voikukan kukkia
3 osaa vettä
tummaa sokeria tai hunajaa

Kuumenna vesi ja voikukat kattilassa hitaasti lähes kiehumapisteeseen. Anna jäähtyä itsekseen joitakin tunteja, minkä jälkeen voit puristaa voikukat pois. Anna jäljelle jääneen liuoksen hautua liedellä pienellä lämmöllä ilman kantta niin, että liika neste haihtuu. Kun liuosta on jäljellä n 1/10, lisää nestemäärään nähden saman verran tummaa sokeria tai kaksinkertainen määrä hunajaa ja anna sulaa. Jäähdytä. säilytä jääkaapissa. Siirappi maistuu hyvältä esimerkiksi leivän tai lettujen päällä.

Myös kuusenkerkistä voi valmistaa erinomaista siirappia voikukkasiirapin ohjeella.



Kaikki reseptit

Lukijoiden lähettämiä jouluruokaohjeita
Teetä ruokaan
Nuorten suosimat rahkaletut
Hapankaaliohjeita
Meren herkkuja
Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita
Tuoreyrtit tuovat kevään keittiöön
Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita
Karpalokiisseli
Painonvartijoiden kevyen keittiön herkkukakut
Kevyttä lipeäkalaa kannattaa syödä muulloinkin kuin jouluna
Kaali-juureskeitto (luomu)
Herkullinen linssimuhennos
Mansikkachipsit
Kesäruokakisan satoa
Metsän makua kantarelleista ja mustikoista
Pakasta hortaa eli villivihanneksia myös talveksi
Mausteiset, lämpimät omenakuutiot
Sydämellisiä ruokaohjeita
Tofusta on moneksi
Mateesta keittoa tai pyöryköitä
Kevennä ruokavaliota broilerilla
Suklaiset porkkanaleivokset
Keittoa ja puuroa säiden kylmetessä
Paljon pastasta - juhlava meloni-kinkkusalaatti
Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
Kevyt Laskiaispulla
Kevyistä kevyin: Perunainen kalavuoka
Raipalan mummon punajuurikeitto
Kreetalaisia reseptejä terveydeksesi
Luomuviikon pannukakku
Soijavaniljamaidosta helposti vanukasta
Ikivanha resepti - nykyajan funktionaalinen papukeitto
Inkiväärimehu katkaisee flunssalta siivet
Sienikastike, Kasvispata ja Suklaa-banaanikakku - Tuskatonta ruokaa
Petran ruokaisa salaattivinkki
Kukkakaalisosekeitto
Pähkinäsalaatti ja Satay-kastike
Sirpan porkkanakakku
Nokkossämpylöillä terveyttä luonnosta
Voikukalla suu makeaksi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Muut YLEn hyvät reseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka
Niklasen keittiössä
Makujen matkassa
Makupalat, TV2
Jamie Oliver - Alaston kokki
Mat med Niklas
Mat med Tina
Reseptit, Ylen aikainen
Reseptit, Satakunnan radio
Opiskelijaruokala, eli halvat reseptit!, YLEX
Iineksen ruokakaappi
Luomua ruokapöytään, Koulu-TV
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi