Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Keho ja mieli

Jäävätkö kipupotilaat hoitotakuun ulkopuolelle?


Suomen Kivuntutkimusyhdistys ja Kipuviesti 2004/Rita Trötschkes

Kipupotilasyhdistys ry vaatii, että suunnitteilla olevaan lainsäädäntöön erikoissairaanhoidon tarpeen arvioimisessa otetaan huomioon myös kivunhoito. Jokaisella kipupotilaalle tulisi tarvittaessa olla mahdollisuus päästä inhimillisessä ajassa erikoissairaanhoidon piiriin.


kuva: Kipupotilasyhdistyksen_logo
Maaliskuun alussa voimaan tulleen hoitotakuujärjestelmän tarkoituksena on ollut, että kenenkään ei tarvitse jonottaa tarpeettoman pitkään hoitoon. Laki hoitotakuusta ei toteudu suunnitellulla tavalla, sillä esimerkiksi sairaaloiden leikkausjonoja ei pystytä purkamaan puolessa vuodessa, vaikka laki niin määrää.

Lisäksi hoitotakuujärjestelmä rajoittuu vain tiettyihin sairaus- ja toimenpideryhmiin jättäen kipupotilaat hoitotakuun ulkopuolelle. Konservatiivisesti hoidettavat kipupotilaat eivät ole voineet edes kirjautua mihinkään jonoon, vaikka ensijainen ongelma on hoidon saatavuudessa.

Kipupotilasyhdistys muistutti viime vuoden lopulla julkaistussa vaatimuksessaan, että kivun kroonistuminen pystytään estämään tehokkaimmin oikealla hoidolla, ohjauksella ja lääkityksellä. Kipu tulee ottaa huomioon omana sairautena, vaikka elimellistä sairautta, vammaa tai vauriota ei pystyttäisi osoittamaankaan.

Ongelmana resurssien puuteKipupotilasyhdistys nimesi vuoden 2004 auttajaksi fysiatri Jukka-Pekka Kourin. Hän arvioi, että erikoispätevyyttä on liian vähän (noin 100 lääkäriä), sillä kroonisesta kivusta kärsii noin miljoona suomalaista. Hänen mielestään terveyskeskuksissa osataan antaa perustason hoito, mutta erityisen vaikeaan kivun hoitoon tarvitaan lisää kipuspesialisteja.

Suomessa on saatavilla kaikki hyvään kivun hoitoon tarvittavat lääkkeet, muut menetelmät ja tietotaito. Ongelmana on epätarkoituksenmukainen organisaatio ja täydennyskoulutuksen puute.

Suomen kivuntutkimusyhdistyksessä toimii toki suuri joukko maamme johtavia kivunhoidon ja -tutkimuksen asiantuntijoita ja yhdistyksen aloitteeesta maahamme on luotu koulutusohjelma lääkäreille ja hammaslääkäreille kivun hoitoon erikoistumista varten.

Kun kipuradat herkistyvätKivun pitkittyessä keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka ylläpitävät kipua, vaikka kivun alkuperäinen syy olisi jo hävinnyt. Krooninen kipu aiheuttaa usein monimuotoisia psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia, jotka on otettava huomioon potilaan hoidossa ja kuntoutuksessa.

Varsinkin selkärangan sairaudet, leikkausten, vammojen ja aivohalvausten jälkitilat, reuma, nivelrikko, neuropatiat ja syöpä ovat sairauksia, joiden pääoire on kipu.

Krooninen kipu aiheuttaa inhimillisen kärsimuksen lisäksi huomattavia
kustannuksia terveydenhuoltojärjestelmälle ja sairauspoissaolojen takia vielä suurempia kustannuksia työnantajille, sosiaalivakuutukselle ja eläkelaitokselle.

Huonosti järjestetyistä tai kokonaan järjestämättä jätetystä hoidosta johtuen krooniset kipupotilaat joutuvat usein hakeutumaan tutkimus- ja hoitopaikasta toiseen. He eivät tunne saavansa hoitoa tai tulevansa hoidetuksi, vaan olevansa heittopusseja terveydenhuoltojärjestelmässä.


Kiputietämyksen kehittäminen tärkeääSuomen Kivuntutkimusyhdistys muistuttaa, että syöpäkivun hoito ei edellenkään toteudu toivotulla tavalla. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö on Suomessa Euroopan alhaisinta. Kuntoutus tulee vaihtoehdoksi vasta, kun kipupotilaalla on jo pitkä taival takanaan ja kroonistuminen psyykkisine ja sosiaalisine liitännäisseuraamuksineen on edennyt pitkälle.

Pyrkimys varhaiseen diagnoosiin ja hoitoon johtaisi aikaa myöten ongelmallisten kiputilojen vähenemiseen ja tätä kautta tuntuviin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen säästöihin.

Vuonna 2004 järjestettiin ensimmäinen kipuhoitajille tarkoitettu foorumi, missä todettiin, että paras mahdollinen kipuhoito löytyy kipuasiantuntijoiden yhteistyötahojen ja verkostojen kautta.(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Suomen kivuntutkimusyhdistys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Kipupotilasyhdistys

Keho ja mieli

Kadonneen tarkoituksen metsästys
Fibromyalgian hoito kehittyy
Mineraalihoitoa saunassa
Helpottaako kosketus mielen kireyttä?
Älä rasita silmiäsi turhaan
Rentouttavan päähieronnan itsehoito-ohjeet
Kun kipu on aina läsnä
Intialainen elämäntapa vaalii terveyttä
Manipulaatiohoito on nikamakäsittelyä
Shindo – tie itsensä löytämiseen
Kehon ja mielen matka Japaniin
Mikä on temperamenttisi väri?
Valo ja värit ohjelmoivat aivoja
Värit hoitavat sairaalassa
Vesipelko on julkinen salaisuus
Kilojen kuningatar
Värien voima löytyy värianalyysillä
Neljä päivää nesteessä
Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle
Annos naurua antaa voimaa
Tiibettiläinen voimistelu - Nuoruudenlähde on löytynyt!
Hiljentymällä löydät rytmisi
Avanto - tie ihanuuden tunteeseen
Susanna Ehdín opastaa vahvistamaan elinvoimaa
Minun aamuni
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi