Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Keho ja mieli

Intialainen elämäntapa vaalii terveyttä


Rita Trötschkes 2005

Ayurveda on elämäntaitoa intialaisittain. Sen juuret ovat maassa, missä hajut ja tuoksut huumaavat aistit, ja missä elämää kunnioitetaan. Ikivanhaan luonnonlääketieteeseen kuuluu olennaisesti hieronta yhdessä aromaattisten öljyjen kanssa. Myös jooga, meditointi, yrttilääkintä sekä kevyen ja herkullisen ruokavalion opastaminen kuuluvat ayurvedaan.

kuva: Rita Trötschkes
- Monet noudattavat ayurvedan periaatteita tiedostaen tai tietämättään: he nousevat aikaisin ylös, peseytyvät ja välttävät ruokia, jotka eivät sovi keholle, sanoo Vishal M. Naik, joka toimii Intian Goassa lääkärinä ja ayurveda-konsulttina.

Tietysti joitakin ayurvedan ikivanhoja tapoja on vuosien aikana jäänyt pois. Nykyään intialaiset puuteroivat ihonsa kirkastavalla yrteillä ainoastaan festivaaleille lähtiessään. Tapa ei kuulu enää intialaiseen arkeen.

Ayurveda on yksinkertaista ja ajatonta tietoa terveyden ylläpitämisestä. Siinä tavoitellaan mielen ja kehon harmoniaa.

- Haluaisinpa tietää miksi monet pelkäävät ayurvedaa. Ehkä asiaan vaikuttaa se, että aikoinaan intialaisissa kylissä on annettu ayurvedistisiä hoitoja, joissa ihmistä on lyöty ja pirua karkoitettu. Sellainen ei kuulu ayurvedaan. Ainoastaan ayurvedaan perehtyneet hoitajat saavat antaa hoitoja. Nykyisin oppi perustuu myös kunnon hygieniaan.Muinainen tieto kansien välissäkuva: Rita Trötschkes
Vakuuttaakseen minut siitä, että ayurvedasta on dokumentoitua tietoa suullisen perimätiedon ohella, Vishal M. Naik nostaa painavan sanskriitin kielellä kirjoitetun teoksen viehättävän bambutalonsa pöydälle. Kirjan kannessa istuu kaksi joogia korkealla vuorella.

Sitten hän luettelee kahdeksan sanskriitin sanaa, jotka merkitsevät tutkimuksen eri osia. Tutkimukseen kuuluvat: pulssi, ulostenäyte, virtsanäyte, kieli, kehon eri osien äänet, silmät, hengityselimet ja liikuntaelimet. Röntgeniä ei tarvita. Pitkä tutkimus vie noin 1 vuoden.

Akuuteissa tapauksissa ei ole mahdollista tehdä koko tutkimusta, silloin lääkäri tutkii ainakin pulssin. Taitoa ja tuntemusta vaativa pulssidiagnoosi kertoo kehon elementtien tasapainoisuudesta.Peruslähtökohtana on sairauden syiden poistaminenkuva: Rita Trötschkes
Viimeisten 50 vuoden aikana ihmiset ovat kääntyneet ensin koululääketieteen puoleen ja hakevat ayurvedasta vasta sitten apua, kun sairaus on jo krooninen.

- Nykyaikainen lääketiede tutkii oireita kuten päänsärkyä eikä sairauden syitä. Lääkärit eivät kysy, mistä päänsärky johtuu, vaan tutkivat mielellään yksityiskohtaa eli sairautta.

- Lääketieteen kiinnostus on enimmäkseen kemikaaleissa, jotka antavat nopean avun. Varsinainen sairauden syy ei kuitenkaan poistu kehosta. Syyt painetaan piiloon, jolloin oireet ajan myötä moninkertaistuvat.

Tutkin vastaanotolle tulevat potilaan kaikki oireet. Kyselen kaikki sairauteen liittyvät asiat, ensioireet, muutokset, sairaushistorian ja sukurasitteet, sanoo Vishal M. Naik.


Oletko vata, pitta vai kapha?kuva: Rita Trötschkes
Ayurvedinen järjestelmä koostuu viidestä elementistä: tila, ilma, tuli, vesi ja maa. Opin mukaan mukaan ihmiskehon fysiologiaa hallitsee kolme peruselämänvoimaa eli doshaa: Vata (ilma), Pitta (tuli) ja Kapha (vesi).

Hyvän terveyden edellytyksenä on tasapaino näiden kolmen välillä. Vata vastaa liikkeistä, Pitta ruuansulatuksesta, aineenvaihdunnasta ja Kaphan rakenteesta.

Vata-kehotyyppi on yleensä hoikka (vähän/ei ollenkaan rasvaa) ja kevyt. Pitta-tyypillä on kuuma keho ja kapha-tyyppi on yleensä vähän raskasrakenteinen.

Vata-tyypin tulee syödä sellaista ruokaa, johon on käytetty rasvaa, ja joka rakentaa ja tukee kehoa. Pitta-henkilön ei tule syödä mausteista ruokaa, koska se lisää kehon tulisuutta. Koska kaphalla on rasvaa kehossa, hänen tulee syödä sellaista ruokaa, jolla hän säätelee painoaan ja kolesteroliaan.

–Potilaat ovat ihmeissään siitä, että kehotyypitykseen perustuva uusi ruokavalio tuntuu juuri sopivan parhaiten. Kalsiumi- ja vitamiinipitoisuudet ovat tällöin juuri oikeissa suhteissa. Tästä on paljon tutkimusta!

- Täällä Intiassa olemme jakaneet vuodenajat kahteen jaksoon. Ennen kylmän vuodenajan alkua suosittelemme puhdistavia terapioita, jotka ehkäisevät kylmälle kaudelle tyypillisiä hengitysvaikeuksia ja nivelkipuja. Terapioita ei käytetä sairauksien parantamiseen, vaan terveyden ylläpitämiseen.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lisätietoja kolmesta doshasta

Lomalla on aikaa hierontaankuva: Rita Trötschkes
Goalle tulleet turistit saavat kokeilla ayurveda-keskuksessa verenkiertoa elvyttävää, tavallista hierontaa. Kehon puhdistamisen ja hieronnan sanotaan auttavan tasapainon palautumisessa. Hierojan otteet ovat kovat ja yrteiltä tuoksuvaa öljyä on niin paljon, että alaston hierottava ajelehtii öljyisenä hoitopöydän laidasta toiseen.

Kukin kehon osa käydään huolella lävitse. Hieroja painelee akupisteitä. Hän läpsii ja venyttää lihaksia yllättävällä rytmillä. Hierottava ähkii ja valittaa, kun sisäelimet rullaavat ylös.

Vaikka hoitojen vaikuttavuutta ei voi mitata kuin omilla tuntemuksilla, monet länsimaalaiset turistit kertoivat ayurveda-hieronnan olevan virkistävää. Tosin, se on outoa ja sen vaikutus lyhytaikaista.


Sensuellit yrttiseokset ja hierontakuva: Rita Trötschkes
Ayurveda-hoitoja ovat: höyrykylvyt, lämpöhoidot, perusteelliset rentoutushoidot, kuonanpoistohoidot, verenkiertoa stimuloivat hoidot tai oloa pehmentävät öljysyvähoidot.

 • Abhyanga: perinteinen öljyhieronta, joka parantaa verenkiertoa.
 • Kizhi: Kehoa voidellaan lämmitellyllä öljyllä ja sitä painellaan pussukoilla, joissa on yrttiseoksia. Hieronnan sanotaan auttavan nivel- ja urheiluvammoihin.
 • Dhara: Hieronta keskittyy otsaan, jota voidaan yrttivoilla ja -maidolla. Hoidon sanotaan auttavan unettomuuteen ja jännitystiloihin.
 • Nasyam: yrttiöljy valutetaan nenän kautta. Hoidon kerrotaan auttavan pääsärkyyn.
 • Sirovasthi: Haalea öljy valutetaan hatun lävitse päähän, jolloin mieliala tasapainottuu.

  Saako ayurveda jalansijaa Suomessa?  kuva: Rita Trötschkes
  - Lähettäkää suomalaisia hoitajia tänne Intiaan oppimaan lisää ayurvedasta, kehottaa Vishal M. Naik. Tätä ei voi verrata mihinkään toiseen elämäntaitoon. Sen avulla voi ylläpitää terveyttä ja ehkäistä sairauksia missäpäin maailmaa tahansa.

  (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lisää ayurveda-filosofiasta
  » Tunteetkin vaikuttavat ruuanlaittoon


  Lisää aiheesta
    »  The indian lifestyle cherishes health


 • Keho ja mieli

  Kadonneen tarkoituksen metsästys
  Fibromyalgian hoito kehittyy
  Mineraalihoitoa saunassa
  Helpottaako kosketus mielen kireyttä?
  Älä rasita silmiäsi turhaan
  Rentouttavan päähieronnan itsehoito-ohjeet
  Kun kipu on aina läsnä
  Intialainen elämäntapa vaalii terveyttä
  » The indian lifestyle cherishes health
  Manipulaatiohoito on nikamakäsittelyä
  Shindo – tie itsensä löytämiseen
  Kehon ja mielen matka Japaniin
  Mikä on temperamenttisi väri?
  Valo ja värit ohjelmoivat aivoja
  Värit hoitavat sairaalassa
  Vesipelko on julkinen salaisuus
  Kilojen kuningatar
  Värien voima löytyy värianalyysillä
  Neljä päivää nesteessä
  Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle
  Annos naurua antaa voimaa
  Tiibettiläinen voimistelu - Nuoruudenlähde on löytynyt!
  Hiljentymällä löydät rytmisi
  Avanto - tie ihanuuden tunteeseen
  Susanna Ehdín opastaa vahvistamaan elinvoimaa
  Minun aamuni
  Lähetä linkki
  Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

  Vastaava ohjelmatoimittaja.

  Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi