Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Keho ja mieli

Värien voima löytyy värianalyysillä


Rita Trötschkes

Ostaisitko ruskeaa pesupulveria? Söisitkö sinistä ruokaa?
Liikemaailma ja mainostoimistot tietävät minkävärisiä tuotteita
meille kannattaa tarjota. Värit ja sävyt vaikuttavat myös siihen miltä näytämme. Jotkut värit saavat ihmisen hehkumaan ja toiset tekevät väsyneen ja sairaan näköiseksi. Tämä johtuu siitä, että ihon pohjaväri - keltainen tai sininen - näyttäytyy värisävyjen rinnalla eri tavoin.


Kuva: Rita Trötschkes

Haastattelujen kuunteluun tarvittavan, ilmaisen Real One Playerin saat ladattua täältä.
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) Real One Player


Vaatteita ostaessa ei kannata tuijottaa mieliväreihin, sillä ne eivät välttämättä sovi ollenkaan ihon pohjaväriin. Pohjavärin löytämisessä auttaa värianalyysi. Testiä on mahdoton tehdä omin päin, sillä ihon pohjaväriä on vaikea nähdä paljain silmin, eikä se paljastu mihin tahansa väreihin vertaamalla.


» Värianalyysi on vaativa testi
Kuva: Rita Trötschkes

Tamperelaisen konsulttiliikkeen pioneeri Ritva Akineri on tehnyt värianalyysejä Suomessa jo vuodesta 1985. Amerikkalaisen BC-menetelmän värianalyysi tehdään 18 testivärikankaalla, joiden avulla määritetään ihon pohjaväri. Kankaiden sävyt edustavat 700 värisävyä. Kankaita kokeillaan kasvoja vasten vertaamalla aina kahta sävyä toisiinsa erityisvalaistuksessa.» Ihon pohjaväri on ominaisväri
Ritva Akineri oikoo harhakäsityksen, että värianalyysi olisi hemmotteluhoito trendikkäille pukeutumisesta kiinnostuneille ihmisille. Se on pikemmin analyysi sellaisille, jotka eivät halua käyttää aikaansa pukeutumiseen, meikkeihin, koruihin tai sisustamiseen. Yleinen väärinkäsitys on myös se, että värianalyysiä tarvitsevat epävarmat henkilöt, jotka eivät tiedä "omia värejään".

» Värianalyysi ei ole kauneussalongin erillinen hoitokerta
Värimuisti pettää muutamassa sekunnissaVärianalyyseistä on epätäsmällistä tietoa ja alalla toimii monenlaisia yrittäjiä, joilla ei ole hyvää pohjatietoa; värianalyysi perustuu väriteoriaan ja moniin väritesteihin, joissa on otettu huomioon eri rotujen ihon pohjavärit. Eikä värianalyysillä ole mitään tekemistä väriterapian kanssa.


Kuva: Rita Trötschkes

» Miten värianalyysi toimii?
Värianalyysillä voi parhaimmillaan saada aikaiseksi sen, että ihminen muuttuu edukseen ja näyttää paljon nuoremmalta. Käyttämällä oman värikartan värejä ulkoinen olemus näyttää myös luonnollisemmalta.

» Miten värianalyysillä voi muuttua?
Värejä ei voi muistaa ilman värikarttaaVärikartat on jaettu neljään vuodenaikaan: talvi, kevät, kesä ja syksy. Maailmanlaajuisesti on olemassa eniten talvi-ihmisiä, mutta Suomessa heitä on vähiten. Kellertävään ihopohjaan sopivat lämpimät sävyt, jotka jakautuvat kevään tai syksyn sävyihin. Siniseen ihopohjaan sopivat puolestaan viileät talven tai kesän sävyt.

» Maapallolla on monenvärisiä ihmisiä
Kuva: Rita Trötschkes

Ritva Akineri ei kiellä käyttämästä värejä, vaan neuvoo oikeat sävyt. Omia värejä on syytä käyttää tilanteen mukaan. Vaikka vaaleanpunainen olisikin henkilökohtaisessa värikartassa, sitä on syytä käyttää vain tehostevärinä eikä Minni Hiiren tavoin vaatteiden perusvärinä. Kolmasosan värikartan värisävyistä pitäisi soveltua ympärivuotiseen käyttöön.

» Omat värisävyt antavat itsevarmuutta
Haluatko hukkua seinäpaperin väriin?Kaikki ihmiset eivät halua, että heidän pukeutumiseen kiinnitetään huomiota. Jos haluaa pukeutua huomaamattomasti, voi valita värikarttansa neutraalimpia värejä, joissa näyttää terveeltä ja luonnolliselta.

» Väreillä voi pukeutua huomaamattomaksi
Myös miehet käyttävät värianalyysiä, vaikka enemmistö värianalyysin asiakkaista on naisia. Miehille on olemassa omat värikarttansa, joista värianalyysin käyneet ovat löytäneet uusia sävyjä, joita eivät ole rohjenneet aikaisemmin kokeilla.

» Mies, voit olla vahingossa huoliteltu
Kuva: Rita Trötschkes

Mustaa malliksi muille?Onko värillä sitten väliä, kun monet julkkiset, taitelijat, artistit, arkkitehdit, pukeutumisneuvojat ja jopa värikylläisiä teoksia tekevät kuvataiteilijat käyttävät dramaattista mustaa? Onhan musta pikkujoulujen ja juhlien hittiväri. Onko musta varma valinta, johon voi yhdistää mitä vaan? Sanotaan, että mustalla vaatteella voi jopa peittää ylipainonsa!

Ritva Akineri oikoo käsityksen, että musta hoikistaisi: päinvastoin ylipainoisen henkilön ääriviivat piirtyvät vaaleita taustoja vasten tarkemmin ja leukalinja näyttää valuvan alas tehden varjoja kaulalle. Musta sopii vain talvi-ihmisille. Jos värikartan muut värityyppeihin lukeutuvat (kevät, kesä tai syksy)käyttävät mustaa, he näyttävät siltä kuin tarvitsisivat sairaslomaa.


» Älä matki mustiin pukeutuneita
» Ikuisesti sininen tai keltainen

Neljä vuodenaikaaKevät: Keltapohjaisia, puhtaita ja raikkaita värisävyjä, kukkaan puhkeavan keväisen luonnon värejä. Esim. luonnonvaalea, kameli, puhdas lämmin punainen, persikat, sitruunankuorenkeltainen, omenanvihreä, lämmin turkoosi.

Kesä: Kuulaita ja raikkaita, viileitä ja puuterisia värejä, jotka on sävytetty valkoisella. Kesän sävyjä ovat pastellit, roosat, vaaleanpunaiset ja hempeät lilat. Muita kesän sävyjä: kova valkoinen (t-paidanvalkoinen), nutrianruskea ja farkunsininen.

Syksy: Keltapohjaisia lämpimiä, mausteisia ja murrettuja sävyjä, voimakkaampia kuin kevään sävyt. Syksyn kuuluu paljon erisävyisiä ruskeita. Muita sävyjä mm. osterinvalkoinen, oikein kirkas oranssi ja oliivinvihreä.

Talvi: viileänkohtalokkaita, dramaattisia värisävyjä, jotka on taitettu mustalla tai harmaalla. Talven sävyissä on harmaita, tummansinisiä ja jäisiä sävyjä. Muita talven sävyjä: puhdas valkoinen, vihreä sametti, aniliinpunainen.

Lähde: värikonsulentti Eija-Liisa Larsenin haastattelusta www.nicehouse.fi/vaatehuone

Keho ja mieli

Kadonneen tarkoituksen metsästys
Fibromyalgian hoito kehittyy
Mineraalihoitoa saunassa
Helpottaako kosketus mielen kireyttä?
Älä rasita silmiäsi turhaan
Rentouttavan päähieronnan itsehoito-ohjeet
Kun kipu on aina läsnä
Intialainen elämäntapa vaalii terveyttä
Manipulaatiohoito on nikamakäsittelyä
Shindo – tie itsensä löytämiseen
Kehon ja mielen matka Japaniin
Mikä on temperamenttisi väri?
Valo ja värit ohjelmoivat aivoja
Värit hoitavat sairaalassa
Vesipelko on julkinen salaisuus
Kilojen kuningatar
Värien voima löytyy värianalyysillä
Neljä päivää nesteessä
Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle
Annos naurua antaa voimaa
Tiibettiläinen voimistelu - Nuoruudenlähde on löytynyt!
Hiljentymällä löydät rytmisi
Avanto - tie ihanuuden tunteeseen
Susanna Ehdín opastaa vahvistamaan elinvoimaa
Minun aamuni
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi