Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Keho ja mieli

Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle


Satu-Inkeri Huhta

Rastiksen oven avaa veikeästi hymyilevä Aviv Ben-Yehuda. Mies on kotoisin Israelista ja opettaa Helsingin Vuosaaren nuorisoasiankeskuksessa rummutuksen iloa. Hän on itse yhtä hymyä jo ovella. Musta kiharapehko heilahtaa, kun hän huudahtaa "welcome".

Edessä on viikonlopun pituinen kurssi Rummutuksen ilo. Saavumme isoon auditorioon, jossa meitä odottaa viisi mielenkiintoisen näköistä rumpua. Aloitamme kurssin esittelemällä itsemme, jonka jälkeen on opettajamme Avivin vuoro.

Rumpumestarin tarina"Olen kohta 42-vuotias. Tulen Israelista. Olen 7-vuotiaasta lähtien opetellut rumpujen soittamista. Lääketiede oli suuri intohimon kohteeni. Kun olin päässyt puolitiehen lääketieteen opinnoissani, vietin vuoden Saksassa. Tapasin siellä brasilialaisen laulajattaren ja hän sai minut syttymään uudelleen rumpujen soitolle. Afrikkalaiset rytmit veivät lopulta minut täysin mukanaan, siitä tuli maailmani, johon sisällytin myös vaihtoehtoisen lääketieteen.

Viimeiset viisi vuotta Aviv on opettanut rummutusta menestyksellä Norjassa, Israelissa, Intiassa ja Suomessa. Täällä hän on opettanut mm. Sibelius Akatemiassa, Pop- & Jazz konservatoriossa , Sibelius- lukiossa ja Espoon- musiikkiopistossa.


Afrikkalaisen rummutuksen todellinen luonne"Huomatkaa, että tanssi, laulu ja rummutus ovat yhtä ja samaa kehoa afrikkalaisessa rytmimaailmassa. Siksi myös tällä kurssilla kokeillaan muutamia yksinkertaisia tanssiaskelia, joihin yhdistetään laulu, jotta afrikkalaisen rummutuksen todellinen luonne olisi helpompi sisäistää," Aviv toteaa.

Rummut joidenka ääreen olimme istahtaneet olivat länsi-afrikkalaisia Djembe rumpuja. Myös rytmit joita opimme, olivat kotoisin länsi-afrikkalaisen Malinke heimon perinteistä.

Opimme, että Djembe rummulla voi soittaa kolme erilaista sointua. Ne olivat isä: Boom, äiti: Pe, ja lapsi: Pa. Jokainen sointu myös soitettiin eri tavalla. Boom soitettiin käyttäen koko kämmentä, Pe soitettiin sormet tiukasti kiinni toisissaan, koskien rumpua sormilla ei kämmenillä, ja kolmas eli Pa soitettiin sormet hieman toisista erillään, koskien rumpua vain sormen päillä.


Elämän perusasiat unohduksissa"Uskon, että rummutus yleensä ja erityisesti afrikkalainen rummutus koskettaa meitä jostain todella syvältä sisältä. Kun tuo paikka ihmisessä tulee kosketetuksi, syntyy myös liike ja liikehdintä alkaa kuin luonnostaan. Tämä paikka on tavallaan hyvin vanha ja aivan peruslähtökohta elämässämme.

En usko, että ylempien energiakeskusten työstäminen on kovinkaan viisasta, ennen kuin on aloittanut aivan alusta, juurichakrasta. Useat ihmiset haluavat kiivetä suoraan vuorenhuipulle, unohtaen todellisen perustansa. Tämä pätee yleensä kaikilla elämänalueilla. Yksinkertaisuus on kaunista", Aviv kiteyttää.

"Mielestäni tärkein asia mitä ihmiselle tapahtuu hänen soittaessaan afrikkalaisia rumpurytmejä tai vain kuunnellessaan niitä on se, että hän tulee kosketetuksi juuri tuosta paikasta. Se on todella terveellistä. Lännessä ihmiset eivät ole kovinkaan paljon kosketuksissa tämän paikan kanssa. Se on oikeastaan aika sääli", Aviv toteaa.


Avainsanana iloYksi tärkeimmistä avainsanoista afrikkalaisessa rummutuksessa on ilo. "Kun aloitin rumpujen soiton ja etenkin kun valitsin afrikkalaiset rytmit, en osannut kuvailla kokemaani tunnetta millään muulla tavalla, kuin puhtaalla ilon tunteella, joka syntyi soittamisesta. Kuinka se toimii, vain luoja tietää," Aviv nauraa

"Hyvä esimerkki tästä ovat lapset. Jos annat lapselle rummun, hän aloittaa soittamisen välittömästi, tietämättä siitä entuudestaan yhtään mitään.
Voit nähdä lapsen uteliaisuuden ja ilon, sekä sen,
kuinka lapsi nauttii kokemastaan."

"Afrikkalaisessa rummutuksessa nousee myös hyvin esiin yhteys toisiin ihmisiin. Kun ryhmä ihmisiä soittaa yhdessä, syntyy yhteenkuuluvuuden tunne, se on todella intiimiä ja luo ryhmän ympärille erikoislaatuisen tunnelman," Aviv kuvailee.

"Rytmien luonti on hyvin herkkä tilanne," Aviv jatkaa."Sinun täytyy olla ensin keskittynyt, mutta myös kuunnella toisia. Et voi soittaa rumpuja yksin. Toki on olemassa rumpaleita, jotka soittavat yksistään kolmen rumpalin edestä. Tämä ei ole kuitenkaan tärkeää. Mitä neljä tai viisi rumpalia voi tehdä yhdessä, siihen ei pysty kukaan yksin. Kun soitamme ryhmissä, aistin todella hienon ja intiimin tunnelman. Se on voimakas tunne, jokaisen olisi hyvä kokea se," Aviv toteaa.Rummutus osana jokapäiväistä elämääAfrikassa rummutusta käytetään kaikissa tilaisuuksissa, kuten myös laulua ja tanssia. He rummuttavat, jotta voisivat juhlia ja kokea eri tilaisuudet vielä voimakkaammin rumpujen kanssa. Näin tehdään sekä suurten juhlien ja rituaalien yhteydessä, mutta rummutus voi kuulua myös aivan tavallisen päivän viettoon.

"Sadonkorjuu on hyvä esimerkki rumpujen käytöstä," Aviv kertoo. Ennen sadonkorjuuta soitetaan rumpuja kysyttäessä, millainen sato on tulossa? Samalla pyydetään sen olevan hyvä. Kun sadonkorjuu on käynnissä rumpuja soitetaan tukien sadonkorjaajia ja tehden heidän työstään mieluisampaa. Kun sadonkorjuu on tehty ja kaikki on valmista, soitetaan rumpuja jälleen juhlistamaan sadonkorjuun päättymistä.

Aviv kertoo käyvänsä myös Suomessa maatiloilla soittamassa rumpuryhmiensä kanssa. Aviv kertoi nähneensä kerran Kokemäellä erään hyvin vanhan naisen, entisen maanviljelijän, joka alkoi tanssia pienin askelin musiikin rytmissä. Tämä teki Avivin kovin onnelliseksi. Myös muita maanviljelijöitä saapui paikalle katsomaan esitystä ja he olivat ilahtuneita näkemästään.

"Uskon että ihmiset haluaisivat tällaista vielä enemmän. Valitettavasti se ei ole osa suomalaista kulttuuria, ainakaan vielä. Minulle se, että näen ihmisten liikuttuvan rummuttamisesta on parasta mitä voin saada. Olen aina sanonut, että se on ikään kuin matkantekoa," Aviv myhäilee.


Opettelu vaatii sisua"Yksi asia joka minun täytyy suomalaisista sanoa, ja jota ihailen suunnattomasti, on heidän valtava tahdonvoimansa ja sisu. Kun suomalainen päättää haluta jotakin, he todella työskentelevät saadakseen sen, ja yleensä myös saavat," Aviv hymyilee pilke silmäkulmassaan.

Päätämme sunnuntaina rumpukurssimme pienellä meditaatioharjoituksella. Suljemme silmämme ja annamme käsiemme levätä rummun päällä, tunnemme energioiden virtaavan vapaasti läpi kehomme ja rumpumme. Vielä pari syvää ja vapauttavaa hengitystä, jonka jälkeen olemme valmiita ottamaan Djembe -rumpumme syliin ja kiittämään sitä yhteisistä ilon hetkistä.

Kurssin päätyttyä korvissani kaikuu boom pepe pa- rytmi, ja odotan jo kaipauksella seuraavaa harjoituskertaa. Voin tuntea vielä sormissani rumpukalvon karhean pinnan hyväilyn. Yksi asia oli varma, maksoi mitä maksoi, olin päättänyt saada oman Djembe rummun. Kurssi kosketti sisintäni ja herätti tarpeen sisällyttää rummutuksen ilo osaksi jokapäiväistä elämääni.


Keho ja mieli

Kadonneen tarkoituksen metsästys
Fibromyalgian hoito kehittyy
Mineraalihoitoa saunassa
Helpottaako kosketus mielen kireyttä?
Älä rasita silmiäsi turhaan
Rentouttavan päähieronnan itsehoito-ohjeet
Kun kipu on aina läsnä
Intialainen elämäntapa vaalii terveyttä
Manipulaatiohoito on nikamakäsittelyä
Shindo – tie itsensä löytämiseen
Kehon ja mielen matka Japaniin
Mikä on temperamenttisi väri?
Valo ja värit ohjelmoivat aivoja
Värit hoitavat sairaalassa
Vesipelko on julkinen salaisuus
Kilojen kuningatar
Värien voima löytyy värianalyysillä
Neljä päivää nesteessä
Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle
Annos naurua antaa voimaa
Tiibettiläinen voimistelu - Nuoruudenlähde on löytynyt!
Hiljentymällä löydät rytmisi
Avanto - tie ihanuuden tunteeseen
Susanna Ehdín opastaa vahvistamaan elinvoimaa
Minun aamuni
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi