Tahaton lapsettomuus on yhä yleisempää Suomessa. Lapsettomuushoidot toimivat kuitenkin hyvin, ja jopa 80 prosenttia hoitoihin hakeutuneista pariskunnista saa lapsen.
Noin joka kuudes pari ei yrityksestä huolimatta onnistu saamaan lapsia 1 - 2 vuoden sisällä. Kaksi kolmesta lapsettomasta parista eli vuosittain noin 3 000 uutta pariskuntaa hakeutuu lapsettomuushoitoihin. Suomessa lähes kolme prosenttia lapsista syntyy nykyisin lapsettomuushoitojen avulla.
Lapsettomuuden taustalla saattaa olla useita eri tekijöitä. Neljäsosa on naisesta johtuvaa, neljäsosa miehestä johtuvaa ja neljäsosa sekä naisesta että miehestä johtuvaa. Lopuissa tapauksista syytä ei perustutkimuksissa löydetä, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.
Noin 80 prosenttia hoitoihin hakeutuneista pareista saa lapsen. Hoitojen onnistumiseen vaikuttavat useat taustatekijät, kuten esimerkiksi naisen ikä, lapsettomuuden syy ja pariskunnan elämäntavat. Erilaisia hoitoja on olemassa useita. Hoitomuoto päätetään taustatekijöiden perusteella.
- Sekä hoitoja että potilaita on monenlaisia, joten hoitojen ennuste arvioidaan yksilöllisesti. Jotkut voivat tulla raskaaksi jo ensimmäisestä hoidosta. Useimmiten hoitoja joudutaan kuitenkin toistamaan ja aikaa voi kulua vuosiakin, sanoo Väestöliiton klinikat Oy:n lapsettomuuslääkäri Sirpa Eviö.