Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Syö pakastimen marjoja – nyt!


4.6.2007 YLE Terveys/Rita Trötschkes

Luonnonvaraiset suomalaiset marjat ovat oikeita terveyspommeja, jotka kannattaa poimia ja säilöä. Virtsavaivat helpottuvat karpalolla ja lukijoiden kokemusten mukaan myös nokkosella. Näin kesän alkaessa on aika kaivaa viimeiset pakasteet käyttöön.


Tiina Rissanen
- Nyt on aika tyhjentää pakastin viime kesän herkuista, muistuttaa Kansanterveyden tutkimusyksikön tutkija Tiina Rissanen. Myös vinkkien lähettäjät ehdottavat pakastimen tyhjentämistä.



- Marjoille suositellaan korkeintaan 10-12 kuukauden säilytysaikaa. Pidemmässä säilytyksessä pakasteet eivät varsinaisesti pilaannu, mutta maku, rakenne ja vitamiinipitoisuus kärsivät, kertoo Tiina Rissanen.




kuva: Pentti Kallinen
- Puolukat ja karpalot taas säilyvät omassa mehussaan kylmässä, koska ne sisältävät luonnon säilöntäainetta. Mustikka taas ei tarvitse pakastettaessa edes sokeria.


- Monet valmistavat pakkaseen unohtuneista edellisen sadon tuotteista mehuja ja hilloja tehdäkseen tilaa uudelle sadolle. Tämä on tietysti yksi tapa käyttää pakastimen sisältö hyödyksi. - Paras tapa olisi kuitenkin syödä jäljelle jääneet herkut jo kevään ja alkukesän aikana ja siten hyödyntää marjojen ja kasvisten vitamiinit mahdollisimman tarkkaan, ehdottaa Tiina Rissanen.

-C-vitamiini kestää huonosti keittämistä, sen sijaan pakastettaessa se säilyy hyvin, sanoo Tiina Rissanen.



Kotimaiset marjat ovat vitamiinipommeja



kuva: Arja Lento
- Marjoja kannattaa syödä sellaisenaan ja valmistaa vaihdellen erilaisia välipaloja ja jälkiruokia. Hyvä alku päivälle on lautasellinen puuroa marjojen kera. Karpalosta voi valmistaa jälkiruokia samaan tapaan kuin puolukasta.

- Hyviä ja helppoja vinkkejä pakastimen sisällön käytöstä löydät vaikkapa Marttojen sekä Kotimaiset Kasvikset ry:n sivuilta.

Perinteinen marjakiisseli on oiva tapa hyödyntää pakastettuja marjoja kuten vinkeissä ehdotetaan.

- Kiisseliä tehdessä jäiset marjat voi lisätä valmiiseen kiisseliin, jolloin marjojen C-vitamiinikin säilyy hyvin, muistuttaa Tiina Rissanen.

-Mustaherukka ja lakka sisältävät C-vitamiinia kaksinkertaisesti ja mansikkakin reilusti appelsiiniin verrattuna.




Karpalon parantavat ominaisuudet



kuva: Seppo Nykänen
- Toistuvat virtsatietulehdukset ovat monien naisten ongelma. Turvallisena kotikonstina uusiutuvien tulehdusten ehkäisemisessä voi käyttää karpaloita ja puolukoita sellaisenaan tai mehuna, sanoo Tiina Rissanen.

- Äkillisen virtsatietulehduksen hoitoon tarvitaan aina lääkärin apua, sillä siihen eivät karpalo ja puolukka riitä hoidoksi.

Puolukka- ja karpalomehun on todettu kliinisissä tutkimuksissa vähentävän jopa puolella virtsatietulehdusten uusiutumista. Karpalo ja puolukka ovat olleet tehokkaita erityisesti vaihdevuosi-ikää nuorempien naisten toistuvien tulehdusten ehkäisijänä. Toimintamekanismia ei tarkalleen tiedetä, sanoo Tiina Rissanen.

- Vaikuttaviksi aineiksi on arveltu esimerkiksi marjojen sisältämiä flavonoidi- ja tanniini -nimisiä yhdisteitä, joiden uskotaan mahdollisesti estävät bakteerien kiinnittymistä virtsarakon seinämään ja estävän bakteerien kasvua.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Käypä hoito: virtsatieinfektion hoito
» Lukijoiden vinkkejä marjojen käyttöön
» Flavonoidit näyttävät suojaavan sydän- ja verenkiertoelinten sairauksilta
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Tutkimustietoa kasvisten vaikutuksista terveyteen

Sisältö

Valmista kosmetiikkasi itse
Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
Syö pakastimen marjoja – nyt!
Kasvata omat yrttisi
Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
Flunssalle kyytiä kotikonstein
Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
Valokuvakilpailun satoa
Sokeria haavan hoitoon
Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Luonto ja taide parantavat
Yrtit, luontoäidin lahja!
Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
Kiinalainen apteekki
Auringonhattu elättää
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi