Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin


2.11.2004 Helena Collin

”Mehiläinen meiän lintu metsän kukkien kuningas. Lähe nyt mettä noutamahan, simaa tavottamahan Metsolasta, tarkasta Tapiolasta, monen kukkasen kuvusta, monen heinän helpehestä kipehille voitehiksi pahoille parahiksi. ” - Kalevala

kuva: Helena Collin
Perinteisesti hunajaa on käytetty flunssan ehkäisyyn, mutta hunajaa voi kokeilla myös muihin vaivoihin. Mehiläisiltä saadaan myös muita terveyteen vaikuttavia tuotteita kuten propolista eli kittivahaa ja siitepölyä. Hunaja on mehiläisten tuottama luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään lisäaineita.

- Mehiläiset keräävät ensin meden kukista ja sitten muokkaavat sitä mehiläispesässä entsyymien avulla hunajaksi kennoihin. Linko sitten irrottaa hunajan kennoista, kertoo mehiläishoitaja Arto Koljonen Helsingin Seudun mehiläishoitajista.

Hunaja sisältää useita erilaisia sokereita ja vettä. Pääosin hunajassa on hedelmäsokeria ja rypälesokeria. Kolme prosenttia hunajasta on suojaravintoaineita kuten entsyymejä, hivenaineita ja vitamiineja. Hunajassa on todettu olevan myös antioksidantteja.

- Perinteisesti hunajaa on käytetty flunssan ennaltaehkäisyyn tai oireiden lievittämiseen. Hunajaa on hyvä käyttää myös ihonhoidossa, haavojen hoidossa ja palovammojen ja paleltuminen hoidossa, Koljonen täsmentää.

Hunajan ennaltaehkäisevä vaikutus perustuu mm. bakteereja tuhoavaan glukoosioksidaasi –entsyymiin. Jatkuvasti käytettynä se näyttäisi vahvistavan elimistöä ja pitäisi näin vilustumiset loitolla. Hunajaa voi käyttää apuna myös hieronnassa. Esimerkiksi kuumassa saunassa hunajahieronta hyväilee ihoa. Koljosen mukaan ihan tavallinen kaupasta ostettu suomalainen hunaja kelpaa terveystuotteeksi.

- Suomalaisessa hunajassa on pitkän päivän vuoksi entsyymit ja aromit parhaassa muodossa.

Hunaja on terveellinen valinta valkoisen sokerin tilalle. Hunajan energiapitoisuus on pienempi kuin sokerin ja se antaa makeuden pienemmällä määrällä kuin sokeri.


Propolis – kehon puhdistajakuva: Helena Collin
Perinteisen mehiläisvahan lisäksi mehiläiset tuottavat kittivahaa, jota ne käyttävät pesän ylimääräisten aukkojen tilkkimiseen ja desinfiointiin. Kittivahan vierasperäinen nimi propolis tulee kreikan sanasta pro polis, mikä tarkoittaa ”kaupungin edessä”. Propolis on kittimäistä ja punaruskeaa.

- Sanotaan, että propolis on yksi antibakteerisimmista aineista, mitä luonnosta löytyy sellaisenaan, sanoo mehiläishoitaja Maarit Reiman Mehiläishoitajien liitosta.

Propolis kerätään talteen ja sitä liuotetaan alkoholiin. - Propolisuutetta voidaan käyttää nielu- ja ientulehduksiin, yleensä suutulehduksiin. Myös vatsahaava ja suolistonoireet saavat lievitystä uutteesta.

Reiman on kokeillut propolista tenniskyynärpään hoidossa. - Tässä asiassa minulla on vahva omakohtainen kokemus propoliksen parantavasta vaikutuksesta.

Propolisuutetta voi ostaa luontaistuotekaupoista ja mehiläishoitajilta.


Siitepöly – kunnon kohentajakuva: Pentti Palmu
Mehiläisten siitepölyn käyttö lisäravinteena on kasvanut viime vuosina. Siitepölyn uskotaan vahvistavan elimistön immuunipuolustusjärjestelmää ja siitä saa lisäenergiaa.

- Mehiläiset tuovat kukista siitepölyä. Keräyslaite laitetaan pesän suulle ja irrottaa siitepölyn mehiläisen jalasta, ennen kuin se saa saaliinsa pesän sisälle, Arto Koljonen tietää.

Siitepölyssä on paljon proteiineja ja erilaisia suoja-aineita kuten mineraaleja ja vitamiineja. Siitepölyä käytetään myös allergiaoireiden lievitykseen ja verenpaineen nostamiseen. Kasvien siitepölylle allergisten ihmisten on kuitenkin aloitettava siitepölyn käyttö varoen.

- Siitepölyn käyttö on yleisemmin melko uusi juttu, mutta esimerkiksi urheilijat ovat käyttäneet siitepölyä lisäravinteena jo pidempään. Itse käytän siitepölyä kuureina aina silloin tällöin, toteaa Koljonen.

Siitepöly otetaan rakeina sellaisenaan tai esimerkiksi jogurtin seassa.


Mehiläisvaha ja mehiläismyrkkykuva: Helena Collin
Hunajan ohella monelle tuttu mehiläistuote on mehiläisvaha. Mehiläisvahasta valmistetaan muun muassa kynttilöitä ja kosmetiikkaa. Mehiläisvahakynttilät sopivat hyvin allergisille ihmisille, koska niissä ei ole mitään erityisiä tuoksuja.

- Mehiläisvaha antaa erilaisille hoitaville voiteille sen voidemaisen rakenteen. Silloin kun haluaa voiteen missä ei ole mitään väriaineita eikä lisäaineita, niin voi valita mehiläisvahapohjaisen voiteen, neuvoo Maarit Reiman.

Tavalliselle ihmiselle vieraampaa mehiläismyrkkyä kerätään lääketehtaiden tarpeeseen. Se on voimakkaan hajuinen antibioottinen neste. Lääketehtaat käyttävät mehiläismyrkkyä esimerkiksi nivelreumaan tarkoitetuissa voiteissa.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lisää mehiläisistä ja niiden tuotteista

Sisältö

Valmista kosmetiikkasi itse
Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
Syö pakastimen marjoja – nyt!
Kasvata omat yrttisi
Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
Flunssalle kyytiä kotikonstein
Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
Valokuvakilpailun satoa
Sokeria haavan hoitoon
Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Luonto ja taide parantavat
Yrtit, luontoäidin lahja!
Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
Kiinalainen apteekki
Auringonhattu elättää
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi