Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?


Satu-Inkeri Huhta

Kiinalaisessa lääketieteessä ei yleensä tarvita mikrobilääkkeitä lainkaan. Kiinalainen lääketiede tähtää puolustuskyvyn nostamiseen. Influenssalta katkaistaan siivet ennen kuin se on edes kehittynyt varsinaiseksi sairaudeksi.

"Antibiootit ovat kyllä tarpeellisia, mutta usein niitä annetaan aivan turhaan. Esimerkiksi poski- ja keuhkoputkentulehduksiin ei antibiootista saada merkittävää apua,” akupunktiolääkäri Heino Tiik sanoo. Kiinalaisen lääketieteen mukaan esimerkiksi keuhkoputkentulehdus on nestehäiriö. Tällöin keuhkot tulevat liian kuiviksi ja kosteus muuttuu limaksi. Keuhkot voivat tulehtua myöhemmin, jos ne pääsevät kuivumaan liiaksi.

Puolustuskyvystä ei pidetä huoltaHeino Tiik on Tampereella jo 12 vuotta toiminut akupunktiolääkäri. Hän valmistui lääkäriksi Tarton yliopistosta ja toimi myöhemmin samaisessa opinahjossa myös opettajana, Tiik sai dosentin paperit vuonna 1970 ja aloitti samoihin aikoihin myös akupunktion harjoittamisen. Myöhemmin hän opiskeli akupunktiota ja kiinalaista lääketiedettä Lontoossa, Kiinassa ja Leningradissa. Suomeen hän saapui vuonna 1990.

Tiik väittää, ettei länsimaalaisessa lääketieteessä pidetä huolta ihmisen puolustuskyvystä laisinkaan. Urheilijat ovat hyviä esimerkkejä tästä: Fyysiseen kuntoon satsatessa urheilijan puolustuskyky unohdetaan.
Tulos näkyy nopeasti uusiutuvina virustauteina.


Puolustuskyvyn kehittäminenEnsimmäinen merkki lähestyvästä infektiosta on vilun tunne, usein myös pää tuntuu hyvin raskaalta. Toisessa vaiheessa lihakset kipeytyvät, pään alue jumiutuu ja uni häiriintyy. Kolmannessa vaiheessa kuume nousee jo kehittyneen taudin merkkinä. Kolmatta vaihetta voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä puolustuskykyä kohottavilla kasveilla.

Luonnon omia antibiootteja ovat mm. valkosipuli ja sipuli. Kuminan, tillin ja greipinsiemenet ovat erittäin tehokkaita bakteeri-kehityksen estäjiä.

"Ruokakaupasta saa ostaa inkivääriä, yhtä parhaista luonnon omista lääkkeistä", Tiik huomauttaa. Siitä voidaan tehdä inkiväärimehua, joka saa ihmisen hikoilemaan nopeasti. "Inkivääriä tulisi nauttia infektion kahden ensimmäisen vaiheen aikana. Ratkaisevia ovat ensimmäiset 10-20 tuntia, jotka määrittävät, mihin suuntaan infektio kehittyy", Tiik sanoo.

"Infektiotaudeissa pitäisi aina varmistaa, onko kyse bakteerista vai viruksesta, mutta valitettavasti sitä ei aina tehdä, koska se maksaa ja vie aikaa. Ihmiset ovat tyytyväisiä, jos vain saavat jotakin, ja usein se on juuri antibioottia.

Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vain 1/10 000:sta saisi jonkin asteisen vaurion, jos antibiootteja ei käytettäisi.Mikrobilääkkeiden käyttö on suhteellisesti turhaa, mutta kaikille annetaan kuitenkin varmuuden vuoksi," Tiik sanoo.

"Antibiootin käytön ongelmana on, että se tuhoaa myös hyvät bakteerit suolistosta kuten maitohappobakteerit. Näin ollen suolisto tyhjenee bakteerikannoista. Elimistö kehittää tilalle hiivasairauksia, ja niitä on lähes mahdotonta poistaa ihmisen elimistöstä", Heino Tiik sanoo.

Parasta on siis ennaltaehkäistä infektioita eli nostaa elimistön puolustuskykyä.

Luontaistuotteisiin kannattaa tutustua huolellaLuonnonlääkkeitä voi turvallisesti käyttää kotona, jos tietää mitä ja mistä ostaa. "Luontaistuotteiden parissa on tällä hetkellä raaka kilpailu ja yhden tuotteen käyttäjälle luvataan maat ja taivaat," Tiik sanoo. Tiik kertoo käyneensä vanhainkodissa jossa eräs luontaistuotemyyjä oli myynyt valkosipulikapseleita ja sanonut, että jos niitä käyttää, ei tarvitse syödä sydänlääkkeitä. "Minä kerroin heille, ettei se niin käynyt päinsä. Luontaistuotteita kannattaa kokeilla muutaman kuukauden ajan ja sen jälkeen vaihtaa toiseen. Myös eri firmojen tuotteita kannattaa vertailla. Erittäin tärkeätä on tarkistaa, mitä tuotteet sisältävät. Esimerkiksi osa säilytysaineista eli E-merkintöjä sisältävät tuotteet ovat haitallisia elimistölle," Tiik huomauttaa.

"Tällä hetkellä apteekissa myytävät vitamiinit sisältävät runsaasti erilaisia lisäaineita. Vitamiinien hyöty minimoituu, kun syötämme samalla elimistölle lisäaineiden sisältämää myrkkyä," Tiik sanoo.
Apteekin lääkkeet ovat tavallisesti kemiallisia niin kuin myös vitamiinit. Luonnontuotteista löytyy kuitenkin täysin luonnollisesti valmistettuja lääkkeitä. Hyvä apuväline lisäaineiden myrkkypitoisuuksia selvitettäessä on E-koodikirja.


Kiinalainen lääketiede hoitaa ihmistä kokonaisuutenaKiinalainen lääketiede on kokonaisvaltainen systeemi, jossa kiinnitetään huomiota siihen , miten elimistö rakentuu, minkälaisia ovat elinten väliset suhteet, ja mikä vaikuttaa mihinkin. Kiinalaisessa lääketieteessä on myös oma filosofinen ajattelutapa. Olennainen osa kiinalaisessa lääketieteessä on ns. chi-energia, joka kulkee meridiaaneja eli kehon energiaratoja pitkin.

Kiinalaisessa lääketieteessä pyritään säännöstelyyn. Jos Chi-energia virtaa normaalisti, on potilas terve, mutta jos jossain on ns. energiatukoksia tai puutetta energiasta, on kyseessä sairaus, jota voidaan hoitaa esim: akupunktiolla ja erilaisilla yrteillä.
Kiinalaisessa lääketieteessä ihmisestä tehdään aina kokonaisvaltainen analyysi. Kun potilas valittaa esimerkiksi selkäkipua, hänelle ei työnnetä kouraan särkylääkereseptiä. Sen sijaan pyritään selvittämään selkäkivun syy ja kaikki muut asiat, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Kiinalainen lääketiede selvittää syyn ja hoitaa kokonaisuutta, kun taas länsimaalainen hoitaa aina yhtä oiretta kerrallaan.


Sisältö

Valmista kosmetiikkasi itse
Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
Syö pakastimen marjoja – nyt!
Kasvata omat yrttisi
Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
Flunssalle kyytiä kotikonstein
Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
Valokuvakilpailun satoa
Sokeria haavan hoitoon
Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Luonto ja taide parantavat
Yrtit, luontoäidin lahja!
Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
Kiinalainen apteekki
Auringonhattu elättää
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi