Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Vauvan aika

Vyöhyketerapiasta apua koliikkiin


25.9.2007 Rita Trötschkes

Vauvan koliikki on kova paikka koko perheelle. Pahimmillaan koliikki voi rikkoa perhesovun, sillä kovan huudon jatkuessa viikosta toiseen voi olla vaikea pysyä järjissään. Pahinta on se, että koliikin syitä ei tunneta eikä lääketieteellisesti helpottavaa toimintaa ole keksitty.kuva: Rita Trötschkes
Koliikkivauvan itku on tuskaista ja terävää kipuitkua.

- Suolistolihakset kramppaavat, kun vatsaan koskee. Lapsi menee kaarelle kiristetyn jousen tavoin. Kun vauva itkee märkää vaippaa, nälkää tai seurustelun kaipuuta, on itku on ihan toisenlaista kuin koliikkivauvan huuto, kuvailee vyöhyketerapeutti Aija Alhonen, joka on hoitanut koliikkivauvoja yli 20 vuotta Huittisissa.- Vertaan koliikkikivun kovuusastetta aikuisen sappikohtaukseen, sanoo Aija Alhonen. Kuka kestää odottaa, että koliikki loppuu joskus kuukausien kuluttua? Sehän on sietämätöntä kaikille, mutta ennen kaikkea vauvalle. Perheen pitäisi saada kodinhoitotukea tai läheisiltään apua, että jaksavat, ehdottaa Aija Alhonen.

Syyskuun 2007 Vauva-lehden kyselyn mukaan 16% vastaajista oli sitä mieltä, että vyöhyketerapia ja hieronta helpottavat koliikkia, (katso tulos).

Vyöhyketerapia auttaa siis joissakin tapauksissa, mutta aina sekään ei tepsi. Ajan myötä koliikki loppuu yleensä siinä 3-4 kuukauden ikäisenä.


Milloin hoito auttaa?kuva: Rita Trötschkes
- Vauvan koliikki alkaa viimeistään kun vauva on kolmen viikon ikäinen, mutta ”vaikeita tapauksia” on tullut minulle suoraan synnytyslaitokselta 2-4 päivän ikäisinä, sanoo Aija Alhonen.

- Todennäköisesti koliikkia aiheuttaa ruuansulatuskanavan kypsymättömyys, mutta taustalla voi olla myös syöttöongelmia ja esimerkiksi allergiaa.

- Kokemukseni mukaan sektiovauvoilla on yleensä enemmän koliikkia kuin alateitse syntyneillä. Oikein pahaa koliikkia hoidan 3-5 kertaa. Jos viidennen kerran hoidosta ei ole ollut hyötyä, neuvon kääntymään lastenlääkärin puoleen. Kyse voi olla esimerkiksi tyrästä tai kehittymättömästä suoliston peristaltiikasta, ja silloin eivät pehmeät hoidot auta.

- Yhden käsittelyn tapauksia minulla on käynyt todella paljon. Valitettavasti en aina tiedä onko hoito auttanut. Onnelliset äidit nykivät minua ruokakaupassa hihasta ja kiittelevät jälkeenpäin, että se yksi ainoa kerta auttoi, sanoo Aija Alhonen.kuva: Rita Trötschkes
Krista Laivuoren kolmen viikon ikäinen suloinen tyttövauva makaa kahden lämpöisen kauratyynyn välissä hierontamallina ja Aija Alhonen lämmittää käsiään kintaissa ja hieroo sitten käsiinsä öljyä ja yhden tipan laventelia.Pikkuruista jalkapohjaa käsitelläänMallivauvallamme ei ole koliikkia eikä muutakaan tuskaa, vaikka pienen pientä ähkinää kuuluukin hoitopöydältä. Synnytys oli sen sijaan hyvin traumaattinen.

Aija Alhonen käsittelee miniatyyrin kokoisia jalkapohjia ja hieroo ja painaa hellästi vyöhyketerapian pisteitä: mahalaukkua, suolistoaluetta, hypotalamuksen aluetta, solar plexusta, aivojen aluetta. Kaikki elimet käsitellään vyöhyketerapeuttisesti huolellisesti ja tarkasti.

kuva: Rita Trötschkes
- Signaali menee selkäydintä pitkin aivoihin ja käy kuittautumassa ja antaa elimelle käskyn vapauttaa kiputiloja, kuvailee Aija Alhonen vyöhyketerapian tapahtumaa.

- En hiero itse palleaa, vaan pallean pistettä jalkapohjassa ja signaalijärjestelmä huolehtii, että muutosta tapahtuu.

Koliikkivauvan jalkapohja tuntuu ryynimäiseltä, kun suolisto on täynnä ilmaa toisin kuin Kristan vauvan jalkapohja, joka on hyvin sileä.Älä kokeile vyöhyketerapiaa ominpäinkuva: Rita Trötschkes
- Usein koliikkivauvoilla on kireä pallealihas. Myös niskanikaman alue (C7) on saattanut kärsiä, jos vauva on vedetty väkisin maailmaan kuten Kristan tyttövauva.

- Vyöhyketerapiaa ei saa harjoittaa omin päin kotona, muistuttaa Aija Alhonen. Hän näyttää äidille miten pienokaisen vatsaa kannattaa sivellä ja jalkoja vuorotahtisesti pumpata, jotta suoliin tulee liikettä.

Jalkoja ei saa pumpata yhtä aikaa, sillä sisäelimet ja keuhkot menevät tällöin kasaan. Vatsan sively ja pumppausliikkeet eivät ole vyöhyketerapiaa ollenkaan, vaan auttavat lähinnä ilman poistumisessa.

Kristan vauva paukuttelee ja ähisee tyytyväisen oloisena, kun jalkoja pumpataan.
Huittisissa ja Vammalassa tunnetaan vyöhyketerapiakuva: Rita Trötschkes
- Imetysmyönteisestä Vammalan sairaalasta ja Huittisten neuvolasta osataan jo neuvoa minulle hoitoon, kun epäillään koliikkia, iloitsee Aija Alhonen.

- Se on iso asia, että neuvola myöntää vyöhyketerapialla olevan merkitystä. Joka sairaalassa ei vyöhyketerapiaa ehdoteta eikä neuvolajärjestelmän suunnittelijoille pääse kertomaan asiasta, sanoo Aija Alhonen.

Koliikin hoito siirtyy sairaalasta yleensä avohoidon puolelle terveyskeskuksiin. Vammalan ja Loimaan sairaaloiden lastenhoitajat ovat perehtyneet vauvahierontaan ja tarjonneet sitä maksuttomana palveluna asiakkailleen.

- Vanhemmat kertovat hieronnasta myös toisilleen ja lukevat vyöhyketerapiasta netistä. Vyöhyketerapia ei ole tuskaa lapselle. Jalkapohjiin rajoittuva painallukset ovat höyhenen kevyttä, vaikka ensimmäinen kerta voi olla koliikkivauvalle hermostuttava.Ummetusvauva tarvitsee vettä ja tekee kainalokakatkuva: Rita Trötschkes
- Tyypillinen tämän päivän ongelma on ummetusvauva. Valitettavasti synnytyssairaalassa ei kiinnitetä huomiota siihen, että vauvat kakkaavat vain kerran viikossa. Vauvan on erittäin hankala olla, kun suolisto on täynnä, sanoo Aija Alhonen.

- Ummetusvauva kakkaa yleensä jo hoitopöydällä tai viimeistään heti kotona, kun 30 minuutin hieronta on tehty. Tunnen ihan kädessäni, kun massa lähtee liikkeelle.

- Ihmettelen, että tämän päivän vauvoilta kielletään veden juottaminen. Tässä toimin päinvastoin. Opetan vanhemmille veden juonnin tärkeyden alusta alkaen, sanoo Aija Alhonen.

Krista Laivuorikin sanoo: - Minullekin sanottiin sairaalassa, että vesi ei ole välttämätöntä vauvalle, mutta annoin vauvalleni vettä.
- Tuntuu hullulta, että meitä kehotetaan juomaan vettä, mutta vauvat eivät muka tarvitse vettä.
Veden juominen on tärkeää- Tapaan aina välillä ala-asteikäisiä, joilla on paljon vaikeuksia aineenvaihdunnan kanssa, kun eivät ole oppineet juomaan vettä. Koululaiset haluavat makeaa limsaa, kun vesi muka maistuu pahalta, kummastelee Aija Alhonen.

- Kesäkuumalla tuli hoitooni yksi vauva, jonka vatsa oli pehmeä kuin pumpuli eikä hänellä ollut minkäänlaista kuplimista, mutta huuto oli kova. Kesti jonkin aikaa, kunnes tajusin, että vauvalla on vain kova jano! Huuto loppui, kun jano talttui.Vauvojen tipat ja muut rohdotkuva: Rita Trötschkes
Neuvoloiden ehdottamaa Cuplatonia Aija Alhonen ei suosittele käytettävän ollenkaan. Hän ei kannata synteettisiä aineita. Cuplatonin sanotaan pienentävän suolistossa liikkuvia ilmakuplia, mutta kokemukset ovat ristiriitaisia.

- Homeopaattista kamomillaa tai Nux Vomicaa(ketunkakku) voi antaa vauvan ummetukseen ja kouristeluun. Kamomilla auttaa ennen kaikkea rauhoittumiseen. Pienet homeopaattiset helmet sulatetaan vesitilkkaan ja hörpytetään vauvalle.

- Mammateetä on käytetty jo kauan. Sitä voi antaa lusikallisen verran ennen syöttöä, jotta vauvan vatsa rauhoittuu. Se auttaa myös maidontuotannon käynnistämisessä.

- Jos vauva tarvitsee lisämaitoa, on lisämaidon ohella hyvä antaa vauvoille kehitettyä maitohappobakteeria (probiootti-baby), jonka on todettu suojaavan suolistoa.
Mitä äiti voi tehdä ennakkoon?- Sanomattakin selvää, että mikä aiheuttaa itselle ilmavaivoja, aiheuttaa vauvalle samaa. Odottavan äidin kuuluu syödä monipuolisesti ja terveellisesti ja välttää raskaita, maustettuja ja rasvaisia ruokia. Vaikeasti sulavat kuten herneet, pavut ja sipulit ja vahvat mausteet on syytä unohtaa, kun imettää, luettelee Aija Alhonen.

- Maitotaloustuotteet aiheuttavat yllättävän monelle ilmavaivoja. Suosittelenkin maidotonta ruokavaliota ja ottamaan kalsiumin tabletteina.

- Oma elimistö kannattaa olla hyvässä kunnossa jo silloin, kun raskaus alkaa. Toisin sanoen äidin kannattaa käyttää maitohappobakteereita ja probiootteja, sillä silloin on lapsenkin suolisto paremmassa kunnossa. Alkoholia, tupakka ja muita päihteitä on luonnollisesti syytä välttää, muistuttaa Aija Alhonen.kuva: Rita Trötschkes
- Kun ongelmavauvaa tuodaan hoitoon ja äiti haisee tupakalle, kannustan äitiä lopettamaan polttamisen ainakin imetyksen ajaksi. Tupakka ei vaikuta koliikkiin, mutta nikotiini vaikuttaa äidinmaidon makuun ja koostumukseen.

- Lisäksi ehdotan, että tuleva äiti käyttää kylmäpuristettua öljyä ja esimerkiksi lisäravinteina omega-3-rasvahappoja.

- En tiedä miten paljon valmisruuat ja lisäaineet vaikuttavat vauvan vatsavaivoihin, mutta kannatan neutraalia perusruokaa, joka on itse valmistettua. Silloin voi olla varma, että ruoka on puhdasta ja ravitsevaa.

- Odotus- ja imetysaika on maksimissaan 2 vuotta. Jokainen äiti voi elää tuon ajan epäitsekkäästi ajattelemalla, että tarjoaa toiselle reilut 80 vuotta hyvää elinikää, kun suolistosta on huolehdittu alusta alkaen.

- Vaikka työpäiväni olisi jo miten pitkä tahansa, otan vauvat aina vastaan, jopa sunnuntaina, lupaa Aija Alhonen.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lapsen suoliston kehitys ( FT Leea Pelto)

Parantavaa hoitoa ei oleImeväisen koliikkiin ei ole mitään turvalliseksi ja tehokkaaksi osoitettua lääketieteellistä hoitoa. Lähimpänä vyöhyketerapiaa lienee vauvahierontatutkimus, joka tehtiin Turussa ja julkaistiin Pediatrics -lehdessä v. 2000 (Huhtala V, Lehtonen L, Heinonen R, Korvenranta H: Infant massage compared to a crib vibrator in the treatment of colicky infants. Pediatrics 2000;105:e1-6).

Vauvahierontaryhmässä itku väheni täsmälleen samalla tavalla kuin kontrolliryhmässä (joka sai kotiin sängynväristimen joka muissa tutkimuksissa on osoitettu tehottomaksi). Itkukohtauksia esiintyy lähes kaikilla vauvoilla heidän ollessaan 'koliikki-iässä' - määrässä vain on hyvin suuri vaihtelu.

Paljon itkukohtauksia saavien koliikkivauvojen kanssa kannattaa hakeutua lääkärin/terveydenhoitajan vastaanotolle, jossa poissuljetaan muita syitä itkun taustalta. Jos syy on koliikki, tiedämme että se menee ohi 3 kk:n iässä ja lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti. Vanhempien hätä ja huoli lievenevät, kun selitetään heille miten yleinen koliikki on ja miten se käyttäytyy.

(Liisa Lehtonen, Lastentautiopin dosentti, Tyksin osastonylilääkäri)

Sivukartta

Kofeiini lisää keskenmenon riskiä
Koliikkia helpottavat toimenpiteet Vauva-lehden kyselyn mukaan
Vyöhyketerapiasta apua koliikkiin
Isät yhä tutumpi näky neuvoloissa
Kätkytkuolemien arvoitus ratkaistu?
Vastasyntyneiden tuberkuloosirokotuksista luovutaan
Isät eivät viihdy vanhempainvapaalla
Käyttääkö isä vanhempainvapaata lain kannustuksesta?
Vanhempien parisuhde on lasten koti
Imetystukipuhelimen toiminta vaakalaudalla
Lihavista vauvoista tulee lihavia aikuisia
HIV-positiivisen äidin tukeen ja hoitamiseen kannattaa panostaa
Amoksilliini-antibiootti aiheuttaa hammaskiilteen vaurioita
Yhdessä nukkuminen edistää vauvan kehitystä
Mitä sensitiivisempi äiti, sitä tyytyväisempi vauva
Kissa on harvoin terveysriski raskaana olevalle
Adoptio - pitkä tie äidiksi ja isäksi
Uusi rokotusohjelma käyttöön
Synnytysintoa yritetään lisätä
Imetyssuositukset uudistuivat
Synnytyspelon voi voittaa
Akupunktiosta apu raskauspahoinvointiin
Raskauspahoinvoinnin kestää hyvällä motiivilla
Imetysneuvoja kannattaa suosia
Arjen oopperaa
Vauvoja syntyy enemmän kuin vuosiin
Synnytysten keskittämisestä hyviä kokemuksia
Vesisynnytys helpottaa synnyttävien äitien oloa
Akuutti: Muksun mukana
Äitiyspakkausta tarvitaan
Ristiriitaista tietoa lasten rokotteiden ja autistmin yhteyksistä

TUTKITTUA ARKISTO: Vauvan aika

Imettäminen ei suojaa lasta lihavuudelta
Kalaa syövä äiti on hyväksi sikiön kehitykselle
Rytmihäiriögeenit vastuussa osasta kätkytkuolemista
Rintamaito voi suojata aikuisiän diabetekselta
Pelokkuudesta eroon äidin avulla
Äidin ja vauvan vuorovaikutus vaikuttaa lapsen kehitykseen
Imetys suojaa vauvoja ykköstyypin diabetekseltä
Vastasyntyneen virustartunta saattaa selittää osan CP-vammojen synnystä
SSRI-lääkkeitä tulisi raskauden aikana käyttää vain hyvin harkitusti
Maitohappobakteerit voivat helpottaa vauvan atooppista ihottumaa
Pitkään imetetylle täyttävämpää maitoa
Äidin imetysajan ruokavalio vaikuttaa lapsen allergian kehittymiseen
Rokotukset eivät lisää muita infektioita lapsilla
Probiootit saattavat vähentää vauvojen korvatulehduksia ja hengitystieinfektioita
Naisten ympärileikkaus lisää lapsettomuutta
Tuoreen isän masennus vaikuttaa lapsen kehitykseen
Kontaktit muihin vauvoihin vähentävät lasten syöpätapauksia
Myös isän iäkkyys lisää keskenmenoriskiä
Putkien asentaminen tulehtuneisiin korviin ei haittaa lasten kuulon kehittymistä
Alkoholi sotkee imetyshormoneja
Hoito säästää vauvat HI-virukselta
Imeväisikäiset saavat lisäruokaa suositeltua aiemmin
Britanniassa ehdotetaan mahdollisuutta lapsen sukupuolen valintaan
Äidin raskauden aikainen tupakointi lisää vikoja sikiön perimässä
Vaihtoehtoina lapsien saaminen nuorina tai pitkä ikä
Äiti ja vauva herkkiä toistensa äänille
Sikiöaikaiset ultraäänitutkimukset vaarattomia lapsen kehitykselle
Tutti ja tuttipullo lisäävät purentavikoja
Aerosoleista haittaa lapsille ja äideille?
Onnistunut munasarjan siirto tuotti terveen vauvan
Keskosilla ja nuorille äideille syntyneillä suurempi itsemurhariski
Leptiini tärkeää naisten terveydelle
Vuorokausirytmi vaikuttaa hedelmällisyyteen
Vauvat erottavat kielet toisistaan
Vauva syntyi 21 vuotta aiemmin syväjäähdytettyjen siittiöiden avulla
Raskausajan hammasröntgenkuvaus lisää riskiä synnyttää alipainoinen lapsi
Kohtuullinenkin alkoholin käyttö raskauden aikana vaikuttaa lapseen
Keskoslasten aivovauriot johtuvat enemmän tulehduksista kuin synnytyksestä
Sikiöaikainen äidin ravinto vaikuttaa perillisen elinikään
Koeputkilapsilla vaikeuksia syntyessään
Ihminen oppii ja muistaa jo sikiönä
Lapsuuden ripuli voi heikentää älykkyyttä
Kansantaudit näkyvät jo varhaisiässä
Pään alueen säteilytys heikentää älyllisiä toimintoja lapsilla
Lapsettomuuden ja toistuvien keskenmenojen syy saataa piillä kohdun limakalvoilla
Lukivaikeuksista merkkejä jo vauvana
Vauvat syntyvät aiempaa pienempinä
PCB:lle altistuneet saavat poikia?
Sikiöllä luultua kehittyneempi kuulo
Kuka lohduttaisi Nyytiä? Keskosten kivuista ei välitetä
D-vitamiinin saanti imeväisiässä suojaa nuoruustyypin diabetekselta
Tympanometria uudistaa korvatulehdusten tutkimista
Aids-lääkitys suojaa vastasyntyneitä
Rintaruokinnalla ei vaikutusta älykkyyteen - Tutkimus hölynpölyä
Masennuslääke voi vaikuttaa sikiön kehitykseen
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi