Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Miten ravintolisät auttavat?



Terveyden perusta ovat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja sopiva liikunta, mutta ravintolisistä voi olla hyötyä flunssakautena. Niillä voi myös varmistaa kehon toimintaa, jos ruoka ei anna tarpeeksi hivenaineita, vitamiineja, rasva- ja aminohappoja.

Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä



Kokemukseen perustuvien kotiniksien lähettäjät vannovat vihreän teen monipuolisiin terveysvaikutuksiin. Vankimmat vihreän teen kannattajat väittävät sen auttavan syövän hoidossa ja laihdutuksessa. Sen sanotaan piristävän paremmin kuin kahvin ja toisaalta rauhoittavan. Vihreän teen luokittelu terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi johtuu sen farmakologisista ainesosista.

Oletko sokerista?



Piilosokeria on monissa kuluttajien suosimissa elintarvikkeissa, mutta vähiten kuitupitoisessa suomalaisessa ruisleivässä, joka on tunnetun huippukokin Jaakko Kolmosen mielestä maailman parasta ruokaa.


Kaalimaalta kajahtaa



Edulliset ja vitamiinipitoiset raaka-aineet kuten kaali, nauris ja lanttu tekevät tuloaan maailmalla. Kaalista voi valmistaa vähäenergistä ruokaa, mutta sitä voi käyttää myös parantavan yrtin tavoin.

Ravintolisistä on moneksi



Ravitsemustutkijat varoittavat ravintolisien käytöstä, sillä väärinkäytettynä ne voivat aiheuttaa jopa vastakkaisia vaikutuksia. Oikein käytettynä ravintolisät voivat ehkäistä tauteja, lisätä vastustuskykyä ja täydentää köyhää ruokavaliota varsinkin talviaikaan.

Ravinto ja vitamiinit: Uusia tutkimuksia

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta



Probiootit eli hyödyllisiä eläviä bakteereita sisältävät elintarvikkeet, kuten jogurtit tai piimät vaikuttavat elimistön toimintaan laajalti ja voivat auttaa laihduttamisessa, havaittiin brittiläis-sveitsiläisessä tutkimuksessa. Suoliston lisäksi vaikutus tuntui jopa maksassa.

Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa



Ystävyyssuhteet vaikuttavat ylipainoon perinnöllisten tekijöiden ja ruokavalion ja liikunnan ohella, havaittiin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa. Jos joku ihminen lihoo, niin todennäköisyys että hänen ystäviensä, sisarustensa ja puolisoiden paino nousee, kasvaa selvästi.

Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein



Helsingin yliopistossa 4.8.2006 tarkastettava Marieke Saherin psykologian väitöskirja analysoi ruokaan ja terveyteen liittyvää arkiajattelua.


Hiilihydraatit eivät lihota



Runsaasti hiilihydraatteja mutta vähän rasvaa sisältävä ruokavalio ei lihota, osoittaa Yhdysvalloissa tehty kahdeksan vuoden pituinen seurantatutkimus.

Geeniruoka ei aiheuta allergiaa



Portugalilaisen tutkimuksen mukaan geenimuunneltu ruoka ei aiheuta ruoka-aineallergiaa.


Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle



Työn aiheuttama väsymys, ylityöt sekä tyytymättömyys työn ja perheen yhteensovittamiseen lisäävät keski-ikäisten työntekijöiden lihomista, osoittaa Helsingin kaupungin työntekijöiden keskuudessa tehty tutkimus.

Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia



Elintarvikkeiden kasvisterolit näyttävät turvallisilta, selviää Helsingin ja Kuopion yliopistojen, VTT Biotekniikan ja muutaman yrityksen yhteistyössä tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksen edetessä ei tullut vastaan mitään, mikä viittaisi sterolien haitallisuuteen normaaleissa käyttöolosuhteissa.

Näköaisti apuun painonhallinnassa



Näköhavainnoilla on tärkeä merkitys syötävään ruokamäärään, osoittaa amerikkalaistutkimus.

Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain



Makumieltymyksemme johtuvat lapsuudessa kehittyneestä makuprofiilista, kerrotaan Birminghamin yliopistosta. Tutkimuksen mukaan lapsille rakentuu niin sanottu näkemiseen perustuva malli ruuista, joita he haluavat syödä. Tämän seurauksena lapset kieltäytyvät jopa ilman maistamista ruuista, jotka eivät kuulu tähän malliin.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi