Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Valkosipulin tehosta on vähän tieteellistä näyttöä


21.3.2006 YLE Terveys

Valkosipulia on perinteisesti suositettu flunssan ehkäisyyn ja oireiden lievitykseen. Nykyään valkosipulijauhetta, -öljyjä ja –uutteita sisältäviä tuotteita markkinoidaan aktiivisesti flunssaan, mutta valkosipulin hyödyllisyys perustuu pääasiassa kansanperinteeseen ja ihmisten kokemuksiin.

kuva: Rita Trötschkes
Lääkäri Anna-Liisa Enkovaara ei löydä paljoakaan lääketieteellistä tukea valkosipulin tehokkuudesta.

- Valkosipulin vaikutuksen väitetään perustuvan siihen, että se voimistaisi vastustuskykyä, mutta tästä ei ole ihmisillä tehtyjä tutkimuksia.Laboratoriotutkimuksissa on todettu, että valkosipuli voi tappaa joitakin bakteereita. Teho on kuitenkin vähäinen eikä sillä ole käytännön merkitystä, arvioi Enkovaara.

- Yhden valkosipulin kynnen vaikutus vastaa korkeintaan noin yhtä prosenttia bakteerilääkkeenä käytetyn penisilliinin tehosta. Nuhakuumeen kohdalla asialla ei ole teoreettistakaan merkitystä, sillä nuhakuumeen aiheuttavat virukset eivätkä bakteerit.

kuva: Juuso Juntunen
Valkosipulia sisältävien luontaistuotteiden vaikutuksista löytyy pari pientä tutkimusta. Tuoreen valkosipulin vaikutuksia flunssan ehkäisyssä tai lievittämisessä ei ole ihmisillä tutkittu.

- Vuonna 2001 eräässä lääketieteen lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa valkosipulivalmiste vähensi nuhakuumeiden määrää ja lievitti vähän taudin oireita, mutta silloin sitä käytettiin joka päivä ja kolmen kuukauden ajan, Enkovaara selvittää.kuva: Banana Stock Ltd.
Valkosipulin mahdolliset vaikutukset perustuvat pääasiassa rohdoksen sisältämiin rikkiyhdisteisiin ja niistä ihmisen elimistössä muodostuviin jatkotuotteisiin. Tuore valkosipuli sisältää esimerkiksi noin yhden prosentin alliini-nimistä rikkiyhdistettä. Sipulia murskatessa alliinista muodostuu entsyymin vaikutuksesta allisiinia, joka hajoaa edelleen muiksi aktiiviksi yhdisteiksi.

Valkosipuli on yksi tutkituimmista lääkekasveista, mutta useimmissa tutkimuksissa on selvitetty rohdoksen vaikutuksia sydän- ja verisuonitaudeissa eikä rohdoksen vaikutuksia nuhakuumeessa.
Laskeeko valkosipuli kolesterolia?kuva: Banana Stock Ltd.
Laboratorio- ja eläinkokeissa valkosipuli näyttää vähentävän veren hyytymistaipumusta ja estävän kolesterolin muodostumista maksasoluissa.

- Näillä vaikutuksilla on periaatteessa merkitystä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja kolesterolin alenemisessa. Ihmisellä tehtyjen tutkimusten tulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia ja vaikeasti tulkittavia, analysoi lääkäri Anna-Liisa Enkovaara

Yli kymmenen vuotta sitten lääketieteen lehdissä julkaistiin useita tutkimuksia, joissa sekä tuoreen valkosipulin että valkosipulia sisältäneiden ravintolisien todettiin selvästi laskevan sekä kokonaiskolesterolia että haitallista LDL-kolesterolia. Uudemmissa tutkimuksissa valkosipuli ei kuitenkaan ole laskenut kohonnutta kolesterolipitoisuutta.

- Vanhempia tutkimuksia onkin kritisoitu puutteellista koejärjestelyistä, mutta myös uusia tutkimuksia on arvosteltu muun muassa liian pienistä valkosipuliannoksista, paljastaa Enkovaara.

Helmikuussa 2007 julkaistiin arvostetussa lääketieteen lehdessä amerikkalaisten tekemä tutkimus, jossa käytetty valkosipulin annos vastasi Saksassa kolesterolin alentamiseen suositettua annostusta.

Tutkimuksen tulos oli, että tuore valkosipuli ja valkosipulia sisältävät ravintolisät eivät laskeneet kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia eivätkä triglyseridejä. Negatiivinen tulos yllätti tutkimuksen tekijätkin, jotka ovat kokeneita valkosipuliasiantuntijoita.

Tutkimuksessa koehenkilöt jaettiin neljään ryhmään. Eri ryhmiin kuuluvat ihmiset söivät puolen vuoden ajan joko tuoretta valkosipulia, kahta eri tavoin valmistettua valkosipulia sisältävää ravintolisää tai lumevalmistetta. Tutkimuksessa käytettiin annoksia, jotka vastasivat yhtä keskikokoista (noin 4 grammaa) valkosipulin kynttä ja jotka olivat kaksi tai kolme kertaa suurempia kuin valmisteiden pakkauksissa suositetaan.Onko valkosipulista haittaa?kuva: Banana Stock Ltd.
Tuoreen valkosipulin tuttu haitta on pahanhajuinen hengitys, mikä voi ilmetä myös joidenkin valkosipulivalmisteiden käytön yhteydessä. Kohtuullisesti käytettynä valkosipulista ei yleensä ole juuri muuta haittaa.

Valkosipuli ja valkosipulivalmisteet saattavat Enkovaaran mukaan ärsyttää mahalaukkua ja suolistoa ja voivat joskus aiheuttaa allergisia reaktioita. Ulkoisesti käytettäessä valkosipuli voi ärsyttää ihoa ja esimerkiksi nenään työnnettäessä nenän limakalvoja.

Perinteisesti valkosipulia on sekoitettu muun muassa maitoon, joka neutraloi sipulin limakalvoja ärsyttäviä aineita. Päällystetyillä, niin kutsutuilla enterovalmisteilla pyritään myös vähentämään valkosipulin mahaärsytystä.

Tuore valkosipuli ja valkosipulivalmisteet voivat ainakin teoriassa suurina annoksina heikentää veren hyytymistä ja aiheuttaa verenvuotoja. Vuototapauksia on kirjallisuudessa raportoitu kuitenkin vain muutamia, sanoo Anna-Liisa Enkovaara. Esimerkiksi edellä mainitussa amerikkalaisessa tutkimuksessa koehenkilöiden verenvuototaipumus ei lisääntynyt.Valkosipuli voi muuttaa lääkkeiden tehoakuva: AP Graphics Bank Ltd
Valkosipuli ja valkosipulia sisältävät ravintolisät saattavat voimistaa lääkeaineita hajottavien entsyymien toimintaa maksassa.

- Maksaentsyymien aktivoituminen edellyttää, että valkosipulia käytetään runsaasti eli useita kynsiä päivittäin vähintään pari viikkoa. Ruoan valmistuksessa normaalisti käytettävät valkosipulimäärät eivät merkittävästi vaikuta maksaentsyymien toimintaan, kertoo Enkovaara.

Lääkkeiden tehoa heikentävä vaikutus perustuu siihen, että samanaikaisesti käytettyjen, maksassa hajoavien lääkkeiden pitoisuudet veressä pienentyvät, koska niiden hajoaminen maksassa nopeutuu. Tämän seurauksena näiden lääkkeiden hoitoteho heikkenee. Useimmin tämä voi tulla esille verenohentamiseen käytetyn varfariinin (Marevan) yhteydessä.

- Varfariinin teho saattaakin heiketä runsaan valkosipulin tai valkosipulivalmisteiden käytön yhteydessä. Tällöin veren hyytymistaipumus ja veritulpat voivat lisääntyä, varoittaa Anna-Liisa Enkovaara.

Samalla mekanismilla valkosipulia sisältävät ravintolisät voivat heikentää myös HIV-lääkkeiden ja elinsiirtopotilaiden käyttämien, immuunivastetta heikentävien lääkkeiden tehoa. Muiden lääkkeiden kohdalla ei ole todettu niin suuria muutoksia lääkkeiden veripitoisuuksissa, että niillä olisi merkitystä hoitotilanteessa. Esimerkiksi yhteisvaikutuksia kolesteroli-, verenpaine-, kipu- tai diabeteslääkkeiden kanssa ei ole todettu.

- On mahdollista, että erilaiset valkosipulivalmisteet vaikuttavat eri tavoin maksan entsyymitoimintaan. Toiset valmisteet näyttävät voimistavan entsyymien toimintaa ja toisilla valmisteilla ei ole todettu merkittävää vaikutusta. Perusteellisesti asia voidaan selvittää vain kullakin valmisteella tehdyillä erillisillä tutkimuksilla, muistuttaa Enkovaara.

» Sipulin ystävillä ehkä muita vähemmän syöpää
» Lukijoiden vinkkejä vilustumiseen
» Ehdota kotikonstia

:: Takaisin ::
Sisältö

Valmista kosmetiikkasi itse
Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
Syö pakastimen marjoja – nyt!
Kasvata omat yrttisi
Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
Flunssalle kyytiä kotikonstein
Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
Valokuvakilpailun satoa
Sokeria haavan hoitoon
Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
Luonto ja taide parantavat
Yrtit, luontoäidin lahja!
Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
Kiinalainen apteekki
Auringonhattu elättää
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi