Sokeripitoiset virvoitusjuomat lisäävät kihtiin sairastumisen riskiä
1.2.2008 British Medical Journal/Radion tiedeuutiset
Sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien säännöllinen juominen kasvattaa miehillä riskiä sairastua kihtiin, osoittaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehty tutkimus. Aiemmin näitä ei ole pidetty kihdin riskiä lisäävinä tekijöinä. Ongelmallinen aine on ilmeisesti tavallinen sokeri, koska sokerittomilla virvoitusjuomilla ei ollut mitään vaikutusta kihdin ilmaantumiseen.
Myös runsaasti hedelmäsokeria eli fruktoosia sisältävät hedelmät kuten omenat ja appelsiinit olivat yhteydessä kihdin riskiin joskin lievemmin.
Kihti on nivelsairaus, jossa veressä olevan ylimääräinen virtsahappo kiteytyy niveliin ja aiheuttaa paikallisesti tulehduksen ja voimakasta kipua. Tyypillisesti sairaus alkaa isonvarpaan juuren nivelestä ja sairastuneista suuri osa on yli 40-vuotiaita miehiä. Kihtikohtausten eli äkillisten niveltulehdusten estämiseksi suositellaan ruokavaliossa välttämään ns. puriinipitoisia ruoka-aineita kuten maksaa ja munuaisia sekä äyriäisiä ja pieniä kaloja. Myös runsaalla alkoholin käytöllä on yhteys kihtikohtauksiin.
Tutkimuksessa seurattiin 46 000 yli 40 vuoden ikäistä miestä, joilla ei ollut alun perin kihtiä. Heidän ruokavaliostaan kerättiin tiedot 130 ruoka-aineesta ja juomasta. Seuranta-aika oli 12 vuotta, jonka kuluessa kihtiin sairastui 755 miestä. Sokeripitoisten virvoitusjuomien kulutus oli suoraan suhteessa kihtiriskiin. Riski nousi tilastollisesti merkittäväksi, jos virvoitusjuomia nautti vähintään 5-6 annosta viikossa. Riski oli lähes kaksinkertainen niillä, jotka joivat vähintään kaksi sokerista virvoitusjuoma-annosta päivässä verrattuna niihin, jotka joivat tällaisia vähemmän kuin annoksen kerran kuussa.
Sokeripitoisen juoman aiheuttama kihtiriski oli riippumaton tunnetuista riskitekijöistä kuten ylipainosta, iästä, korkeasta verenpaineesta, alkoholinkulutuksesta tai muusta ruokavaliosta. Sokerittomat virvoitusjuomat eivät kasvattaneet kihtiriskiä. Myös hedelmämehut ja hedelmäsokeria sisältävien hedelmien syöminen kasvatti kihdin riskiä. Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että hedelmien osalta kihtiriskiä pitää arvioida suhteessa hedelmien hyötyyn monien muiden sairauksien ehkäisemisessä.
|