Suomalaisnaisten D-vitamiinin saanti loistaa eurooppalaisvertailussa
7.1.2008 YLE Terveys
Pohjoismaalaisten D-vitamiinin saanti on yllättävän hyvä muihin eurooppalaisiin verrattuna, tuoreimmasta Ravitsemuskatsauksesta ilmenee.
Eurooppalaisen Optiford-yhteishankkeen mukaan suomalaisten naisten D-vitamiinin saanti on suuresta kalankulutuksesta johtuen selvästi suurempaa kuin Espanjassa, Irlannissa, Puolassa ja Tanskassa asuvien naisten. Suomalaisten tyttöjen D-vitamiinin saanti oli hiukan suurempi kuin edellä mainituissa maissa asuvien tyttöjen.
Ikääntyneiden naisten D-vitamiinitilanne oli Espanjassa ja Puolassa huonompi kuin Pohjoismaissa. Toisaalta espanjalaisten tyttöjen D-vitamiinitilanne oli paras sekä kesällä että talvella. D-vitamiinitilanteeseen vaikuttaa saannin lisäksi altistus auringonvalolle ja D-vitamiinivalmisteiden käyttö.
Hankkeessa tutkittiin D-vitamiinintilannetta ja -vitamiinin saantia vuosina 2002–2003 eli ennen kuin nestemäisiin maitovalmisteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin on ollut lupa lisätä D-vitamiinia aikaisempaa enemmän.
Kala-ateria sisältää noin kahden päivän annoksen D-vitamiinia. Puolesta litrasta D-vitaminoitua maitoa tai piimää taas saa kolmanneksen päivän saantisuosituksesta.
Ylisuurten D-vitamiiniannosten hyödyistä ei tutkimusnäyttöä
Etenkin Yhdysvalloissa keskustellaan, pitäisikö sekä D-vitamiinin saantisuositusta että suurinta hyväksyttävää päiväsaantia aikuiselle suurentaa. Keskusteluissa on puhuttu D-vitamiinin saannista, jota ei ole mahdollista saavuttaa normaalilla ravinnolla.
Dosentti Christel Lamberg-Allardt ja tohtorikoulutettava Heli Viljakainen Helsingin yliopistosta kirjoittavat Ravitsemuskatsauksessa, että isojen D-vitamiiniannosten hyötyjä tukevia tutkimustuloksia ei kuitenkaan vielä ole.
D-vitamiini varastoituu elimistöön ja voi erittäin isoina annoksina johtaa myrkytysoireisiin. Vielä ei tiedetä myöskään optimaalista veren D-vitamiinin määrää.
Talvella voi tarvita D-vitamiinilisää
D-vitamiinia saadaan ravinnosta etenkin kalasta ja kalatuotteista, nestemäisistä maitotuotteista ja levitettävistä ravintorasvoista. D-vitamiinia syntyy myös iholla auringonvalon vaikutuksesta. Eläminen aurinkoisessa maassa ei kuitenkaan takaa hyvää D-vitamiinitilannetta, jos ei juurikaan altistu auringolle.
Jos syö ravitsemussuositusten mukaisesti, D-vitamiinin saanti on riittävä suhteessa suosituksiin. Saantisuositus on 7,5 mikrogrammaa päivässä, alle 2- ja yli 60-vuotiaille 10 mikrogrammaa päivässä.
Jos saanti ruuasta ei ole riittävää, D-vitamiinilisä on tarpeen ainakin talvella. On kuitenkin varottava käyttämästä samanaikaisesti useita D-vitamiinia sisältäviä valmisteita. Suurin hyväksyttävä päiväsaanti on aikuisilla 50 mikrogrammaa ja lapsilla 25 mikrogrammaa.
|