Turskadieetillä diabetesta vastaan?
8.11.2007 Uutispalvelu Duodecim/YLE Terveys
Turskan syöminen saattaa parantaa insuliinin tehoa henkilöillä, joiden elimistössä insuliinin vaikutus on heikentynyt ja jotka siksi ovat suurentuneessa aikuistyypin diabeteksen vaarassa. Vaikutus saattaa selittyä kalan amino- tai rasvahapoilla, arvelevat havainnon tehneet kanadalaistutkijat.
Tutkimuksessa 10 insuliiniresistenttiä miestä ja 9 naista noudatti kuukauden ajan ruokavaliota, jossa pääasiallinen proteiininlähde oli turska ja toisen kuukauden ajan vertailuruokavaliota, jonka proteiinit tulivat porsaan, naudan ja vasikan lihasta, kananmunista ja maitotuotteista. Koejaksojen välissä oli neljän viikon tauko.
Insuliinin tehokkuus lisääntyi selvästi koehenkilöiden ollessa turskadieetillä verrattuna aikaan, jolloin he nauttivat liha- ja maitopainotteista ruokaa. Turskadieetti ei vaikuttanut osallistujien painoon tai vyötärön ympärykseen, joten laihtuminen ei selittänyt tuloksia.
Kalan terveellisyydestä ja diabetesriskiä pienentävästä vaikutuksesta on saatu viitteitä aiemminkin, mutta turskan ja muiden kalojen terveysvaikutuksia pitää vielä tutkia lisää ennen kuin niitä voi suositella diabeteksen ehkäisyyn.
|