Kuopiossa kehitellään infektioilta suojaavia elintarvikkeita
23.10.2007 Finfood/YLE Terveys
Kauppojen hyllyille saattaa tulevaisuudessa ilmestyä infektioilta suojaavia elintarvikkeita. Kuopion yliopiston BerryMilk-hankkeessa tutkitaan parhaillaan marjojen, lehmänmaidon ja kiinalaisten yrttien mahdollisuuksia estää hengitysteiden infektioita, korvatulehdusta, hammaskariesta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä.
Hankkeen tuloksena kehitetty elintarvike kohdentunee ensisijaisesti infektioiden riskiryhmille, kuten vanhuksille ja lapsille. Tuotteen avulla voidaan mahdollisesti vähentää esimerkiksi korvatulehduksia päiväkodeissa ja aivokalvontulehduksia varuskunnissa.
Rokotteeseen verrattuna terveysvaikutteinen elintarvike on edullinen valmistaa, helppo kuljettaa ja hygieeninen jakaa, minkä vuoksi se soveltuisi myös kehitysmaiden tarpeisiin. Tuotteen avulla myös lääkelahjoituksiin liittyvät eettiset sekä tullaus- ja lakiongelmat väistyisivät. Aiheesta kirjoitettiin viimeisimmässä Kuopion yliopistolehdessä.
Tavoitteena bakteerien tarttumisen estäminen
BerryMilk-hankkeessa on tavoitteena estää infektioita aiheuttavien bakteerien tarttuminen suun ja hengitysteiden limakalvoille ja irrottaa mahdollisesti myös solun pintaan kiinnittyneet bakteerit.
Ennestään jo tunnetaan karpalon kyky ehkäistä virtsatieinfektioita, sillä karpalomehu estää E. coli -bakteerien kiinnittymisen virtsateiden limakalvoille. Myös puolukan- ja mustikan on havaittu olevan tehokkaita adheesion estäjiä.
Mekanismi perustuu anti-adheesioterapiaan, joka on viime vuosina noussut haastamaan perinteisen rokotepainotteisen lääketutkimuksen. Anti-adheesioterapian ei uskota aiheuttavan antibioottiresistenssiä, sillä bakteereita ei tapeta.
BerryMilk-hankkeessa keskitytään tutkimaan marjojen polyfenoleja ja lehmänmaidon hiilihydraatteja. Tarttumista estävän ominaisuuden säilyminen käsittelyssä on erityisen tärkeää, jotta aineosia voidaan hyödyntää elintarvikekehityksen lisäksi lääkekehityksessä. BerryMilk on Tekes-pohjainen EU-hanke.
|