Selvitys: Joka kymmenes mies parisuhdeväkivallan kohteena
15.10. YLE Uutiset/YLE Terveys
Ensi- ja turvakotien liiton Miesten keskuksesta apua hakevista miehistä joka kymmenes kertoo joutuneensa puolisonsa pahoinpitelemäksi. Keskuksen tekemän selvityksen mukaan väkivalta on lyömistä, tönimistä ja repimistä sekä hyvin yleisesti uhkailua, mitätöintiä ja nimittelyä.
Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli kertoo, että miehet saattavat sietää väkivaltaa hyvinkin pitkään. Pelko suhteen päättymisestä estää avun hakemisen ja ammattiapuun turvaudutaan vasta, kun puoliso uhkaa erolla.
Pullin mukaan miehet pelkäävät erityisesti sitä, että lapset jäävät erossa puolisolle. Myös voimakas häpeän tunne estää osaltaan avun hakemista.
Selvityksen mukaan naisten tekemä parisuhdeväkivalta ei juuri poikkea miesten tekemästä. Valtaosa väkivallasta on lievää väkivaltaa.
Törkeän väkivallan osuus aineistossa on pieni, mikä noudattelee parisuhdeväkivallan yleiskuvaa. Fyysiseen väkivaltaan liittyy myös aina henkistä väkivaltaa, useimmiten uhkailua ja mitätöintiä.
Apua on vaikea saada
Apuun hakeutuminen vaikeutuu ja pitkittyy miehillä erityisesti silloin, kun molemmat osapuolet ovat käyttäneet väkivaltaa. Miehet pelkäävät, että naisen väkivaltaisuus jää vähemmälle huomiolle ja heidät yksin leimataan syyllisiksi. Väkivallan kohteiksi joutuneista Miesten keskuksen asiakkaista noin puolet oli myös itse käyttänyt väkivaltaa.
Puolisonsa väkivallan kohteeksi joutuneet miehet kertovat, että apua on vaikea saada, koska viranomaiset eivät suhtaudu asiaan vakavasti. Tosin miehet syyllistyvät myös itse ongelman vähättelyyn.
Selvityksen mukaan lasten läsnäolo estää väkivallanpurkaukset. Lapsettomissa parisuhteissa molemminpuolinen väkivalta oli selvästi yleisempää. Miesten kertoman mukaan lapset joutuvat äidin pahoinpitelemäksi vain harvoin.
Väkivaltaa on kaikissa sosiaaliluokissa. Aineistossa korostuu kuitenkin, että työntekijäluokkaan kuuluvat 30 - 45 -vuotiaat miehet joutuvat helpommin puolisonsa pahoinpitelemäksi kuin esimerkiksi toimihenkilöt. Väkivallan kohteeksi joutuneiden miesten perheillä on usein monia ongelmia samanaikaisesti, esimerkiksi päihde-, mielenterveys- ja talousongelmia.
Miesten keskuksen tekemään selvityksen aineistossa on mukana 2 771 miestä, jotka ovat hakeneet keskuksesta apua vuosina 2003 - 2007.
|