Kaaleilla yllättäviä käyttömahdollisuuksia
3.10.2007 Finfood/YLE Terveys
Kaaleista on paljon muuhunkin kuin kaalisoppadieetteihin. Aivan uuden näkökulman kaaleihin saa, kun kokeilee Kotimaiset Kasvikset ry:n vinkin mukaan vaikkapa lilaa tai vihreää kukkakaalia. Pähkinäisiä savoijinkaalin lehtiä voi puolestaan käyttää tarjoiluastioina tai paistaa niiden päällä ohutta leipää. Kiinankaali taas on parhaimmillaan nopeasti kuumennettuna esimerkiksi vokki- ja muissa itämaisissa ruuissa.
Kokeilemisen arvoisia ovat myös itämaiset kaalit. Paksoi, mitsuna, komatsuna ja tatsoi ovat uutuuksia, joista käytetään nimitystä "oriental brassicas". Kaikkia itämaisia kaaleja voidaan käyttää raakoina salaatteihin tai kuumentaa nopeasti vokki- ja pastaruokiin tai keittoihin ja patoihin.
Kaalit suositeltavaa syötävää
- Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisi nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin, Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen, toteaa.
Kaalit ovatkin suositeltavaa syötävää, sillä niistä muun muassa saa vain vähän energiaa ja ne sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua. Vitamiineista mainittakoon C-vitamiini, jota saa reilun sadan gramman keräkaalilohkosta saman verran kuin appelsiinista.
Kaikissa kaaleissa on myös yhdisteitä, joiden arvellaan auttavan syöpäsairauksien ehkäisyssä ja lisäävän elimistön vastustuskykyä. Hapankaali taas luo suolistoon otolliset olosuhteet hyville bakteerille eli probiooteille ja sopii niillekin, joille kaalit eivät muuten juuri sovi herkän vatsan vuoksi.
Kaalit erityisesti maanviljelijöiden, iäkkäimpien ja pienituloisten suosiossa
Kaaleja ostavat muita enemmän yli 50-vuotiaat, maanviljelijät ja pienituloiset. Sen sijaan alle 35-vuotiaat ja perheet, joissa on alle 7-vuotiaita lapsia, käyttävät kaaleja vähäisesti. Lapsiperheissä kuluu jonkin verran kiinankaalia.
Kaalien kulutus onkin vähentynyt. Vain punakaali, parsakaali ja kyssäkaali ovat pienoisessa nousussa sekä muun muassa lehtikaali ja romanesku.
Suomalainen söi eri kaalilajeja vuonna 2006 noin 6,1 kiloa. Suosituin kaali on valkokaali, joka pitää kasvisten kulutuksen top ten -listalla sijaa 5. Seuraavaksi suosituin on kukkakaali, joka pitää sijaa 8. Sen jälkeen tulevat kiinankaali ja parsakaali.
|