Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Tutkittua: Allergiat

Löytyykö geenitekniikasta apua allergiaan?


14.3.2005 Elina Juutilainen-Majakari/Radio Peili/YLE Terveys

Tutkijoiden mielestä monista ruoka-aineista voitaisiin kehittää geenitekniikan avulla vähemmän allergiaa aiheuttavia. Soijasta on jo onnistuttu tukahduttamaan allergiaa aiheuttavia proteiineja, ja kaupan hyllyille on tulossa valmisteita, jotka aiheuttavat selvästi nykysoijaa vähemmän allergiaa.

kuva: Arja Lento/YLE
Soijaa on nykyisin tuhansissa ruoka-aineissa. Sitä myötä myös soija-allergia on yleistynyt maailmalla. Soijan siemenessä on noin puolitoistatuhatta proteiinia, joista seitsemän on tärkeitä soija-allergian aiheuttajia. Pahimman allergiaa aiheuttavan proteiinin tuotanto on pystytty tutkimuksissa sammuttamaan geenitekniikalla.

Geenimuuntelu voisi auttaa myös suomalaisia allergikkoja. Suomessa kasvinjalostustoiminta on kuitenkin melko vähäistä. Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola toivoo, että Suomeen saataisiin muualla muunneltuja tuotteita, joiden ominaisuudet voitaisiin viedä edelleen suomalaisiin tuotteisiin jalostamalla.

Apua myös siitepölyallergioihin?



Erilaiset siitepölyallergiat ovat varsin yleisiä Suomessa. – Jos esimerkiksi koivusta voitaisiin sammuttaa sen yksi ja ainoa allergiaa aiheuttava proteiini, suomalaisten siitepölyoireet helpottuisivat huomattavasti, uskoo Tammisola. Helpotusta olisi luvassa lähinnä kaupungeissa asuville allergikoille, sillä koivun kohdalla geenimuuntelu koskisi lähinnä puistokoivuja.

Tammisola näkee, että on vain ajan ja rahan kysymys, miten paljon ja kuinka nopeasti geenimuuntelusta saadaan apua allergikoille. Uusia elintarvikkeita valvovan kauppa- ja teollisuusministeriön alaisen uuselintarvikelautakunnan mukaan geenimuuntelussa ei ole eettisesti ongelmia. Geenitekniikkaa säädetään ja valvotaan tarkasti uuden EU-lain avulla.

Kaikki tutkijat eivät ole yhtä toiveikkaita



HUS:n Iho- ja allergiasairaalan dosentti Soili Mäkinen-Kiljunen on tutkinut allergiaa 20 vuotta. Mäkinen-Kiljunen suhtautuu skeptisesti tulevaisuudenkuviin, joissa geenitekniikka toisi ratkaisun allergiaongelmiin.

– Se, että poistetaan yksi herkistäjä, ei todellakaan tee ruuista allergisille vaarattomia tai sopivia. Se on aivan väärää tietoa, puuskahtaa Mäkinen-Kiljunen. – Täytyy ymmärtää, että kaikissa ruoka-aineissa on useita herkistäjiä. Tie on pitkä, mutta toivotaan, että sitä kautta löytyisi jotain apua. En kuitenkaan usko, että tämä on ainakaan lähiaikoina mikään ratkaisu allergiaongelmiin.

Sivukartta

Prebiootit ehkäisivät atooppista ihottumaa
Rokottaminen suojaa herkimpiä allergioilta
Maatilan mikrobialtistus varhaislapsuudessa vähentää allergista taipumusta
Astman ja allergian synnystä uutta tietoa
Allergiat voivat ehkäistä aivokasvaimen kehittymistä
Löytyykö geenitekniikasta apua allergiaan?
Oireeton astma mahdollista oikealla lääkityksellä
Astma ja kitiini
Lähipiirin merkitys astmalapselle tärkeää
Astmaa aiheuttava geeni löytyi Suomessa
Keuhkokuume voi olla syypää myös astmaan
Lastentaudit eivät suojaa allergioilta
Pienhiukkastutkimus laajenee
Siivouksella siitepölyallergiaa vastaan

ARKISTO: Terveystutkimukset aiheittain

Aivotoiminta ja dementia
Allergiat
Diabetes
Kolesteroli
Lapset
Lisäaineet ja ympäristömyrkyt
Mielenterveys
Ravinto ja vitamiinit
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä
Vauvan aika
Muu tutkimus
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi