Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Tutkittua: Allergiat

Astmaa aiheuttava geeni löytyi Suomessa


8.4. Helsingin yliopisto / YLE Terveys

Pääasiassa suomalaistutkijoista koostuva kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt merkittävän löydöksen liittyen astman kehittymiseen ja syntyyn. Helsingin yliopistossa, GeneOS Oy:ssa ja eri kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa toimivien tutkijoiden löydös esitellään Science-lehden tuoreessa numerossa.

Tutkimuksessa löydettiin geenialue, jossa sijaitsee kaksi uutta, astmalle altistavaa geeniä. Toisessa näistä geeneistä todettiin selviä muutoksia astmapotilailla. Löydös antaa mahdollisuuden kehittää yksinkertainen DNA-testi, jonka avulla voidaan tunnistaa osa astmaa ja allergiaa sairastavista potilaista nykyistä paremmin.

Tärkeää löydöksessä on myös se, että tämä astman alttiusgeeni soveltuu hyvin uudeksi lääkekohdemolekyyliksi.

Kainuulaiset tutkimuskohteenaAikaisemmin myös suomalaisperheissä tehdyissä koko perimän kattavissa astmageenihauissa on todettu, että kromosomissa 7 sijaitsee astmalle altistava geenialue. Tässä tutkimuksessa, jossa oli mukana 250 kainuulaisperhettä, keskityttiin tunnistamaan kyseinen geeni tai geenit. Geenialueen hienokartoituksella tunnistettiin 133 kb:n kohta, jolla sijaitsi kaksi aikaisemmin tuntematonta geeniä. Hienokartoitus toistettiin kanadalaisperheissä, jotta voitiin olla varmoja tulosten oikeellisuudesta ja geenin merkityksestä myös muilla kuin suomalaispotilailla.

Löydetty uusi G-proteiinireseptori (GPRA) ilmentyy keuhkoputkien limakalvoilla ja sen ilmentymisessä todettiin selviä muutoksia astmapotilailla.

Terveystiedolla suuri merkitys”Tulos vahvistaa näkemyksemme siitä, että tutkimuksesta saatu geenitieto yhdessä luotettavien terveystietojen kanssa antaa hyvän perustan myös tautien ja hoidon ennusteen tutkimiselle”, kertoo GeneOS Oy:n tutkimusjohtaja Tarja Laitinen. ”Tulokset ovat tärkeä esimerkki myös siitä, että suomalaispotilaista saatu tieto on yhtä merkityksellistä myös muissa väestöissä. GeneOS:n tavoitteena on yhdessä lääke- ja diagnostiikkayritysten kanssa suunnitella ja tehdä uudentyyppisiä kliinisiä tutkimuksia, joilla pyritään ymmärtämään entistä paremmin potilaan sairauden ennustetta ja lääkevastetta. GPRA-geenin kaltaiset löydökset johtavat tautien parempaan tunnistamiseen ja hoitoon.”

”Tässä tutkimuksessa huipentuu kymmenen vuoden työ niin sanottujen monitekijäisten tautien, kuten astman, geenien tunnistamiseksi”, sanoo professori Juha Kere Karolinska Institutet’sta ja Helsingin yliopistosta. ”Vastaavia tuloksia odotetaan myös muista tähän tutkimukseen rinnastettavista tutkimushankkeista, jotka myös pohjaavat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa koottaviin erinomaisiin terveys- ja väestötietoihin.”

Astmaa sairastavien määrä kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhtia. 6-10 prosenttia USA:n ja läntisen Euroopan väestöstä kärsii astmasta. Näissä maissa kymmenesosa lääkekuluista liittyy astman hoitoon. Optimaalisen hoidon löytäminen on haastavaa ja hoitotuloksen arviointi vaikeaa. Suomessa tehdyt ja eri populaatioissa varmistetut tutkimustulokset parantavat hoitomahdollisuuksia kaikkialla maailmassa.

Sivukartta

Prebiootit ehkäisivät atooppista ihottumaa
Rokottaminen suojaa herkimpiä allergioilta
Maatilan mikrobialtistus varhaislapsuudessa vähentää allergista taipumusta
Astman ja allergian synnystä uutta tietoa
Allergiat voivat ehkäistä aivokasvaimen kehittymistä
Löytyykö geenitekniikasta apua allergiaan?
Oireeton astma mahdollista oikealla lääkityksellä
Astma ja kitiini
Lähipiirin merkitys astmalapselle tärkeää
Astmaa aiheuttava geeni löytyi Suomessa
Keuhkokuume voi olla syypää myös astmaan
Lastentaudit eivät suojaa allergioilta
Pienhiukkastutkimus laajenee
Siivouksella siitepölyallergiaa vastaan

ARKISTO: Terveystutkimukset aiheittain

Aivotoiminta ja dementia
Allergiat
Diabetes
Kolesteroli
Lapset
Lisäaineet ja ympäristömyrkyt
Mielenterveys
Ravinto ja vitamiinit
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä
Vauvan aika
Muu tutkimus
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi