Hammashoitoon pääsy on viivästynyt
8.6.2007 YLE Uutiset/YLE Terveys
Hammashoitoon pääsy julkisessa terveydenhuollossa on hidastunut entisestään. Kun viime vuoden lokakuussa hoitoonpääsy kuudessa kuukaudessa toteutui 76 prosentissa terveyskeskuksista, tämän kevään maaliskuussa tähän ylsi enää 70 prosenttia.
Kaksi vuotta voimassa ollut hoitotakuu edellyttää hoitoonpääsyä puolessa vuodessa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hoitotakuun toteutumisen suurin este on työvoimapula. Hammaslääkäreiksi on valmistunut viime vuosina keskimäärin 45 opiskelijaa vuodessa, ja eläkkeelle jää vastaisuudessa joka vuosi noin 130 hammaslääkäriä.
Pahin hammaslääkäripula koettelee Länsi- ja Itä-Suomea, jonne hakeudutaan muuta maata vähemmän töihin.
Pitkään jonottaneita tuhansia enemmän
Yli kuusi kuukautta hammashoitoon jonottaneita on nyt 25 000, kun viime syksynä heitä oli 4 000 vähemmän. Puolet jonottajista oli Helsingin ja Turun terveyskeskuksissa.
Asukaslukuun verrattuna jonot ovat pisimmät Kymenlaakson, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien terveyskeskuksissa.
Myös hammaslääkärille pääsyn keskimääräinen odotusaika on pidentynyt. Maaliskuussa vastaanotolle pääsi kolmessa kuukaudessa vain 67 prosentissa terveyskeskuksia, kun vielä lokakuussa 2006 vastaava luku oli 73 prosenttia.
Vaikka hoitojonot ovatkin pitkiä, välitön yhteyden saaminen onnistuu valtaosassa terveyskeskuksia. Suuhygienistille pääsee edelleen lähes aina kolmessa kuukaudessa.
Tiedot perustuvat Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeriön tämän vuoden maaliskuussa tekemään kyselyyn, johon vastasi 201 terveyskeskusta.
|