Suolan käytön vähentäminen pienentää sydänkuolemanriskiä
20.4.2007 BMJ British Medical Journal/Radion tiedeuutiset/YLE Uutiset/YLE Terveys
Suolan vähentäminen ruuassa pienentää aivohalvauksesta tai sydänkohtauksesta johtuvan kuoleman riskiä viidenneksellä, osoittaa uusi amerikkalaistutkimus.
Myös riski sairastua sydänverisuonitauteihin oli noin neljänneksen pienempi vähäsuolaista ruokaa syöneillä verrattuna niihin, jotka eivät ruokailutottumuksiaan muuttaneet. Kaikilla koehenkilöillä oli alkutilanteessa lievästi kohonnut verenpaine ja heitä seurattiin vähintään kymmenen vuoden ajan.
Tiedetään hyvin että ruokasuolan vähentäminen alentaa verenpainetta, mutta sen vaikutus sydänverisuonitautien ilmaantumiseen ja niiden aiheuttamiin kuolemiin on ollut epäselvää. Harvardin yliopiston tutkimus on ensimmäinen, jossa tätä yhteyttä on selvitetty suoraan kohtuullisen suurella aineistolla.
Ensimmäisessä vaiheessa mukana oli 744 kohonneesta verenpaineesta kärsivää potilasta, jotka osallistuivat verenpaineen alentamiseen ohjaavaan neuvontaan. Koe päättyi vuonna 1990 ja toinen, 2200 ihmisellä tehty interventio toteutettiin viisi vuotta myöhemmin. Neuvonnan ansiosta ihmisten suolan saanti väheni 25-35%:lla verrattuna kontrolliryhmään, jossa suolan käyttö jatkui entiseen tapaan. Suolan käyttöä vähentäneet pysyivät melko hyvin vähäsuolaisessa ruokavaliossa myös ohjauksen päätyttyä.
Tiedot koehenkilöiden terveydentilasta tai kuolemasta koottiin 2000-luvun alussa. Tulokset olivat selvät: suolan käyttöä vähentäneillä oli 10-15 vuoden kuluttua 25% vähemmän sydänverisuonisairauksia ja heistä oli kuollut näihin sairauksiin 20% vähemmän kuin vertailuryhmässä.