Kaikki eivät saa tarvitsemiaan sosiaalipalveluja
17.4. YLE Uutiset/YLE Terveys
Kolmannes sosiaalitoimista ja työvoimatoimistoista arvioi, etteivät kaikki väestöryhmät saa niiltä tarvitsemiaan palveluja. Samaa mieltä on neljännes Kelan toimistoista sekä reilu viidennes terveyskeskuksista, ilmenee Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry:n tekemästä vuotuisesta Sosiaalibarometrista.
Julkisten palvelujen ja sosiaaliturvaetuuksien ulkopuolelle jäävät useimmiten päihdeongelmaiset, mielenterveyskuntoutujat, vanhukset sekä pitkäaikaistyöttömät. Huonoimmassa asemassa ovat päihdeongelmaiset, joiden palvelujen ei uskota pysyvän ongelmien kasvun tahdissa tulevaisuudessa.
Barometrin mukaan myös syrjäseutujen asukkaat jäävät muita useammin palvelujen ulkopuolelle.
Julkisten palveluntuottajien mukaan ihmiset jäävät palvelujen ja sosiaaliturvaetuuksien ulkopuolelle, koska eivät osaa hakea niitä tai eivät tiedä oikeuksiaan.
Palveluntuottajat keskittyvät edelleen suuriin väestöryhmiin ja vahvojen oikeuksien turvaamiin palveluihin. Palvelujen ulkopuolelle jääviin ei juurikaan suunnata lisää voimavaroja.
Kaiken lisäksi noin puolet terveyskeskuksista ja työvoimatoimistoista sekä liki 40 prosenttia sosiaalitoimista ja Kelan toimistoista kärsii pätevän henkilöstön puutteesta.
Sosiaalitoimi jää yllättävän usein paitsioon kuntauudistuksessa
Sosiaalibarometrin mukaan viidennes kunnista on sivuuttanut sosiaalitoimen näkökulman kunta- ja palvelurakenneuudistuksen valmistelussa.
Hieman alle puolet kuntien sosiaalitoimen johtajista sen sijaan on sitä mieltä, että heitä on kuultu valmistelussa hyvin tai melko hyvin.
Sosiaalijohtajat odottavat kunta- ja palvelurakenneuudistuksen vahvistavan erityisosaamista ja parantavan erityispalvelujen saantia. Huolestuttavana taas pidetään lähipalvelujen vähenemistä ja paikallisen asiantuntemuksen katoamista keskittämisen seurauksena.
Lisäksi pelätään sitä, että kunnallisten ja valtiollisten toimijoiden yhtäaikaa tekemät uudistukset tekevät palvelurakenteesta aiempaa monimutkaisemman. Tämä voi johtaa siihen, että ihmisten on vaikeampi tietää, mistä mitäkin palveluja saa.
Kilpailuttamista ei osata
Sosiaalibarometri paljastaa myös, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista ei vielä osata. Noin 70 prosenttia vastaajista arvioi oman kilpailuttamisosaamisensa riittämättömäksi. Noin puolet oli sitä mieltä, että asiakkaita ei huomioida riittävästi kilpailuttamisessa.
Barometrin mukaan noin kaksi kolmasosaa kunnista on kilpailuttanut sosiaali- ja terveyspalvelujaan.
Kilpailuttaminen on vähentynyt hieman viime vuodesta muun muassa ostopalvelusopimusten keston vuoksi. Sen on odotettu alentavan kustannuksia, mutta puolet sosiaalitoimista ja kaksi kolmasosaa terveyskeskuksista kuitenkin arvioi kilpailuttamisen lisänneen kustannuksia.
Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton STKL:n sosiaalibarometriin vastasi vuodenvaihteessa yhteensä 630 sosiaalitoimen, terveyskeskusten, työvoimatoimistojen, Kelan toimistojen sekä valtakunnallisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtajaa.
|