Veren glukoosipitoisuus kertoo myös syöpäriskistä
27.3. Uutispalvelu Duodecim/YLE Terveys
Korkea veren glukoosipitoisuus liittyy diabetekseen, mutta tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan se voi lisätä myös riskiä sairastua moniin syöpiin. Syöpäriskin on tiedetty suurentuvan varsinaisen diabeteksen seurauksena, mutta diabetesta lievemmän glukoositasapainon häiriintymisen vaikutus on ollut epäselvempi.
Diabetes Care -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui yli 33 000 västerbottenilaista naista ja 31 000 miestä, joista 2 500 sairastui syöpään keskimäärin 8-vuotisen seurannan aikana. Veren glukoosipitoisuuksia mitattiin tutkimuksen alussa ja osalta uudelleen tutkimuksen lopussa.
Paaston ja sokerirasituskokeen jälkeinen korkea veren glukoosipitoisuus liittyi naisilla noin 1,3-kertaiseen riskiin sairastua mihin tahansa syöpään. Vertailukohtana olivat naiset, joiden glukoosipitoisuudet olivat pieniä.
Yksittäisistä syövistä korkea paastoglukoosipitoisuus liittyi miehillä ja naisilla 2,5-kertaiseen haimansyövän ja kaksinkertaiseen pahanlaatuisen melanooman todennäköisyyteen, ja naisilla lisäksi 1,9-kertaiseen kohdun limakalvon syövän riskiin. Tulokset pätivät sekä normaali- että ylipainoisiin.
Tulokset ovat samansuuntaisia muutaman viimeaikoina tehdyn tutkimuksen kanssa, ja yhdessä ne viittaavat vahvasti siihen, että glukoosiaineenvaihdunnan häiriintyminen saattaa hyvinkin altistaa syövälle.
|