Hormonikierukka on tehokas ja turvallinen ehkäisymenetelmä
19.3. Suomen mielenterveysseura/YLE Terveys
Kohdunsisäinen hormoniehkäisin on tehokas, pitkäkestoinen ja hyvin siedetty ehkäisymenetelmä. Vaikka kolme neljästä naisesta kertoi valinneensa hormonikierukan oltuaan tyytymättömiä aikaisempaan ehkäisymenetelmäänsä, useimmat kierukan käyttäjät (74 %) ovat siihen tyytyväisiä. Käyttäjien keski-ikä oli 36 vuotta.
Raskaus harvinainen hormonikierukan käytön aikana
Raskaus alkaa hormonikierukan käytön aikana hyvin harvoin. LL Tiina Backmanin väitös toteutettiin laajana valtakunnallisena kyselylomaketutkimuksena. Viiden vuoden tutkimuksessa 64 naista 17 360:stä ilmoitti tulleensa raskaaksi. Sataa naisvuotta kohti ilmoitettuna viiden vuoden raskausluku oli 0.5.
Kaikki naiset, jotka tulivat raskaaksi hormonikierukan käytön aikana, alkoivat epäillä raskautta joko tyypillisten raskausoireiden tai kuukautisvuotojen muuttumisen vuoksi. Jos raskaus kuitenkin alkaa hormonikierukan käytön aikana, kohdunulkoisen raskauden riski on suuri. Siksi onkin tärkeää kertoa naisille hormonikierukan asettamisen yhteydessä, että mikäli hormonikierukan käytön aikana vakiintunut vuotoprofiili muuttuu tai ilmaantuu raskausoireita, on äärimmäisen tärkeää ottaa yhteyttä omaan lääkäriin, jotta raskaus saadaan joko todetuksi tai poissuljetuksi.
Asettamisen yhteydessä annettu tieto lisää käyttäjätyytyväisyyttä
Kierukan asettamisen yhteydessä annettu asiaan liittyvä tieto lisää huomattavasti kierukan käyttäjien tyytyväisyyttä tähän ehkäisymenetelmään ja vähentää kierukan ennenaikaista poistattamista.
Ne naiset, joilta kuukautiset jäivät ehkäisimen asettamisen jälkeen joko kokonaan tai osittain pois, poistattivat ehkäisimensä huomattavasti harvemmin ennenaikaisesti kuin ne naiset, joilla kuukautisvuodot jatkuivat. Suurin riski ehkäisimen ennenaikaiseen poistattamiseen oli niillä naisilla, jotka ilmoittivat kärsineensä runsaista kuukautisvuodoista tai tiputteluvuodoista ehkäisimen asettamisen jälkeen.
Rintasyöpäriski ei näyttäisi suurenevan
Alle prosentista tutkimukseen osallistuneita naisia tehtiin rintasyöpäilmoitus Suomen syöpärekisteriin vuosina 1990-2000. Rintasyöpäriski tutkimukseen osallistuneilla naisilla ei näytä olevan korkeampi kuin suomalaisessa samanikäisessä naisväestössä.
|